Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 09.02.2010.
12:05
A. Pandurević - Vesti A

Između Srba i Drina i granica NATO

Vlasti u BiH i RS lobiraju za što brže pristupanje zapadnoj vojnoj alijansi, a opozicija u Srpskoj je ogorčena na stav Dodikove partije i traži da se narod o tako važnoj odluci izjasni na referendumu.

KRITIKOVALI BOSANSKE LIDERE: Senatori Mekejn i Liberman sa članovima Predsedništva BiH

 

 

Nova vojna doktrina Kremlja prema kojoj širenje NATO-a na zemlje Istočne Evrope ugrožava bezbednost Rusije i poruka ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića da Beograd neće menjati politiku vojne neutralnosti, ustalasale su strasti u Republici Srpskoj čiji predstavnici ovih dana intenzivno lobiraju za MAP status BiH (status kandidata za članstvo u Alijansi).


Opozicija u RS je na takve namere odgovorila amandmanima na Zakon o referendumu kojima se traži automatsko raspisivanje referenduma u Srpskoj o ulasku u NATO.


Džon Bulard: Samo je pitanje kada će!


Nije pitanje da li će BiH postati članica NATO-a, nego je pitanje kada će postati, izjavio je komandant Štaba NATO-a u BiH Džon Bulard. Da bi se to desilo, prema njegovim rečima, biće potrebno provesti "još reformi".


- Politički lideri moraju dogovoriti jedinstven nastup BiH, koja će biti sposobna ne samo da donese nego i da sprovede odluke. Kada budete u takvoj situaciji, sve ostalo doći će samo po sebi - pojasnio je Bulard značenje "reformi".

Predsedavajući Saveta ministara BiH Nikola Špirić zatražio je u petak od američkih kongresmena u Vašingtonu podršku SAD za liberalizaciju viznog režima i prijem BiH u Akcioni plan za članstvo u NATO.

 

Istog dana, članovi Predsedništva BiH, a među njima i srpski član Nebojša Radmanović, u Sarajevu su se sastali sa senatorima Džonom Mekejnom i Džozefom Libermanom kojima su preneli zajednički stav da je cilj BiH - članstvo u NATO i EU.


- Bili su razočarani zbog odbijanja NATO da BiH dobije status MAP. Međutim, članovi Predsedništva su priznali da zajednički cilj koji postoji kada su u pitanju ulazak u NATO i EU ne postoji kada je u pitanju unutrašnja integracija, a činjenica je da su ova dva pitanja neizbežno povezana - kazao je Liberman.


I kopredsedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH Milorad Živković izjavio je u petak da "evroatlantske integracije u BiH nisu sporne, ali da je sporan način na koji taj proces treba da teče, zbog čega se odvija izuzetno sporo".


S druge strane, opozicija optužuje vladajuću partiju da je izneverila predizborna obećanja i poručuje da "bez Srbije neće u NATO".

 

- RS i BiH ne smeju sebi dozvoliti da budu uvučene u lomljenje kopalja dva bloka. RS ne sme postati žrtva kratkoročnih interesa SNSD-a, koji se pretvorio u NATO partiju, i iza leđa vlastitog naroda tajno pregovaraju sa strancima o ubrzanom članstvu BiH u NATO, kako bi dobili kratkotrajnu finansijsku injekciju da pred izbore prikriju ekonomski krah u koji su Srpsku uveli - izjavio je lider SDS-a Mladen Bosić.


Što nisu sačuvali Glamoč i Grahovo


Komentarišući kritike opozicije, izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić izjavio je da je SDS-u i PDP-u "očito neko rekao da treba da izlaze u javnost i kad treba i ne treba".


- SDS ne treba da se bavi geopolitikom i geostrategijom, jer njeno rukovodstvo nije znalo da sačuva ni Glamoč ni Grahovo, a kamoli BiH od NATO. Priče SDS-a o NATO i položaju BiH su kucanje na otvorena vrata - rekao je Vasić.

On je pozvao SNSD, na čijem je čelu Milorad Dodik, da kaže, kako je rekao, "zašto je to u interesu srpskog naroda u RS da ga od Srbije deli NATO granica".


- Odluku o eventualnom članstvu u NATO-u jedino mogu doneti građani RS na referendumu, i da svako drugo referendumsko pitanje poput onih koje nam nudi SNSD predstavlja najobičnije manipulacije - rekao je Bosić.

 

On je najavio da će njegova partija uložiti amandmane na Zakon o referendumu u kojima traži automatsko raspisivanje referenduma u RS o ulasku u NATO i promenu Ustava.


Lider PDP-a Mladen Ivanić u izjavi za "Vesti" kaže da bez Srbije mi ne možemo u NATO, nerealno je očekivati da bilo ko deli srpski narod. Vlast je obećala referendum o NATO-u, ali od toga izgleda nema ništa, jer jedno rade na domaćoj sceni, a drugo na međunarodnoj.


Suština rešavanja i smirivanja prilika na Balkanu, prema njegovom mišljenju, jeste u Srbiji, naročito nakon svega što se dešavalo po pitanju Kosova.
- Zato i ne vidim mogućnost da pre Srbije idemo u NATO. Možemo samo zajedno, ako do toga uopšte dođe - smatra Ivanić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online