Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 18.12.2012.
14:13
Nezavisne novine A

Trampa: Ljubinje Crnoj Gori, Crkvice Republici Srpskoj

Nezadovoljni odnosom Opštine Nikšić prema problemima sa kojima se godinama suočavaju, meštani Mesne zajednice Crkvice predložili su rešenje.

Da nema RS stanovnici Crkvice ne bi izašli iz kuća dok se ne otpoi sneg
 

Gradonačelnik Ljubinja Vesko Budinčić je pre dva meseca, nezadovoljan odnosom vlasti Republike Srpske prema tom gradiću koji broji 3.500 stanovnika, kazao da bi najbolje bilo da se opština pripoji Crnoj Gori.


Stanovnici Mesne zajednice Crkvice, koja je od Nikšića udaljena oko 70 km, ne bi imali ništa protiv da Crna Gora i Republika Srpska naprave "razmenu" - Ljubinje da pripoje Crnoj Gori, a njih RS. Razlog je isti - nezadovoljstvo zbog odnosa vlasti prema njima.


"Čim padne sneg od nas ovi iz Nikšića dignu ruke. Kao da ne pripadamo toj opštini. Bileća je ta koja šalje snegočistač, koja nam otvara granice i zahvaljujući kojoj možemo dete odvesti do lekara, kupiti potrebne namirnice, biti spojeni 'sa svetom'. Ako ovako lokalne vlasti nastave da se ponašaju prema nama, ako smatraju da im ne trebamo, onda najbolje da i mi organizujemo referendum i da se pripojimo Hercegovini", kazao je 50-godišnji Novak Šapurić.


Put do Crkvica je u blokadi već desetak dana i da bi se stiglo do njih mora se ići preko Republike Srpske i Bileće, koja je pre dva dana poslala snegočistač i očistila put koji spaja Crkvice i RS.


"Prošle zime za dva meseca, koliko je trajala blokada, niko iz Opštine nije zvao da pita jesmo li živi, a ne da pošalju snegočistač da nam očiste put. Ne radi škola, i ambulanta je zatvorena, i da se neko, ne daj Bože, razboli, morali bi da idemo u Bileću. Niko od nadležnih, izgleda, ne zna gde se Crkvice nalaze kada padne sneg, ali zato kada treba seći planinu Sominu tada smo svima poznati", kazao je Šapurić.


Kako za sebe reče, živi "sam kao vuk" i da ne ume da skija "bio bi pravi pustinjak jer ne bi imao s kim da popriča, kome da se izjada". Ovako, na skije, pa do prvih komšija, da zajedno "bistre politiku" i gledaju put neba. Kiša im je zimi najbolji saveznik, pa je zahvaljujući njoj visina snega manja za oko 40 centimetara. Do pre nekoliko dana visina snežnog pokrivača bila je metar.
 

Predsednik MZ Crkvice Kostadin Glušac kazao je da je davno prestao da se nervira zbog nebrige lokalne vlasti prema njima. Od toga nema, kaže, nikakve koristi, tako da ih više i ne zove da pošalju snegočistač. Jednostavno je odlučio da ih "precrta".


Tu je, kazao je, Bileća, koja je desetak kilometara udaljena od njih, da im pritekne u pomoć. A i zadovoljni su odnosom policije, jer put koji je pročišćen nije zvaničan prelaz sa Republikom Srpskom, pa bi ih džak brašna, da im policija kažnjava zbog "ilegalnog prelaska", koštao 315 evra.


"Navikli smo mi zimi na zaboravan, tako da sam prestao da se sekiram, da im se obraćam za pomoć. Što će mi to kada znam rezultat. Sit sam ja njihovih neistina. Bilećani su tu, očiste nam put, a tamo, kako reče njihov predsednik Opštine, nema nijedne kuće do koje se ne može stići. Najgore je što škola ne radi. Nastavnici su iz Nikšića, svi putuju, a i samo je dvoje dece iz Crkvica. Ostalih osam učenika su iz Crnog Kuka i ostalih mesta i dolaze autobusom. Nema puta, nema autobusa, nema đaka ni nastavnika, pa ni škola ne radi", kazao je predsednik MZ Crkvice.


Mesna zajednica broji oko 150 stanovnika. Kako je kazao Glušac, dobra strana je to što imaju desetoro dece predškolskog uzrasta, "tako da će škola i kraj i dalje živeti".

Ono što je loše je da imaju dosta nežanja, a kakvi su uslovi života plaši se da će se retko ko od tih momaka odlučiti da stane na "ludi kamen". Nije, kako je rekao, zameriti ni njima ni devojkama što zaobilaze Crkvice. Još samo kada bi ih sneg zaobišao.

POVEZANE VESTI

Utorak 18.12.2012. 14:19
Нема размјене српско за српско, можемо се само ујединити. У потпуности разумијем ове људе, бирократа кад сједне у фотељу, заболе га за тамо неко село, чак и они који оду из тог села и постану функционери никада не помажу своје родно мјесто.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online