Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Ponedeljak 03.12.2012.
16:17
Srna A

Hrvatska: Više nema pravoslavnih zvona da zvone

Nepoznate osobe skinule su crkvena zvona sa pravoslavnog manastira Svetog Nikole u Orahovici, u zapadnoj Slavoniji, i hrama Svetog Nikole u Lipovu polju, u Lici, izjavio je generalni sekretar Udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir.

Ućutkani stpski hramovi u Hrvatskoj
 

"Ima li kraja ovom vandalizmu ili je možda i ovo smišljena politika čiji je cilj da se više ne oglašavaju zvona sa pravoslavnih crkava, jer je i činjenica da je sve manje onih koji ih posećuju", kaže Budimir.

On podseća da je do Drugog svetskog rata na području Like bilo 220 pravoslavnih sveštenika, a sada ih je ostalo samo 20.

"Lika je oduvek bila slabo naseljena, a posle akcije 'Oluja' napustila ju je većina njenih stanovnika. Ovakve aktivnosti idu za time da i preostali Srbi sa sveštenstvom napuste svoja vekovna ognjišta. Možda je i ovo jedan od uslova za prijem Hrvatske u članstvo EU koje se očekuje do sredine sledeće godine", rekao je Budimir.

On upozorava da je posle presude Haškog tribunala, kojom su oslobođeni hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač, nastupilo "neko novo vreme za Srbe u Hrvatskoj".

"Posle histerije i oduševljenja ekstremisti su prešli i na konkretne akcije. Tako su u poslednje vreme skinuta zvona sa manastirske crkve Svetog Nikole u Orahovici, u zapadnoj Slavoniji. Ova je crkva podignuta između 1592. i 1594. i građena je u tradiciji moravske graditeljske škole. Sasvim je izvesno da je podignuta na mestu starije i skromnije crkve brvnare", navodi Budimir.

On kaže da je manastir postradao za vreme Turaka, a posebno tokom Drugog svetskog rata. Manastir je iznova devastiran, kao i većina crkava na području Hrvatske za vreme poslednjeg rata. Iako su započeli radovi na obnovi, Budimir konstatuje da, nažalost, vreme skrnavljenja i devastacije još nije prošlo.

"Najbolja potvrda za ovo je i informacija koju nam je saopštio protojerej iz Korenice otac Dalibor Tanasić da su i sa crkve Svetog Nikole koja se nalazi u Lipovu polju, opština Perušić u Lici, ukradena crkvena zvona", dodao je Budimir.

Ponedeljak 03.12.2012. 18:37
Свети Николај Велимировић рекао је да су хрвати за Јасеновац добили похвале из пакла и Рима! Потребно је да се све младе генерације Срба упознају са хрватским геноцидом над српским народом, монструозним злочинима пред којим нормалном човеку застаје дах. Морамо да знамо да бисмо знали шта нам је чинити! http://www.youtube.com/watch?v=yM2bnb9ShQ8
Ponedeljak 03.12.2012. 16:22
Жалосно је што смо баш од хришћана-католика доживели геноцид.За 500 година нису нас турци толико побили колико хрвати за 4 године.
Ponedeljak 03.12.2012. 17:36
геноцид никад није ни престао...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online