Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 17.12.2012.
19:38
Srna A

Svedok: Srpske snage nikada nisu pucale na civile

Bivši artiljerac Prve romanijske brigade Vojske Republike Srpske, poručnik Izet Golić, još je jedan svedok odbrane Radovana Karadžića koji je potvrdio da jedinice Sarajevsko-romanijskog korpusa nisu dejstvovale po civilnim ciljevima u Sarajevu.

Suđenje Radovanu Karadžiću u Hagu
 

Prema izjavi svedoka koju je pročitao Karadžić, "muslimanske snage pucale su iz koševske bolnice, a srpske snage nikada nisu dobile naređenje da pucaju na kompleks".

Jedinicama Vojske Republike Srpske bilo je "zabranjeno da pucaju na zgradu muzeja, odakle je na njih otvarana vatra". Takozvana Armija BiH koristila je Jevrejsko groblje i spomenike kao štit, a srpske snage ih nikada nisu uzimale za metu, naveo je svedok.

Golić je posvedočio da je "znao da su se muslimani naoružavali pre rata". U izjavi se navodi da je "svedok kupio automobil, ali ga nikada nije dobio, a kada su on i drugi klijenti koji nisu dobili automobile otišli kod vlasnika, kod vlasnika je pronađen veliki broj naoružanja".

Odgovarajući na Karadžićevo pitanje "da li je vaša namera bila da terorišete građane Sarajeva", svedok je istakao da nije postojala takva namera i da "niko normalan nije držao svoje građane na prvoj liniji Fronta".

Naredni svjedok odbrane, kapetan bojnog broda pukovnik Ratomir Maksimović na početku sukoba u BiH radio je na Vojnom institutu u Beogradu, odakle je, na vlastiti zahtjev, prebačen u Sarajevu, jer mu je porodica sa Ilidže, i radio je u komandi Sarajevsko-romanijskog korpusa.

Maksimović je izjavio da Vojska Republike Srpske "nije imala nameru da teroriše civile na teritoriji pod kontrolom Armije BiH".

"Naredbe generala bile su da se sme otvarati vatra na ciljeve odakle se otvara vatra i davano je naređenje da se ne napadaju civili", rekao je Maksimović, istakavši da je Sarajevsko-romanijski korpus bio "odbrambena formacija".

U izjavi svedoka navodi se da je on "imao saznanja o naoružavanju muslimana u BiH i u Sarajevu". Maksimović je rekao da su "muslimanske vlasti imale pod kontrolom Prvi korpus ABiH, imale su položaje na dominantnim kotama u gradu i oko njega, uključujući civilne objekte, a teška artiljerija bila je razmeštena svuda po gradu".

U unakrsnom ispitivanju tužilac Kerolin Edžerton pozvala se na izjavu koju je Maksimović dao za suđenje Vojislavu Šešelju, kada je iznio mišljenje o oficiru Slavku Aleksiću koji je bio na lokaciji kod Jevrejskog griblja.

Maksimović je potvrdio da se "pozitivno izrazio o Aleksiću, da on nikada ništa nije preduzeo na svoju inicijativu i djelovao je uvijek u skladu sa naređenjima".

Odgovarajući na pitanje tužioca o dolasku 40-ak dobrovoljaca, pripadnika paravojnih grupa, svedok je rekao da oni "nisu bili naoružani", da je "kasnije saznao da su pripadali Srpskoj radikalnoj stranci" i da im je komandant bio Jovo Ostojić.

Maksimović je naveo da ne zna za paravojnu trupu koju je, navodno, 1994. pozvao Dragan Josipović. Prema njegovim saznanjima, paravojne trupe su bile rasterane ili rasformirane 1992. godine.

Maksimović je izjavio da je u izveštavanju zapadnih medija o događajima u Sarajevu prevladavala propaganda, na štetu srpske strane.

Kada mu je prikazan video-snimak izveštača Bi-Bi-Si-ja od 30. maja 1993, kada su u granatiranju oštećeni i uništeni civilni objekti, a u gradu povređen civili, Maksimović je rekao da "nema komentar na izveštaj", ustvrdivši da su Srbi bili žrtve zavere i neprijateljske propagande".

Treći današnji svedok Zdravko Šalipur, koji je tokom rata bio član Opštinskog odbora Srpske demokratske stranke u Novom Sarajevu, izjavio je da je netačno da su srpske snage granatirale i uništile gradsko porodilište u Betaniji. Svedok je kao dokaz donio otpusni list za njegovog sina Ratomira, koji je tamo rođen 20. aprila 1992.

"Gradsko porodilište bilo je između linija sukoba i u njemu je bio stacioniran UNPROFOR. Moja supruga je tamo radila 14 godina i svi su tamo poznavali i mene i nju. Mediji su u to vreme javili da je to porodilište bilo neprestano pod vatrom, a ja sam tamo odvezao suprugu i treći dan je vratio kući", ispričao je svedok.

Glavni pretres biće nastavljen sutra, kada će svedoka ispitivati zastupnik optužbe.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 17.12.2012. 21:11
Класично ратовање муслимана. Скривање међу цивилима, у болницама, џамијама, историјским комплексима и сл., да ви изазвали супротну страну да пуца по цивилима и да пред свет изнесу како су нападани цивили. Већ виђено, Меркале, пијаца и сл.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online