Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 30.11.2012.
10:50
B92 A

Crnogorci demantuju Njutna?!

Trojica crnogorskih pronalazača predstavili su 28. novembra u Tivtu autonomni mehanički agregat za proizvodnju električne energije, koji bi, ukoliko zaista deluje, mogao pobiti Njutnove zakone.

Britanski naučnik Isak Njutn
 

Predstvaljanje ovog uređaja izazvalo je veliko interesovanje građana, ali i oprečne komentare ljudi od struke koji nisu verovali da su trojica autora ovog pronalaska predvođena Milanom Bojovićem sa Žabljaka, zaista uspeli u prevazilaženju do sada važećih pravila fizike o sili akcije i reakcije koje je utemeljio još Isak Njutn, pišu podgoričke Vijesti.

"Ovaj uređaj je rešnje da se dobije jedostavna, ekološki čista i energija koja se može primeniti na svakom mestu. Agregat može biti mobilan, montažno-demontažni ili autonoman. Uređaj koristi inicijalnu energiju – jednosmernu struju iz baterije od 12 volti koja pokreće elektromotor, a ovaj opet preko posebnog prenosnog sistema, pokreće generator koji preko ispravljača, proizvodi naizmeničnu električnu energiju napona 230 volti.

Manji deo generisane energije se vraća nazad i puni bateriju od 12 volti, a mnogo veći ‘višak’ novoproizvedene struje spreman je za napajanje svih potrošača koji funkcionišu na naponu od 220 volti”, objasnio je Bojović dodajući da je tajna uspeha njihovog pronalaska koji omogućava da se inicijalna energija iz 12-voltog akumulatora višestruko uveća, sistem povezivanja i sistem pretvaranja energije, ali o tome nije mogao detaljnije govoriti.

"U ovom trenutku možemo dimenzionisati, kontrusati i proizvesti agregate koji rade na ovakvom principu,a koji su snage od 1 kilovata do čak 2 megavata“ poručio je Bojović dodajući da njihov patent omogućava stabilno i nezavisno snabdevanja strujom domaćinstava, hotela, mreže javne rasvjete, sistema za navodnjavanje ili industrijskih postrojenja.

Zanimanje za patent trojice pronalazača pokazali su i neki bokeljski privrednici, dok je deo na prezentaciji prisutnih inženjera elektronike i elektrotehnike, sa skepsom vrteo glavom na pomisao da je izumljen uređaj koji će, ako je sve tako kako kažu njegovi konstruktori, neminovno dovesti do propasti EPCG i svih drugih sličnih elektroprivrednih preduzeća.

Bojović i njegove kolege su članovi "Udruženje menadžera Balkana", a pravni zastupnik njihovog patenta je tivatski advokat Ratko Pantović.

Upravo je u Pantovićevom lokalu "Apolon" priređena prezentacija novog agregata koji je, nakon stavljanja u pogon, strujom napajao osvjetljenje i druge električne uređaje u kafiću, kao i dvije električne alatke – bušilicu i brusilicu koje su na njega prikopčane.

"Posle godinu dana ispitivanja, patent je registrovan i dobijen je sertifikat od Zavoda za zaštitu intelektuelane svojine Crne Gore. U toku je postupak za proširenje priznanja njihovog patenta na 124 države-potpisnice međunarodne konvencije za zaštitu intelektualne svojine i nakon toga, moji klijenti planiraju da počnu proizvodnju ovog uređaja“ kazao je advokat Ratko Pantović.

On je dodao da je u toku i potraga za investitorom koji bi finansirao početak proizvodnje ovih agregata, koji su za početak, snage od 1 kilovata do čak 2 megavata.

POVEZANE VESTI

Petak 30.11.2012. 16:13
Nemam ništa protiv što hoće pare, tržište za šarene laže je široko, evidentno i po komentarima ovde da su mnogi spremni da poveruju u perpetuum mobile. Nisu usamljeni, i u americi postoje desetine ovakvih kompanija, niko ne otkriva "princip rada" već svi čekaju dovoljno glupavog investitora da im da neke veće pare, i onda nestaju u vidu dima.
Petak 30.11.2012. 15:28
Iskrene cestitke, samo naprijed. Pretpostavljam da je zasnovano na principima Bruce De Palma "N" Machine. Newton nema veze sa ovom pricom btw on je davno demantovan.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online