Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 24.02.2013.
01:41
J. L. Petković - Vesti A

Ambasador smenjen zbog Bakira!

Ambasador Srbije u Bosni i Hercegovini Ninoslav Stojadinović posle 19 meseci službovanja u Sarajevu, povučen je bez ikakvog zvaničnog obrazloženja, a nezvanično jer je branio predsednika Srbije Tomislava Nikolića u medijima. Povlačenje mu je "sredio" član predsedništva BiH Bakir Izetbegović lično, tvrdi izvor "Vesti" blizak Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

Branio predsednika, a dobio nogu: Ninoslav Stojadinović i Bakir Izetbegović
 


- Povod je intervju banjalučkim "Nezavisnim novinama" objavljen sredinom januara u kome je ambasador Srbije branio predsednika Tomislava Nikolića od napada Bakira Izetbegovića. Stojadinović je tada ocenio da su "odnosi Srbije i BiH odlični", te da je "jedini problem odnos člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića prema predsedniku Srbije". Potpredsednik SDA se na te reči toliko naljutio, da je odmah pozvao srpskog šefa diplomatije Ivana Mrkića na mobilni da mu se žali. Ovaj mu je u istom razgovoru navodno odgovorio da će Stojadinović biti smenjen - tvrdi naš izvor. 


On dodaje da je vest o smeni Stojadinovića iznenadila mnoge u diplomatskim krugovima u Sarajevu. Naročito, jer je došla baš u vreme kada mu je Internacionalna liga humanista dodelila zlatnu povelju za "doprinos" uspostavljanju prijateljskih odnosa i izgradnji mostova prijateljstva dve države, koju su pre njega dobila osobe poput srpskog patrijarha Pavla, pape Jovana Pavla, češkog predsednika Vaclava Havela i predsednika Hrvatske Ive Josipovića.


Ninoslav Stojadinović je bio dekan Elektronskog fakulteta u Nišu, a pre BiH, bio ambasador Srbije u Švedskoj. Krajem prošle godine je izabran za redovnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti. Politički je 90-ih bio angažovan u Srpskom pokretu obnove.


Ambasador Stojadinović je odbio da komentariše saznanja "Vesti" o razlozima njegove smene.


Do ove informacije "Vesti" su došle nakon objavljenog intervjua sa dojučerašnjim ambasadorom Srbije u Austriji, Milovanom Božinovićem, koji je, kako je naveo, opozvan bez zvaničnog objašnjenja, iz potpuno ličnih razloga i netrpeljivosti ministra spoljnih poslova Ivana Mrkića, protiv koga je najavio tužbu.

I zvanično opozvan

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić opozvao je ambasadore Srbije Ninoslava Stojadinovića u BiH, Vidu Ognjenović Danskoj i Uglješu Zvekića u sedištu UN u Ženevi, objavljeno je u Novom službenom glasniku. Za ambasadora Srbije u Eritreji na nerezidencijalnoj osnovi postavljen je ambasador Srbije u Keniji Ivan Živković.


Obavešten telegramom

Kako "Vesti" saznaju u diplomatskim krugovima u Sarajevu, ambasador Srbije Ninoslav Stojadinović zaista je ekspresno smenjen zahvaljujući članu Predsedništa BiH Bakiru Izetbegoviću. Međutim, već se odranije znalo da će biti povučen sa te dužnosti zato što je bio kadar Vuka Jeremića.
- Sve je "odigrano" po kratkom postupku. Bakir se zaista požalio na Stojadinovića, ali nije tražio smenu, već samo da Stojadinović bude upozoren. Međutim, ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić je to iskoristio kako bi ubrzao smenu koja je već ranije bila planirana. Jer, on je, kao kadar SPO, postavljen od strane Vuka Jeremića, a SNS uveliko postavlja svoje ljude na ambasadorska mesta - tvrdi izvor "Vesti" i dodaje da je Stojadinović obavešten o smeni - telegramom.

Božinović prekršio moralne kodekse

(Ne)osnovan gnev: Milovan Božinović

Povodom intervjua bivšeg ambasadora Srbije u Beču Milovana Božinovića našem listu, oglasilo se Ministarstvo spoljnih poslova Srbije (MSP).


- U ovom slučaju, nažalost, ne radi ni o čemu drugom već o neosnovanom gnevu jednog čoveka, koji je odavno ispunio sve uslove za penziju, sa čim očigledno ne može da se pomiri. Žao nam je što je ovim istupom, kojim je prekršio interne propise i moralne kodekse, pokušao da učini štetu našoj kući u želji da okrnji ugled MSP. Izgleda, takođe, da M. Božinović nije u stanju da dostojanstveno i profesionalno podnese odluku o opozivu. Radi se o tome da u MSP više nisu moguće političko-stranačke kombinatorike koje su u prošlosti, kao i u slučaju M. Božinovića, omogućavale ambasadorska postavljenja - navodi se u saopštenju MSP dostavljenog redakciji "Vesti".


Dodaje se i da je Božinoviću "sigurno poznato da je u MSP pokrenuta procedura ustanovljenja stvarnog stanja u vezi sa troškovima naše ambasade u Beču u vreme njegovog mandata". Objašnjava se da je MSP korekcijom nekih Božinovićevih pređašnjih odluka proizveo mesečne uštede od nekoliko hiljada evra.


O tome će se tražiti izjašnjavanje bivšeg ambasadora Srbije u Beču, kada to istraga bude nalagala, navodi MSP.

POVEZANE VESTI

Nedelja 24.02.2013. 09:03
Ne znam ovde o cemu se radi,ali znam da je ovaj Mrkic katastrofa i najgore moguce resenje za ministra vanjskih poslova.
Nedelja 24.02.2013. 20:36
I opet pitam:Od kada je bakir izedbegović predsjednik Srbije? P:S ima li Srba u redakciji ovog portala?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online