Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 31.01.2013.
21:48
Beta A

Dodik traži ispitivanje sumnjivih privatizacija

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je u pismu zatražio od glavnog specijalnog tužioca RS Miodraga Bajića da tužilaštvo ispita sumnjive privatizacije u RS.

Milorad Dodik danas je u pismu zatražio od glavnog specijalnog tužioca RS Miodraga Bajića da tužilaštvo ispita sumnjive privatizacije u RS
 

Dodik je u pismu podsetio da je Specijalno tužilaštvo RS osnovano radi jačanja borbe protiv organizovanog kriminala, korupcije i sumnjivih privatizacija, i da je Komisija za reviziju privatizacije u preduzećima i bankama u velikom broju slučajeva zaključila da postoji osnovana sumnja u zakonitost privatizacija i o tome obavestila nadležne.

"Navodi Komisije za reviziju privatizacije nisu dobili adekvatan sudski epilog što je dovelo do toga da je poverenje javnosti i malih akcionara u rad institucija zaduženih za dalji postupak, a naročito Specijalnog tužilaštva Republike Srpske, značajno poljuljano", ocenio je Dodik.

On je dalje naveo da od tužilaca Specijalnog tužilastsva RS očekuje da nađe adekvatan pravni osnov za reviziju svih postupaka privatizacije u čiju zakonitost sumnja Komisija za reviziju privatizacija, i da sagledaju i procesuiraju slučajeve na koje upozoravaju mali akcionari.

Dodik od Specijajalnog tužilastsva očekuje i da ispita privatizaciju banjalučke Robne kuće "Boska", s obzirom da u javnosti postoje spekulacije o tome.

"Zbog toga od vas očekujem da ispitate privatizaciju Robne kuće Boska i utvrdite da li je bilo neregularnosti u postupku privatizacije, odnosno da utvrdite da li je privatizacija urađena u skladu sa zakonom", piše Dodik.

Banjalučku Robnu kuću "Boska" je pre nekoliko godina kupio beogradski konzorcijum "Delta-Zekstra", a opozicija, ekonomski analitičari i mediji već duže vreme upozoravaju da taj posao nije bio u skladu sa zakonom.

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik danas je u pismu glavnom republičkom tužiocu Mahmutu Švraki poručio da je iznenađen njegovim nedavnim izjavama o tome da je za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije u RS potrebna politička volja.

 

"Ukoliko smatrate da je dosadašnja javna podrška zvaničnika RS, uključujući i predsednika, nedovoljna, želeo bih da me informišete o tome kakva, po vašem mišljenju, politička podrška treba da bude i na koji način treba da se manifestuje", naveo je Dodik.

 

On od Švrake i ostalih pravosudnih zvaničnika očekuje da, ako je potrebno, predlože izmene propisa i druge mere za koje smatraju da bi mogle da poboljšaju efikasnost pravosuđa.

 

Predsednik RS smatra da je to pravi način da, svako u skladu sa svojim ovlašćenjima, zajednički radi na poboljšanju efikasnosti pravosudnih institucija, obnavljanju poverenja javnosti u njihov rad, a ne da zbog paušalnih izjava bude spekulacija u javnosti.

 

Dodik je ponovio da pruža punu političku podršku radu Tužilaštva RS i glavnom republičkom tužiocu, i da ih poziva da rade efikasnije. "Smatram da je RS obezbedila sve pravne i institucionalne pretpostavke za efikasnu borbu protiv kriminala i korupcije", piše Dodiku pismu glavnom republičkom tužiocu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 31.01.2013. 23:01
Ovakve pesmice smo do sada dosta puta slusali.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online