Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 25.01.2013.
17:28
Beta A

General Smit: Lično sam tražio bombardovanje bosanskih Srba

Odbrana Ratka Mladića osporavala je pred Haškim tribunalom da je Vojska Republike Srpske (VRS) u leto 1995. izazvala ljudske žrtve na sarajevskoj pijaci Markale, ali je svedok optužbe Rupert Smit ostao pri tom iskazu.

"Izveštaji koje sam dobio naveli su me da formiram mišljenje koje sam imao pravo da formiram i da donesem sud koji sam imao pravo da donesem. I - to je bilo to"
 

General Mladić (69), koji je tada bio komandant VRS, optužen je za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, 1992-95. U optužnici je navedeno da je minobacačka granata VRS, 28. avgusta 1995, ispred Markala ubila 43 osobe, a ranila 75 građana.

Unakrsno ispitujući generala Smita, tadašnjeg komandanta Unprofora u BiH, Mladićev branilac Dragan Ivetić ukazivao je na više "nedoslednosti" u različitim izveštajima Unprofora o Markalama. Britanski general je odgovarao da je, pre donošenja konačnog zaključka, sve to uzeo u obzir.

Upitan da li je ispitao i mogućnost da je muslimanska strana ispalila granatu na Markale, kako bi okrivila Srbe, što mu je u telefonskom razgovoru na dan eksplozije sugerisao i sam general Mladić, Smit je uzvratio da "nikada nije video dokaze za tu tvrdnju".

Na pitanja na osnovu čega je u istom razgovoru rekao Mladiću da je granata na Markale "bez ikakve sumnje" bila ispaljena s položaja VRS, "udaljenog 3,5-4 kilometra" od tržnice, Smit je odgovorio:

"Izveštaji koje sam dobio naveli su me da formiram mišljenje koje sam imao pravo da formiram i da donesem sud koji sam imao pravo da donesem. I - to je bilo to".

Svedok je odbacio i sugestiju branioca Ivetića da je odluku da zatraži vazdušne napade NATO na VRS doneo i pre eksplozije na Markalama.

Smit je, međutim, potvrdio da je, pre tog incidenta, na Londonskoj konferenciji međunarodna zajednica odlučila da će svaki napad VRS na Sarajevo i druge zaštićene zone UN biti kažnjen udarima NATO. Upitan da li je ikada zatražio da avioni NATO napadnu Armiju BiH, svedok je odgovorio negativno.

Smit će u ponedeljak nastaviti da odgovara na pitanja Mladićeve odbrane.

POVEZANE VESTI

Petak 25.01.2013. 20:56
Лако је донети такву одлуку кад зна да неће низашта да одговара, прво су изазвали рат у БиХ, и ником ништа, онда су одлучили да је ракета пала са Српске стране, и ајмо удри по Србима, онда су одлучили да Садам има оружије за масовно уништење, и онда удри по Иараку, стотине хиљада мртвих, али нема везе, ........... .......... ......... .........
Petak 25.01.2013. 21:07
Jedna minobacacka granata ubila je 43 a ranila 75 osoba.Zar je moguce od jedne mine tolika razorna moc.Ne vjerujem.
Četvrtak 31.01.2013. 07:58
Ovaj Smith je jedan MONSTRUM!, bombardovati groblje???!!!!...Boze me sacuvaj i sakloni I znaci: bombardovati Srbe - i bez dokaza da su zaista nesto ucinili, a samo 'posmatrati' kako Srbe ne samo ubijaju, nego masakriraju, gdje imaju dokaze da su muslimani to ucinili - i opet nema nikakvih posljedica po muslimane. Ovaj covijek je MONSTRUM, i psihopata - i treba mu suditi za ratne zlocine!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online