Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 12.12.2012.
22:10
Beta A

Svedok: Nije bilo isključivo civilnih zona u Sarajevu

Bivši komandant Druge sarajevske brigade Vojske Republike Srpske Milorad Šehovac posvedočio je danas na suđenju Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom da u sarajevskim naseljima Hrasnica i Dobrinja tokom rata u BiH "nije bila nijedna isključivo civilna zona".

 Danas započeto unakrsno ispitivanje Šehovca, tužioci će nastaviti sutra
 

Penzionisani pukovnik Šehovac je izjavio da je iz svih delova tih naselja Armija BiH "otvarala vatru ili je u njima imala položaje".

"Nikada nismo napali nijedno muslimansko naselje, niti smo imali ambicije da ih napadamo", rekao je Šehovac.

Karadžić koji je tokom rata u BiH bio predsednik Republike Srpske i vrhovni komandant njene vojske, optužen je za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, 1992-95.

Kao i svi prethodni svedoci Karadžićeve odbrane, Šehovac je naglasio da njegova brigada nikada nije smišljeno otvarala vatru na civile u Sarajevu, niti je imala naređenje i nameru da ih teroriše.


Naprotiv, po njegovim rečima, sam Karadžić i Glavni štab VRS stalno su naređivali da se civili ne napadaju.

Ratne ciljeve Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS, Šehovac je definisao kao "zaštitu teritorije i civila" i "blokadu Prvog korpusa ABiH" čiji bi proboj iz Sarajeva imao značajne posledice na drugim ratištima u BiH.

Ofanzivna dejstva Šehovčeve brigade bila su, kako je izjavio, preduzimana samo radi "unapređenja taktičkih položaja". Svedok to nije shvatao kao "raširene i sistematske napade na civile", kako tvrdi tužilaštvo.

Po rečima svedoka, Druga sarajevska brigada VRS gađala je isključivo vojne ciljeve i "borbene položaje neprijatelja", a vatru je uvek obustavljala kada je postojala opasnost od stradanja civila.

Šehovac je, kao i drugi svedoci Karadžićeve odbrane, izjavio da su muslimanske snage, nasuprot tome, stalno otvarale vatru na civile na teritoriji pod srpskom kontrolom, a Unprofor je malo činio da to spreči.

Danas započeto unakrsno ispitivanje Šehovca, tužioci će nastaviti sutra.

Pre Šehovca, u Karadžićevu odbranu je sličan iskaz dao komandir jednog od vodova u Romanijskoj brigadi VRS Željko Bambarez. Karadžić je optužen i za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH i uzimanje "plavih šlemova" UN za taoce, 1992-95.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online