Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 31.12.2012.
00:49
Beta A

HRT: Hrvatska odbila da postupi po srpskim optužnicama

Srpsko pravosuđe ponovo je dostavilo hrvatskoj optužnice protiv trojice ratnih funkionera zbog ratnog zločina, ali je hrvatski ministar pravosuđa Orsat Miljenić odbio da postupi po njima i vratio ih u Srbiji, objavila je sinoć Hrvatska radiotelevizija (HRT).

Hrvatska ignoriše zahtev srpskog pravosuđa: Tomislav Merčep, jedan od trojice optuženih za ratni zločin
 

Prema nezvaničnim informacijama, reč je o optužnicama tužilaštva JNA od 10. avgusta 1992. protiv Vladimira Šeksa, Ivana Vekića i Tomislava Merčepa. Zatev Ministarstva pravosuđa Srbije u Hrvatsku je stigao krajem novembra.

HRT je objavio je da je ministar odbio da dostavi optužnice optuženima, te ih je vratio Srbiji. Agencija Hina objavila je da je razlog odbijanja uručivanja optužnica bilateralni sporazum Hrvatske i Srbije iz 1997. godine koji ne dozovoljava postupanja po optužnicama bivših vojnih tužilaštava, a ne Zakon o ništavnosti.

Taj zakon donet je u krajem 2011. većinom glasova poslanika tadašnje vladajuće koalicije na čelu s Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) i to uoči raspuštanja Sabora.

On je izazvao brojne negativne reakcije u delu hrvatske, ali i međunarodne javnosti, a povod za donošenje Zakona o ništavnosti bile su optužnice protiv 44 državljanina Hrvatske, među kojima i nekoliko ratnih funkcionera, koje su iz Beograda u avgustu 2011. stigle u Zagreb.

Tada je traženo da se optužnice uruče Šeksu, Vekiću, Merčepu i Branimiru Glavašu, koji u BiH služi zatvorsku kaznu zbog ratnog zločina protiv Srba u Osijeku, jer je uoči izricanja presude u Hrvatskoj pobegao u BiH. Tadašnji ministar Dražen Bošnjaković
dostavio je optužnice sudu.

Prema navodima hrvatskih medija, u novom slučaju optužnica protiv Glavasa nije poslata, ali se nagađa da je upućena u BiH gde Glavaš služi kaznu.

Vlada Hrvatske na čelu sa Socijaldemokratskom partijom predložila je proletos Ustavnom sudu da donese odluku kojom se utvrđuje neustavnost Zakona o ništavnosti određenih pravnih akata pravosudnih tela bivše JNA, bivše SFRJ i Srbije, te ukidanje Zakona o celini.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 31.12.2012. 05:03
Bravo hrvati! Tako se to radi, pa ce valjda srpski drzavni tuzioci nauciti nesto iz ovog primera! Ili mozda nece, jer su to obicne, birokratske marionete vladajuce partije, a koja je opet duboko zaglavljena u dupetima USA i EU, i koja nema svojeg ponosa, prkosa, hrabrosti i junastva. Samo jedno nistavilo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online