Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 23.01.2013.
22:26
Srna A

"U Silosu su Srbi umirali u strašnim mukama"

Na suđenju za zločine počinjene nad srpskim civilima na području predratne sarajevske opštine Hadžići svedok Slavoljub Krivić rekao je da su srpski zatočenici vođeni da obavljaju radove, gde su ubijani, ranjavani i maltretirani.

 Logor Silos : "Vršili su fiziološke potrebe po nama i terali nas da pevamo", ispričao je Krivić
 

Svedočeći u korist Tužilaštva BiH, Krivić je rekao da je 10. juna 1992. godine odveden u Osnovnu školu u Pazariću, gde je zatekao još Srba, a potom su sprovedeni u logor "Silos".

"U `Silosu` su nas uveli u ćeliju broj pet. Tu sam zatekao lica srpske nacionalnosti. Ćelija je bila krvava, od tuče, batinanja", rekao je svedok i dodao da njega niko nije "dirao".

Estradna zvezda i Golub

 

Tužilac Behrija Krnjić obratio se Sudskom veću i rekao da je sa Goranom Golubom, koji je svedočio 17. januara, razgovarao zbog pisanja "srbijanskih medija" da ga je tokom zatočeništva na Igmanu maltretirala jedna estradna zvezda.

 

"Golub mi je rekao da je presreten pred Sudom BiH i da je na njega pritisak izvršio Tomić i ponudio mu da potpiše neki papir", rekao je Krnjić,

podsetivši da svedok ni tokom suđenja, a ni u Tužilaštvu BiH, nije želeo da govori o događajima s Igmana.

 

Advokat Duško Tomić, koji brani jednog od optuženih u ovom predmetu, želeo je da se obrati, ali mu Sudsko veće to nije dopustilo, uz obrazloženje da ponašanje branioca reguliše etika, a ne zakon.

Govoreći o uslovima u "Silosu", Krivić je naveo da se zatvorenici nisu smeli obraćati upravniku i zameniku, jer bi "dobili batine".

"Ishrana je bila zdela hrane. To je voda i možda malo kupusa, četiri-pet kašika po osobi, i komad hleba... Hranu su nam pojačali kada je jedan zatvorenik umro od gladi", ispričao je Krivić.

Krivić je naveo da su zatvorenici iz "Silosa" 29. decembra 1992. prebačeni u tri magacina "Krupa", gde je upravnik bio Šerif Mešanović.

On je dodao da je iz tog objekta prebačen u Hrasnicu, odakle je odvođen na radove, tokom koji su se dešavala ubistva, ranjavanja, pogibije i maltretiranja zatočenika.

"U aprilu 1993. ubijena su trojica /zatvorenika/, a razlog za to bio je beg četiri zarobljenika. Ja nisam prisustvovao ubistvu. Nas su naterali da se popnemo na kamion i kleknemo. Vršili su fiziološke potrebe po nama i terali nas da pevamo", ispričao je Krivić.

Svedok je rekao da je potom ponovo prebačen u "Silos", gde je viđao Mešanovića koji je jednom prilikom u pijanom stanju tukao dvojicu zatočenika.

Krivić je "Silos" napustio 19. januara 1996. godine prenosi Birn.

Za zločine počinjene u logoru "Silos", kasarni "Krupa" i Osnovnoj školi "9. maj", Tužilaštvo BiH tereti Mustafu Đelilovića, Fadila Čovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Bećira Hujića, Halida Čovića, Šerifa Mešanovića i Nermina Kalembera.

Prema optužnici, Hujić je bio upravnik, kao i zamenik upravnika logora "Silos", a iste funkcije obavljao je i Čović.

Mešanović je bio jedan od zamenika upravnika u "Silosu" i upravnik logora u magacinu u kasarni "Krupa", a ostali su bili pripadnici policijske, vojne i civilne vlasti.

Suđenje će biti nastavljeno sutra.

POVEZANE VESTI

Petak 25.01.2013. 19:35
Nemojte da sirite takve dezinformacije,kada znate da su Srbi tu umirali u ekstazi,otkuda vam to!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online