Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 27.01.2013.
05:33
D. Lj. Joksić - Vesti A

Makedonsko opelo Grčkoj

U selu Vevčani na krajnjem jugu Makedonije, najmanjoj opštini na Balkanu, koja je pre dvadesetak godina u inat tadašnjim vlastima proglasila državu, izdala svoje lične karte, pasoše i novčanice, održan je Vevčanski karneval, koji tu tradiciju neguje i održava čak 1.400 godina.

Maske se prave u tajnosti, a posle spaljuju
 


Igre pod maskama trajale su dva dana, a u arhaičnom ambijentu malih seoskih ulica i trgova, uz ritualne igre i paganske običaje, centralni događaj odigrao se u nedelju kada su maskirani Vevčanci iz Gornje i Donje mahale, tradicionalno predvođeni zetom, nevestom, đavolom i glupim Avgustom, duhovito, sarkastično i ironično žigosali događaje i ismevali političare i javne ličnosti koji su svojim nesuvislim potezima i ponašanjem obeležili prošlu godinu u Makedoniji i svetu. Vasiličari su još jednom potvrdili da ih nijedna vlast ne može, niti sme cenzurisati.

OD ASKERA DO KONZULA
Kao po nepisanom pravilu, podgrejani crnim vinom i vrućom rakijom, karnevalskoj povorci i defileu maski iz godine u godinu se priključuje sve veći broj turista i gostiju iz inostranstva. Tako je bilo i ovih dana kada se celo selo pretvorilo u veliki teatar na otvorenom, čijom su pozornicom defilovali popovi i vampiri, turski askeri, nacistička policija, gusari i novinari...

Naricanje nad Grčkom
 

Ismejavalo se i donošenje budžeta, na duhovit način je prikazan štrajk lekara, a jedna maska je bila posvećena Grčkoj i sporu Atine i Skoplja oko imena Makedonije. Na improvizovanom grobu prekrivenom grčkom zastavom veseli vasiličari su služili pšenicu u znak jednogodišnjeg pomena nakon "pogreba" južnog suseda na lanjskom karnevalu, kad su se na "sahrani" pojavili i Baraka Obama i Angela Merkel. Ipak, niko se na nikoga nije naljutio, niti je ko koga popreko pogledao, jer ovo su, ipak, bili samo dani šegačenja, ali i zbližavanja.


- Volim da dolazim u Vevčane. Ljudi su pitomi, vedri i duhoviti, a tokom dana karnevala zaboravim na tmurnu svakidašnjicu - kaže Živko Petruševski iz obližnjeg Ohrida.

Učestvovali i najmlađi

Specificnost maski Vevčanskog karnevala je u tome što se izrađuju u strogoj tajnosti. One su strašne, komične, romantične, a za motive imaju najrazličitije prikaze i događaje iz ovog i onostranog sveta.


- Ove godine sam se maskirao u turskog askera, a lani sam bio gospodin, francuski konzul - kaže Đorđija Daskalovski iz Vevčana.


Suština običaja sa maskama, koji se popularno nazivaju karnevali, prema rečima etnologa Vladimira Boceva, jeste prizivanje sreće, plodnosti i podsticanje zajedništva.

ŠEGA SA POLITIKOM
- Vasiličarski običaji koji se održavaju 13. i 14. januara, na dočeku Nove godine, izražavaju patriotizam i lokalni identitet. Ako upitate Vevčance koji žive u drugom gradu ili državi zašto dolaze, jednostavno će vam odgovoriti - zato što su iz Vevčana. To odražava grupno jedinstvo, lični i lokalni identitet, pripadnost zajednici - objašnjava Bocev.

Vevčanima su dva dana odjekivali zvuci zurla i tapana. Na prepunim ulicama se igralo i veselilo, a njima su se šetale princeze i veštice, čarobnjaci, roboti i vojnici. Za razliku od ranijih godina, političari ove godine nisu udostojili Vevčance svojim prisustvom, ali Vevčanci nisu zaboravili njih.

Detalj sa karnevala
 


- Ovo je karneval koji nikada nije bio prekinut, a promenile su se brojne vlade i sistemi. Traje vekovima, a sve smo ismejavali. I popove i hodže, i političare i sportiste, i glumce i novinare. Šegačili smo se i sa Titom, Kirom Gligorovim, Nikolom Gruevskim, koji je jedne godine bio predstavljen kao Čaves i od tada nam više ne dolazi. Ima oko 700 maski, pa ne može svima da se udovolji. Za neke su neukusne, za druge simpatične, za treće smešne i tu svaka diskusija treba da prestane - kaže Đorđe Ugrinovski iz Vevčana.


Prema tradiciji, Vevčanski karneval se uvek završava 14. januara ritualnim paljenjem maski, a potom počinju pripreme za izradu novih, za naredni karneval.
 

Planinske oči

Selo Vevčani se nalazi 14 kilometara od Struge i Ohridskog jezera, u podnožju planinskog venca Jablanice. Osnovano je u periodu od kraja 6. do početka 8. veka, a veruje se da su selo osnovali Berziti, koji su primili hrišćanstvo. Vevčani ima očuvanu autentičnu arhitekturu, 19 crkava, manastira i kapela, a neke se nalaze na nadmorskoj visini od 1.300 metara. U blizini sela ima puno ledničkih jezera, a izvori u selu Vevčani su najčuveniji u Makedoniji.


Magijski kotao

U ovom živopisnom planinskom selu, koje ima sopstvenu upravu, živi oko 2.500 ljudi, mahom poljoprivrednika. U Vevčanima ima osam restorana i pansiona koji gostima omogućavaju odmor, osveženje i nezaboravni gastronomski doživljaj. Vevčani imaju i svoj zvanični simbol - magijski kotao sa dva klovna koji igraju iznad njega.


Divlje jagode

Kraj Vevčanskog karnevala obogatio je nastup poznatog rok benda Divlje jagode. Njihov frontmen Sead Zele Lipovača, koji važi za jednog od najboljih gitarista na Balkanu, prisutnima se obratio rečima 'Dobro veče, država Vevčani", što je oduševilo domaću publiku, ali i brojne goste i turiste iz regiona, pa čak i Moldavije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online