Utorak 05.02.2013.
19:48
Beta

HSP: Bolje promena Ustavnog zakona nego ćirilica

I pored protesta i zahteva HSP-a ministarstvo uprave ne odustaje od ćirilice
 

"Na temelju izražene volje stanovnika Vukovara i prikupljenog broja potpisa (4.343) Ruža Tomašić je uputila službeni zahtev Vladi i premijeru Zoranu Milanoviću da predlože Saboru donošenje ustavnog zakona o privremenom neprimenjivanju pojedinih odredbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina na području grada Vukovara", saopštili su iz te stranke.

Oni smatraju da se u Vukovaru nisu stekli uslovi za uvođenje u zvaničnu upotrebu srpskog jezika i pisma, te da će uvođenje dvojezičnosti "poremetiti međunacionalne odnose i dodatno obezvrediti žrtvu branioca i građana Vukovara".

Ta stranka sumnja u tačnost podataka sa poslednjeg popisa prema kojima u Vukovaru živi 34,78 odsto građana srpske nacionalnosti, već veruje da su mnogi fiktivno prijavljeni u Vukovaru, a ustvari žive u Srbiji.

Prema Ustavnom zakonu o zaštiti prava nacionalnih zajednica i manjina svaka nacionalna manjina koja čini više od trećine stanovništva neke lokalne samouprave ima pravo da na njenom pismu i jeziku budu postavljeni javni natpisi i oznake.

Uprkos subotnjem protestu u Vukovaru protiv dvojezičnosti, ministar uprave Aresen Bauk ponovio je više puta da država neće odlagati primenu Ustavnog zakona. Komentarišući predlog Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) da se uvede moratorijum na uvođenje srpskog jezika i pisma u Vukovaru, Bauk je novinarima rekao da misli da odlaganje dvojezičnosti za ceo Vukovar i u potpunosti ne bi bilo dobro u smislu tolerancije, dijaloga i poštovanja.

"Ja bih pre rekao da problem nije odnos Hrvata i Srba, nego Hrvata i Hrvata i to prvenstveno HDZ-a sa samim sobom - onog HDZ-a koji je bio 2009. i ovog HDZ-a koji je sada", zaključio je Bauk.

On je dodao da "u razumnoj meri treba primenjivati određene izuzetke u Vukovaru što zakon i dopušta", ali da će o tome odlučiti Gradsko veće.

Očekuje se da će dvojezične table biti uskoro postavljene na zgradama državnih institucija o čemu odlučuje Vlada, dok će se sa postavljanjem dvojezičnih natpisa imena ulica i trgova ići postepeno, bar do posle lokalnih izbora u maju. Za taj deo posla zadužena je lokalna vlast. Ocenjuje se da su upravo lokalni izbori razlog za zaoštravanje retorike.

Prema prošlogodišnjem popisu stanovništva, u Hrvatskoj ima oko 20 opština i gradova u kojima pripadnici srpske manjine čine više od trećine stanovništva, ali se najveći otpor iskazuje prema ćirilici u Vukovaru i to od desnih stranaka i veteranskih udruženja.

2024 © - Vesti online