Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 28.11.2012.
10:21
Srna A

"Prisvajanjem ćirilice Hrvati žele da izbrišu identitet prekodrinskih Srba"

Proglašavanje ćirilice hrvatskom baštinom deo je nastojanja da se potpuno izbriše kulturni identitet prekodrinskih Srba sve tri vere – pravoslavnih Srba, Srba katolika i Srba islamske vjere, rekao je Srni istoričar Nikola Žutić iz Instituta za savremenu istoriju u Beogradu.

Hrvati žele da prisvoje ćirilicu
 

"Zato se podvodi ta, tobož zapadna ćirilica, kao kulturno blago Hrvata, a verovatno će i Bošnjaci da prisvoje takve teze ove, u potpunosti, pseudonauke", rekao je Žutić povodom naučnog skupa "Hrvatska ćirilična baština", koji je organizovan u Hrvatskoj akademiji nauka i umetnosti.

Žutić je istakao da taj naučni skup predstavlja falsifikatorska nastojanja koja su poznata u Hrvatskoj da se u potpunosti izbriše kulturni identitet prekodrinskih Srba sve tri vere.

On je ukazao da najnovije proglašenje ćirilice hrvatskom kulturnom baštinom u potpunosti odudara od ranije hrvatske "falsifikatorske jezikoslovne tradicije".

Žutić je podsetio da su se sledbenici Ante Starčevića, Josipa Franka i Ante Pavelića grozili od "primitivnog srpskog bizantskog pisma" i govorili da su oni uzoriti latini i da pišu uzoritim latinskim pismom.

"Sa druge strane, katolički Srbi Dubrovački su pisali ćirilicom, jer u to vreme u Dubrovniku nisu postojali Hrvati nego su postojali samo Srbi rimokatoličke vere", rekao je Žutić.

On je naveo da su Hrvati već prisvojili prvobitni ćirilski oblik pisma – glagoljicu, koja je bila pismo istarskih i primorskih Srba – čakavaca.

"Odatle činjenica da su po austrijskom popisu iz 1850. godine Srbi dominirali u Istri, Kvarnerskim ostrvima i tačno se zna da ih je bilo 134.555, dok se u tom popisu Hrvati uopšte ne pominju i vodili su se pod kategorijom Srba rimokatoličke vere", rekao je Žutić.

On je naveo da su ćirilicom pisali i "Srbi katolici – franjevci u Bosni", dodavši da bi i Bošnjaci mogli da prisvoje pseudonaučne teze o ćirilici.

"U BiH takvi tobož naučnici ćirilicu zovu bosančicom da bi se na taj način promovisala bošnjačka nacija i preko osobenog jezika i tobož osobenog ćirilskog pisma koje je u suštini srpsko", zaključio je Žutić.

POVEZANE VESTI

Sreda 28.11.2012. 11:32
Настављају са спровођењем усташке политике.И сада када су протерали србе ђаво им неда мира.
Sreda 28.11.2012. 10:59
Cini vam se,to su samo provokacije, ne zele oni to i onako ce se osloboditi svega slovenskog kad udju u EU.
Sreda 28.11.2012. 15:23
Srbi katolici tzv Hrvati su se nasli u nekoliko filoloških i etnografskih klinčeva koje kao i ostali falsifikatori - Crnogorci, Makedonci i Bosnjaci, nikako ne mogu da reše. Na našu veliku žalost, mi sami pravoslavni Srbi zatiremo sopstvenu istoriju ništa manje nego ovi novonastali srpski 'narodi'. Pogledajmo Grke na primer: oni se dobro sećaju velike helenske nacije Makedonaca Filipa a onda i Aleksandra Velikog i ma koliko srpske Čokalije podržao ceo svet u njihovoj umobolnoj teoriji, Grci neće nikada. Tako se brani nacija. A mi ove srpske jajare od juče izmišljene narode tapkamo po ramenu i tako nastavljamo da rasparčavamo granitnu stenu koja se zove Srpska nacija.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online