Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 21.02.2013.
06:41
M. Roknić - Vesti A

Dajte nam posao, makar i latinični

Vukovarski slučaj ogolio je na brutalan način notornu činjenicu da ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina (kojim se garantuje i službena upotreba jezika i pisma nacionalnih manjina na područjima gde one čine trećinu i više stanovništva) u Hrvatskoj postoji prvenstveno zbog toga da se ne bi primenjivao. Naime, uspaljena politička scena koja je manifestovana u i oko Vukovara iskristalisala je, ne i slučajno, netačnu poruku da se moratorijum na primenu spomenutog zakona traži samo za taj grad.

Branko Eremić

Kao da je u ostatku Hrvatske, kada je o Srbima reč, slika drugačija, gotovo idilična i nekonfliktna, da u primeni ustavnog zakona i nema nekih većih problema. Tim povodom posetili smo dve tipične opštine na Kordunu i Baniji, Vrginmost i Vojnić, u kojima su Srbi relativna većina, gde imaju i načelnička mesta, a koje su i među najsiromašnijima u Hrvatskoj, pa im i problemi oko jezika i ćirilice i nisu na listi prioriteta.

Uostalom, oni već godinama na ulazu u opštinske zgrade imaju dvojezične natpise, na ćirilici i latinici, ali to je i sve što su od ustavnog zakona o pravima manjina konzumirali.


Premalo da bi se time dičili i ponosili, stiče se utisak u razgovoru sa prvim ljudima u Vrginmostu i Vojniću, načelnicima Brankom Jovičićem i Brankom Eremićem. U opštinama gde su Srbi do 1991. godine bili dominantni, sa preko 95 odsto stanovništva, sada su još većina, ali ispod 50 odsto. U njima je većina radno sposobnih nezaposlena i u kojima je dominantna staračka populacija, rasprave o jeziku i pismu čine se gotovo neukusnima.

Srbi sa Korduna poručuju da su sirotinja i na ćirilici i na latinici
 


- Imam utisak - kaže Branko Jovičić, načelnik Vrginmosta - da je pitanje jezika i pisma došlo u prvi plan iz nečijih dnevno-političkih razloga. Nacionalnu ravnopravnost Srba u Hrvatskoj neće ugroziti pravo na jezik i pismo, iako ga držim važnim, već pre siromaštvo, nezaposlenost, demografija - naglašava on, uveren da će Srbi konačno i u njegovoj opštini dobiti dvojezične natpise ulica i sela, ali se pita kome će one služiti kada su škole prazne i zatvorene.


- Ustavni zakon o pravima manjina ne bavi se samo njihovim pismom i jezikom, već i pravom proporcionalne zastupljenosti i zaposlenosti manjina u državnim i javnim preduzećima. Mi bismo bolje živeli kada bi se ti problemi efikasnije rešavali, makar i na latinici, ali se o tome najmanje govori - reći će Jovičić, navodeći primer hrvatskih šuma u kojima Srba nema ni u tragovima, ni među sekačima. Tako je na železnici, elektroprivredi, policiji, pravosuđu...

Dvojezičnost na delu

Potpuno je ista situacija u susednom Vojniću, koju će načelnik Branko Eremić slikovito opisati u jednoj rečenici:


- Mi smo isto sirotinja i na ćirilici i na latinici!


Na zgradi opštine su dvojezični natpisi, ali ih nema na zgradama šumarije, elektre, doma zdravlja, nema ih na mestima koja su u nadležnosti vladinih ministarstava, a i šta će tamo gde nema zaposlenih Srba, ko bi ih čitao - pita se Eremić. - Ja iz toga zaključujem da nisu iskrene namere iz vrha, kao pritiskaju lokalnu zajednicu da primenjuje zakon, a sami u svom domenu to još nigde nisu sproveli.


Eremić naglašava da i opština jedva preživljava, jer su prihodi prepolovljeni.
- Mi nemamo ni za papir, a trebalo bi menjati ploče sa imenima ulica i mesta. Dajte, molim vas - odmahuje rukom ne sakrivajući uverenje da je dvojezičnost u Vojniću više finansijski nego politički problem.


Opština je pred kolapsom, zatvoren je pogon keramike, drvna industrija je propala, ljudi su ostali bez posla. Jedino punim kapacitetom radi pogon za spaljivanje opasnog otpada, smešten u centru Vojnića. I tu će ostati do daljnjeg, jer jedino u njoj pedesetak radnika prima platu.
 

Prava imaju drugi
Prema poslednjem popisu stanovništva, u Hrvatskoj ima oko 20 opština i gradova, među kojima su Vojnić i Vrginmost, u kojima pripadnici srpske manjine čine više od trećine stanovništva, što je uslov za uvođenje dvojezičnih natpisa. Hrvatski premijer Zoran Milanović nedavno je poručio da će obezbediti provođenje zakona koji i Srbima garantuju dvojezičnost svuda gde čine više od trećine stanovništva. To pravo u Hrvatskoj odavno već imaju Italijani u Istri, kao i Česi, Slovaci i Mađari u Slavoniji i Baranji.

POVEZANE VESTI

Petak 22.02.2013. 05:05
Sirom bivse Jugoslavije Srbi su zivjeli od pamtivijeka, zato nas i protjeravate. Na ove prostore su dolazile divljacke, surove i krvolocne horde avara i huna, koje su se i nastanile ovde. Tako da kad se pitamo kako je moguce da su 'hrvati' mucke POUBIJALI SKORO MILION NEDUZNE DJECE, ZENA, STARACA I MUSKARACA, to divljastvo, surovost i krvolocnost i vam je u genima, i jos je prisutno. princ-eugen, ti si jedan obicni krvolocni, ogavni ljigavi Zabac!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online