Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 04.02.2013.
13:14
Đ. Barović - Vesti A

Sakrili 25 odsto srpskih žrtava

Publikovanje četiri toma "Bosanske knjige mrtvih", navodno najsveobuhvatnijeg spiska žrtava rata u Bosni, izazvalo je oštre reakcije kako u Republici Srpskoj, tako i u Srbiji. Direktor Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. veku i senator RS, Milivoje Ivanišević, kaže da je ovaj izdavački poduhvat Dokumentaciono-istraživačkog centra iz Sarajeva i Fonda za humanitarno pravo iz Beograda skandalozan pokušaj da se, pod plaštom naučnog istraživanja, prikriju ogromni zločini počinjeni nad Srbima tokom rata u Bosni.

Perfidne manipulacije: Milivoje Ivanišević

- Zamislite taj moralni apsurd da su srpske žrtve evidentirali muslimani od kojih su ti mučenici i stradali. Duboko smo uvereni da svaki narod treba da istraži i javnosti saopšti obim vlastitog stradanja, a na to jedino nemaju pravo oni koji su doprineli tom stradanju.

Takva su iskustva i iz prethodnih svetskih ratova. Da li su posle Drugog svetskog rata Norvežani ili Holanđani dozvolili Nemcima da prebroje norveške ili holandske žrtve ili da li se od Amerike tražilo da prebroji žrtve Hirošime i Nagasakija - kaže Ivanišević i dodaje kako bi reagovala jevrejska zajednica da su Nemci evidentirali jevrejske žrtve u Berlinu ili Nemačkoj?


- Ne, Nemci na to nisu imali moralno pravo. S kojim moralnim pravom, kad su Srbi u pitanju, muslimani to rade u Sarajevu ili u BiH? S kojim moralnim pravom to finansiraju SAD i ostali članovi NATO-a. Zar to nije nastavak neprijateljskog odnosa prema Srbima koji su i tokom rata imale države tog saveza - kaže Ivanišević i ističe još jednu bitnu nedoumicu.

Ne brojimo tuđe žrtve

Začuđuje da autori ove knjige uopšte nisu kontaktirali sa Ivaniševićem, mada je njegov Institut još pre četiri godine završio evidentiranje srpskih žrtava u BiH.
- Međutim, mi se iz praktičnih i moralnih razloga nikada nismo bavili istraživanjem muslimanskih ili hrvatskih žrtava. Najpre, zato što nismo imali pristup verodostojnoj dokumentaciji, a zatim i što smatramo da bi bilo krajnje nehumano evidentirati žrtve strane sa kojom su vođeni oružani sukobi - kaže Ivanišević.

Naime, novčana sredstva za prikupljanje podataka, a potom i za štampu, u ogromnom iznosu obezbedile su neke islamske države i zapadnoevropske zemlje, pre svega članice NATO-a.


- Ne čude nas ni jedni ni drugi. Zajednički je interes da se danas drugačije prikažu događaji u kojima su učestvovali. Možda je normalno da odgovorni za stradanje srpskog naroda u BiH, a tu su ne samo muslimani i Hrvati, već i države NATO-a, žele da umanje i prikriju svoju odgovornost i da zbog toga finansiraju svaku ustanovu koja to može da ostvari. Možda je to jedini razlog što je za ovaj posao finansirana samo muslimanska, ali ne i srpska strana - kaže Ivanišević.


Prema njegovim rečima, objavljeni spisak ubijenih je umanjen za najmanje 25 odsto srpskih žrtava, ali to prema rečima našeg sagovornika nije i najveći problem.


- Ti podaci otkrivaju još jednu znatno perfidniju obmanu koja se ispoljava kroz geografsku ili entitetsku, distribuciju evidentiranih žrtava. Samo oko jedne trećine, a možda i manje, srpskih žrtava prema ovoj studiji je stradalo u naseljima i opštinama Muslimansko-hrvatske federacije. Od tog broja još je manje ubijenih srpskih civila na teritorijama koje su bile pod muslimanskom ili hrvatskom vlašću. Logično, što je manje žrtava to je manje i odgovornih za njihova stradanja - ističe Ivanišević i kaže da podaci Instituta kojim rukovodi daju sasvim drugačiju, gotovo suprotnu proporciju.
- Većina naših sunarodnika ubijeno je u Muslimansko-hrvatskoj federaciji, i to pre svega civili - zaključuje Milivoje Ivanišević.
 

Igre brojeva

Bosanska knjiga mrtvih

Promoter "Bosanske knige mrtvih", Mirsad Tokača, naveo je da je poimeničan popis žrtava važan "zato što više neće biti igre s brojevima".


Milivoje Ivanišević to prihvata, ali napominje da je to do sada bio isključivo "posao muslimana".


Ekonomski institut u Sarajevu tako je 1995. objavio analizu po kojoj je u BiH stradalo 279.000 ljudi, a federalni Zavod za statistiku, godinu dana kasnije izneo podatak da je samo u 61 opštini Federacije registrovano 156.827 ubijenih, umrlih i nestalih lica.
Rusmir Mahmutćehajić, potpredsednik vlade BiH, 1998. saopštio je da je broj ubijenih oko 260.000.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 04.02.2013. 13:48
A знамо и гдје су их сакрили, у Поточарима.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online