Sreda 12.12.2012.
22:10
Beta

Svedok: Nije bilo isključivo civilnih zona u Sarajevu

 Danas započeto unakrsno ispitivanje Šehovca, tužioci će nastaviti sutra
 

Penzionisani pukovnik Šehovac je izjavio da je iz svih delova tih naselja Armija BiH "otvarala vatru ili je u njima imala položaje".

"Nikada nismo napali nijedno muslimansko naselje, niti smo imali ambicije da ih napadamo", rekao je Šehovac.

Karadžić koji je tokom rata u BiH bio predsednik Republike Srpske i vrhovni komandant njene vojske, optužen je za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, 1992-95.

Kao i svi prethodni svedoci Karadžićeve odbrane, Šehovac je naglasio da njegova brigada nikada nije smišljeno otvarala vatru na civile u Sarajevu, niti je imala naređenje i nameru da ih teroriše.


Naprotiv, po njegovim rečima, sam Karadžić i Glavni štab VRS stalno su naređivali da se civili ne napadaju.

Ratne ciljeve Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS, Šehovac je definisao kao "zaštitu teritorije i civila" i "blokadu Prvog korpusa ABiH" čiji bi proboj iz Sarajeva imao značajne posledice na drugim ratištima u BiH.

Ofanzivna dejstva Šehovčeve brigade bila su, kako je izjavio, preduzimana samo radi "unapređenja taktičkih položaja". Svedok to nije shvatao kao "raširene i sistematske napade na civile", kako tvrdi tužilaštvo.

Po rečima svedoka, Druga sarajevska brigada VRS gađala je isključivo vojne ciljeve i "borbene položaje neprijatelja", a vatru je uvek obustavljala kada je postojala opasnost od stradanja civila.

Šehovac je, kao i drugi svedoci Karadžićeve odbrane, izjavio da su muslimanske snage, nasuprot tome, stalno otvarale vatru na civile na teritoriji pod srpskom kontrolom, a Unprofor je malo činio da to spreči.

Danas započeto unakrsno ispitivanje Šehovca, tužioci će nastaviti sutra.

Pre Šehovca, u Karadžićevu odbranu je sličan iskaz dao komandir jednog od vodova u Romanijskoj brigadi VRS Željko Bambarez. Karadžić je optužen i za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH i uzimanje "plavih šlemova" UN za taoce, 1992-95.

2024 © - Vesti online