Ponedeljak 03.12.2012.
16:17
Srna

Hrvatska: Više nema pravoslavnih zvona da zvone

Ućutkani stpski hramovi u Hrvatskoj
 

"Ima li kraja ovom vandalizmu ili je možda i ovo smišljena politika čiji je cilj da se više ne oglašavaju zvona sa pravoslavnih crkava, jer je i činjenica da je sve manje onih koji ih posećuju", kaže Budimir.

On podseća da je do Drugog svetskog rata na području Like bilo 220 pravoslavnih sveštenika, a sada ih je ostalo samo 20.

"Lika je oduvek bila slabo naseljena, a posle akcije 'Oluja' napustila ju je većina njenih stanovnika. Ovakve aktivnosti idu za time da i preostali Srbi sa sveštenstvom napuste svoja vekovna ognjišta. Možda je i ovo jedan od uslova za prijem Hrvatske u članstvo EU koje se očekuje do sredine sledeće godine", rekao je Budimir.

On upozorava da je posle presude Haškog tribunala, kojom su oslobođeni hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač, nastupilo "neko novo vreme za Srbe u Hrvatskoj".

"Posle histerije i oduševljenja ekstremisti su prešli i na konkretne akcije. Tako su u poslednje vreme skinuta zvona sa manastirske crkve Svetog Nikole u Orahovici, u zapadnoj Slavoniji. Ova je crkva podignuta između 1592. i 1594. i građena je u tradiciji moravske graditeljske škole. Sasvim je izvesno da je podignuta na mestu starije i skromnije crkve brvnare", navodi Budimir.

On kaže da je manastir postradao za vreme Turaka, a posebno tokom Drugog svetskog rata. Manastir je iznova devastiran, kao i većina crkava na području Hrvatske za vreme poslednjeg rata. Iako su započeli radovi na obnovi, Budimir konstatuje da, nažalost, vreme skrnavljenja i devastacije još nije prošlo.

"Najbolja potvrda za ovo je i informacija koju nam je saopštio protojerej iz Korenice otac Dalibor Tanasić da su i sa crkve Svetog Nikole koja se nalazi u Lipovu polju, opština Perušić u Lici, ukradena crkvena zvona", dodao je Budimir.

2024 © - Vesti online