Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Četvrtak 17.01.2013.
17:54
Beta A

"Muslimani dobijali oružje od SAD i Nato"

Bivši komandant Unprofora Majkl Rouz svedočio je danas na suđenju Ratku Mladiću pred Tribunalom u Hagu da su krajem 1994. SAD i NATO, kršeći rezolucije UN, naoružavale i obučavale muslimanske snage u BiH.

Muslimani su dobijali oružje od SAD i NATO : Majkl Rouz
 

Britanski general Rouz rekao je da je misija Unprofora u BiH "postala gotovo nemoguća" pošto su "SAD i NATO odlučile da prekrše sopstvene rezolucije i naoružaju i obuče" Armiju BiH.

Dok ga je unakrsno ispitivao Mladićev branilac Branko Lukić, general Rouz je potvrdio da je ABiH 1994. napadala VRS iz muslimanskih enklava u istočnoj Bosni što je bilo protivno sporazumu zaraćenih strana kojim su te enklave bile proglašene za sigurne i demilitarizovane zone.

Ti napadi muslimanskih snaga izazivali su odgovor VRS koja je u vojnom smislu "veoma teško" mogla izbeći da uzvrati, kazao je svedok. Kako je naglasio, "UN su prećutno prihvatale" prisustvo ABiH u zaštićenim zonama iako je to bilo kršenje sporazuma.

Na sugestiju advokata Lukića, svedok je potvrdio i da je svrha uspostavljanja sigurnih zona bila zaštita civila, a ne vojnih jedinica. Kazao je i da je "očigledno" bilo da su napadima iz enklava muslimanske snage ugrožavale sopstvene civile.

Po Rouzovim rečima, obe strane su "varale" u primeni sporazuma - Muslimani tako što su držali snage u zaštićenim zonama, a Srbi time što su zone napadali.

Svedok je, međutim, ocenio da vatra koju je ABiH otvarala iz zaštićenih zona - na primer iz Goražda aprila 1994. - kršeći primirja, nije bila dovoljan razlog da on zatraži vazdušne udare NATO na njene položaje. Kazao je, međutim, da je vlastima Alije Izetbegovića ulagao proteste i podvrgavao "svim mogućim pritiscima" da to zaustave.

Komandant Unprofora potvrdio je da, suprotno tome, drugom prilikom zatražio da NATO vazdušnim napadima zaustavi ofanzivu VRS na Goražde što je Alijansa i učinila. Rekao je da je tačno i da su pripadnici Unprofora na terenu navodili vatru iz aviona na srpske položaje.

Kao i na suđenju Radovanu Karadžiću, Rouz je prihvatio da je Unprofor, Karadžićevim rečima, za Muslimane "imao teške reči", a za Srbe "teške bombe".

Branilac Lukić, više puta tokom ispitivanja, sugerisao je da su, pri pozivanju NATO da napadne, Unprofor i njegov komandant imali pristrasan odnos na štetu bosanskih Srba.

Rouz je to negirao, rekavši da je VRS kod Goražda "imala alternativu - da zaustavi napad i povuče trupe koje su prekršile rezolucije UN koje sam ja bio zadužen da sprovedem". "NATO je kod Goražda odgovarao na situaciju koju su stvorili Srbi", naglasio je svedok.

Upitan da li je to značilo da VRS nije smela da napada ABiH u enklavama koja je napadala nju, britanski general je uzvratio da se na tom pitanju "slomio sistem" zato što "strane nisu poštovale sporazum".

Na pitanje branioca Lukića, Rouz je potvrdio i da je jednom zatražio vazdušne napade NATO na muslimanske snage koje su na Igmanu narušile zonu isključenja artiljerije oko Sarajeva, prekršila ultimatum Unprofora i napala francuske trupe.

Komandant vazdušnih snaga NATO u Napulju, po Rouzovim rečima, odgovorio mu je da Alijansa "to neće prihvatiti" da učini.

"Znači, Muslimani nisu bili u opasnosti iako su kršili sporazume", ponudio je zaključak Lukić. "Tako je, ali to nije bilo u mandatu Unprofora", odgovorio je Rouz koji je više puta ponovio da je glavni zadatak snaga UN bio dostavljanje humanitarne pomoći za oko 2,7 miliona civila od kojih su 600.000 bili Srbi.

Unakrsno ispitivanje generala Rouza, Mladićev branilac okončaće sutra. Tokom današnje rasprave, optuženi Mladić je u sudnici pokazivao knjigu čiji se naslov nije mogao videti, nakon čega ga je predsedavajući sudija Alfons Ori upozorio da će biti kažnjen ako se to ponovi.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 17.01.2013. 18:01
Vazno da su oni tukli artiljerijom po svojim kucama i dzamijama.... i posle ispalo da su Srbi...lepo je svedocio Canadski general..
Četvrtak 17.01.2013. 18:04
sta reci!? Sve je jasno , ko ima oci neka vidi , i ko ima usi neka cuje.!!! Ali mi svi SVI ne SAMO Srbi znamo da to sto Rouz svjedoci, o pristrasnosti NATO-a i mogucnosti da muslimani bez opasnosti da ce biti sankcionisani bombaskim napadima( sto nije slucaj sa Srbima) , mogu raditi sta hocei. I radili su. Generalov advokat, pokazuje, nama SVIMA , ne samo Srbima, da je Haski sramotni montirani proces samo jos jedan u nizu koje ce ostati na djubristu ljudske civilizacije.
Četvrtak 17.01.2013. 19:20
Mandat Unprofora je bio da satanizira Srbe, da navodi NATO avijaciju na njihove polozaje, da naoruzava muslimane i da ih u svakom slucaju zastite ! Dovoljno da se odmah puste svi srpski zatvorenici iz Haga !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online