Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 05.02.2013.
19:48
Beta A

HSP: Bolje promena Ustavnog zakona nego ćirilica

Predsednica Hrvatske stranke prava Dr Ante Starčević i poslanica u Saboru Ruža Tomašić uputila je danas zvaničan zahtev Vladi Hrvatske za odlaganje primene dvojezičnosti u Vukovaru, dok, s druge strane, ministar uprave Arsen Bauk poručuje da odlaganja neće biti.

I pored protesta i zahteva HSP-a ministarstvo uprave ne odustaje od ćirilice
 

"Na temelju izražene volje stanovnika Vukovara i prikupljenog broja potpisa (4.343) Ruža Tomašić je uputila službeni zahtev Vladi i premijeru Zoranu Milanoviću da predlože Saboru donošenje ustavnog zakona o privremenom neprimenjivanju pojedinih odredbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina na području grada Vukovara", saopštili su iz te stranke.

Oni smatraju da se u Vukovaru nisu stekli uslovi za uvođenje u zvaničnu upotrebu srpskog jezika i pisma, te da će uvođenje dvojezičnosti "poremetiti međunacionalne odnose i dodatno obezvrediti žrtvu branioca i građana Vukovara".

Ta stranka sumnja u tačnost podataka sa poslednjeg popisa prema kojima u Vukovaru živi 34,78 odsto građana srpske nacionalnosti, već veruje da su mnogi fiktivno prijavljeni u Vukovaru, a ustvari žive u Srbiji.

Prema Ustavnom zakonu o zaštiti prava nacionalnih zajednica i manjina svaka nacionalna manjina koja čini više od trećine stanovništva neke lokalne samouprave ima pravo da na njenom pismu i jeziku budu postavljeni javni natpisi i oznake.

Uprkos subotnjem protestu u Vukovaru protiv dvojezičnosti, ministar uprave Aresen Bauk ponovio je više puta da država neće odlagati primenu Ustavnog zakona. Komentarišući predlog Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) da se uvede moratorijum na uvođenje srpskog jezika i pisma u Vukovaru, Bauk je novinarima rekao da misli da odlaganje dvojezičnosti za ceo Vukovar i u potpunosti ne bi bilo dobro u smislu tolerancije, dijaloga i poštovanja.

"Ja bih pre rekao da problem nije odnos Hrvata i Srba, nego Hrvata i Hrvata i to prvenstveno HDZ-a sa samim sobom - onog HDZ-a koji je bio 2009. i ovog HDZ-a koji je sada", zaključio je Bauk.

On je dodao da "u razumnoj meri treba primenjivati određene izuzetke u Vukovaru što zakon i dopušta", ali da će o tome odlučiti Gradsko veće.

Očekuje se da će dvojezične table biti uskoro postavljene na zgradama državnih institucija o čemu odlučuje Vlada, dok će se sa postavljanjem dvojezičnih natpisa imena ulica i trgova ići postepeno, bar do posle lokalnih izbora u maju. Za taj deo posla zadužena je lokalna vlast. Ocenjuje se da su upravo lokalni izbori razlog za zaoštravanje retorike.

Prema prošlogodišnjem popisu stanovništva, u Hrvatskoj ima oko 20 opština i gradova u kojima pripadnici srpske manjine čine više od trećine stanovništva, ali se najveći otpor iskazuje prema ćirilici u Vukovaru i to od desnih stranaka i veteranskih udruženja.

POVEZANE VESTI

Utorak 05.02.2013. 20:32
Gdje je LDP, Biserko, Kandic, Canak i ostali koji pametuju Srbima o multieticnosti, kako ne daju komentar na ovakav izrazaj mrznje i prijetnje ! Gdje su komesari EU, nema uslovljavanja i pritisaka, te stvari vaze samo za Srbiju ! Dokle ova vladajuca " elita " ne vidi maltretiranje vlastitog naroda i drzave !?
Četvrtak 07.02.2013. 22:15
Nikako mi nije jasno koliki to kredit imaju ustaše od četvrtog rajha i amera pa si mogu dopustiti da su ovoliko blesavi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online