Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 04.01.2013.
06:01
Večernje novosti A

Crnogorci teraju sveštenike SPC

Petorici sveštenika SPC koji u Pljevljima žive deset i više godina preti iseljenje iz Crne Gore, pišu Novosti.

Foto: Ilustracija

Sveštenicima iz eparhije Mileševske Borivoju Pantiću, Ognjenu Perkoviću, Nikoli Orliću, Milanu Stoiljkoviću i arhimandritu Leonidu ovih dana su stigla rešenja iz MUP-a kojima se odbijaju njihovi zahtevi za boravak u Crnoj Gori. Razlog je što nadležnima nisu dostavili dokaze o registraciji SPC. Rok za žalbu ističe im na Badnji dan, uoči Božića.

"Pročitao sam prvostepeno rešenje koje je u ponovljenom postupku, nakon presude Upravnog suda u korist sveštenika, doneo MUP (PJ Pljevlja)", kaže za "Novosti" protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić, koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske.

"Rešenja MUP-a nisu pala iz formalnih razloga, nego zbog pogrešne primene materijalnog prava od strane njegovih činovnika, a na štetu pljevaljskih sveštenika i njihovoh porodica. Ovaj upravni postupak još nije okončan, jer sveštenici imaju pravo žalbe na prvostepeno rešenje."
 

Sagovornik "Novosti" upućuje sugestiju novom ministru policije Rašku Konjeviću smatrajući da bi bilo dobro da “naredi svojim saradnicima da rade po zakonu a ne da se vrši ovakav progon."

"Ne bi bilo dobro da MUP na čelu sa tim mladim čovekom nastavi putem njegovog prethodnika Ivana Brajovića," smatra Džomić. "Da li je volja Ranka Krivokapića, predsednika crnogorske skupštine, iznad vladavine prava u Crnoj Gori? I do sada su Krivokapić i Brajović tvrdili da je navodno sve bilo po zakonu, ali su to demantovale odluke Upravnog suda. Apsolutno sam uveren da će i ovo rešenje, ako MUP odbije žalbu, biti poništeno na Upravnom sudu, a do tada pljevaljski sveštenici imaju zakonsko pravo da ostanu u Crnoj Gori."

Nešto slično se desilo i pre dve godine kada je MUP uputio rešenje iste sadržine ovim sveštenicima, koji su odgovorili žalbama. Potom je usledila naredba iz resornog ministarstva da ukoliko ne napuste Crnu Goru do 15. februara 2012. biće deportovani. To je izazvalo burnu reakciju Pljevljaka, proteste koji su pomogli da ne dođe do progona sveštenika, pišu "Novosti".

POVEZANE VESTI

Petak 04.01.2013. 14:11
Tako je nekada krenulo i medju Srbima katolicima da bi kulminiralo Jasenovcem a onda i Olujom. Danas Srbinu katoliku takozvanom Hrvatu recite da je Srbin i reagovace kao i Crnogorac. Kao izrod, bez kao.
Petak 04.01.2013. 15:49
svaka drzava ima pravo da protera strane drzavljane ako proceni da……,pa tako i crna gora. da li su ti nasi drzavljani nesto lose ucinili crnoj gori je za diskusiju,problem je sto srbija dozvoljava drzavljanima te iste drzave da budu predsednici,nacelnici,direktori vaznih institucija,generali……. nije problem u njima,oni nas mrze pa nas mrze,problem je u nama sto mi rodjake od tih pustamo da vladaju nama! jos nisam sreo crnogorca ma kako se izjasnjavao, da na prvom mestu nije crnogorac,pa onda sve ostalo. ali i srbija bi trebalo biti samostalna drzava, posto se crna gora odvojila.u stvarnosti srbija osta zajednicka sa dominantnim crnogorskim kadrovima.
Subota 05.01.2013. 11:59
Опрости им Боже,не знају шта раде!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online