Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 18.02.2013.
15:47
Beta A

Tužna priča Romkinje iz BiH osvojila filmsku nagradu u Berlinu

Senada Alimanović, Romkinja iz Lukavca kod Tuzle nije ni slutila pre dve godine, kada se borila za život, da će njena tužna životna priča osvojiti nagradu na 63. internacionalnom filmskom festivalu u Berlinu.

Film "Epizoda u životu berača gvožđa" je urađen po istinitoj priči: Senada Alimanović, režiser Denis Tanović i Nazif Mihić
 

Od Romkinje kojoj su državne institucije zatvarale vrata, ne želeći da joj urade kiretažu jer nije bila zdravstveno osigurana, Senada Alimanović je postala glumica. Glavnu mušku ulogu igra njen muž Nazif Mihić. Njihova istinita priča, koju je režiser Denis Tanović naknadno rekonstruisao kamerom, pretočena je na filmsko platno pod nazivom "Epizoda u životu berača gvožđa", piše Dnevni avaz.

.

Film je na festivalu u Berlinu dobio dva "Srebrena medveda"- za glumca i film.

"Bila sam u Berlinu i vratila se kući pre nekoliko dana, jer moram da se brinem o deci. Sinoć mi je Nazif javio za nagradu, što ni u snu nisam očekivala. Uz ovaj život i probleme koje smo prošli Nazif i ja, desilo se nešto neočekivano", rekla je Senada.

Za razliku od kraja 2011. godine, kada joj je kao Romkinji bez zdravstvenog osiguranja bilo onemogućeno pravo na lečenje, ove dane Senada naziva "snom i božjom voljom".

U znak zahvalnosti režiseru Danisu Tanoviću koji je javno prikazao probleme Roma, Nazif i Senada su novorođenom sinu dali ime Denis, koji sada ima 6 meseci
 

"Živimo bez ikakvih uslova. Doslovno ispod ljudskog dostojanstva. Zbog boje moje kože sva su mi vrata zatvorena. Zbog te boje kože morala sam državu da prevarim kako bih sebi život spasila. Da to nisam uradila, danas bi na meni 'trava zelenila', samo jer sam Romkinja", kazala je Senada, koju nisu želeli da prime u bolnici u Tuzli, jer nije imala da plati 980 maraka.

Ona je podsetila da je kiretažu, deset dana nakon što je nosila umrlu bebu u stomaku, uradila u drugom gradu Doboju, gde se lažno predstavila. Koristila je zdravstvenu knjižicu svoje snaje.

Osim Senade i Nazifa, uloge u filmu tumače i njihove dve ćerke Sandra i Šemsa Mujić.

U znak zahvalnosti režiseru Danisu Tanoviću koji je javno prikazao probleme sa kojima se Romi suočavaju, Nazif i Senada su pre šest meseci novorođenom sinu dali ime Denis.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 18.02.2013. 16:13
Ovakvih će priča na žalost biti sve više. Čestitke za nagradu.
Ponedeljak 18.02.2013. 16:33
Mnogo je tuznih prica i u svakoj ima inspiracije za reditelje...nek je bar jedna izasla na videlo i nek je bar nekom u zivotu nesto uzvraceno za patnje koje je podnosio...
Ponedeljak 18.02.2013. 18:56
Краде Кустине фазоне овај тамновић.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online