Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 15.02.2013.
00:42
Beta A

"Ima sudbonosnijih pitanja od Miškovića"

Mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohije izjavio je u da je iznenađen što se sada u Srbiji vodi postupak protiv Miroslava Miškovića "kada treba rešavati mnogo sudbonosnija pitanja za državu".

Patrijarh Irinej i mitropolit crnogosrski-primorski Amfilohije (desno)
 

"Ali, to nije moje, nego onih koji su za to zaduženi", dodao je Amfilohije u intervjuu podgorickoj televiziji "Vijesti". Na pitanje o tome da li je razmatrao mogućnost preispitivanja odluke da se ordenom Kralja Milutina 2011. godine odlikuje preduzeće "Mat kompani" čiji su suvlasnici bili braća Duško i Darko Šarić, Amfilohije je odgovorio da "on nije delio ordene".

Amfilohije o borbi protiv korupcije u CG: Vrana vrani oči ne vadi!

Komentarišući ocene EU da u Crnoj Gori nema "vidljive borbe protiv visoke korupcije", Amfilohije je kazao da "borbe sigurno ima", ali da "vrana vrani oči ne vadi".

Amfilohije je ponovio stav Mitropolije da vlast u Crnoj Gori pokusava da "eliminiše" i "ignorise" Pravoslavnu crkvu i kao primer za to naveo to što je država ugovorni odnos prvo regulisala sa Svetom stolicom.

 

"Što se tiče nepodobnih Šarića i drugih koji su na tapetu, moram da primetim da, kada bi se od reda zavirilo kod svih onih koji su u poslednjih dvadeset godina stekli enormno bogatstvo, verujte mi da to nisu stekli od svoje plate", kazao je mitropolit.

Konstatovao je da Evropa po korupciji "nije mnogo zlatnija od nas". "Poletarci smo mi pred Evropljanima", ocenio je Amfilohije i taj svoj stav ilustrovao tvrdnjom da "ljudi koji su bili angažovani oko Kosova, imaju svoje važne interese i na Kosovu, i u Makedoniji".

"Da smo dobri, nismo", kazao je Amfilohije i ocenio da "nismo gori od onih koji nas proglasavaju najgorima i svrstavaju u đačke klupe, da polazemo ispit za ispitom".

Amfilohije je izjavio u intervjuu da mu je pokojni patrijarh SPC Pavle sugerisao da ne svedoči u Tribunalu u Hagu na suđenju bivšem predsedniku SR Jugoslavije Slobodanu Miloševiću. Kazao je da je poslusao "razuman stav" patrijarha, ali da je intimno bio za svedočenje u Hagu.

Amfilohije je pocetkom februara, na sahrani Milosevićevog brata Borislava, javno priznao da ga je Slobodan Milosević pozvao za svedoka, ali da se nije odazvao jer su mu tako sugerisali nadležni u crkvi. On tada nije precizirao ko ga je tako svetovao.

"Elementarna stvar je bila da se najpre potpise sporazum sa Pravoslavnom crkvom", kazao je i zaključio da stvari "tu dobijaju nezdravu dimenziju". Crnogorske vlasti su pre dve godine ugovorima regulisale odnose sa Svetom stolicom, Islamskom I Jevrejskom zajednicom.

POVEZANE VESTI

Petak 15.02.2013. 02:41
Ima i treba sva pitanja da se rese........ samo se Miskovicevo pitanje resava ,ali ovo drugo NE..!
Subota 16.02.2013. 10:04
Čovjek može vjerovati u Boga ali u ove popove ne.Zar nije najvažnije pitanje u Srbiji pa i Crnoj Gori što je narod zahvaljujući raznim "miškovićima" gladan i obespravljen??Jeste da je crkva kroz istoriju uvjek bila na strani velikaša a ne naroda ,dođe vreme da se i to mijenja ili je vrag došao po svoje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online