Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Sreda 28.11.2012.
06:51

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Hrvatskoj i Hagu pohvala iz pakla i Rima

Verski analitičar Vladimir Dimitrijević za "Vesti" je ukratko objasnio zbog čega ne sme biti ekumenske saradnje na ovim prostorima, kao i kakva je uloga katoličke crkve u veličanju ustaštva i sramnoj odluci Haškog tribunala da na slobodu pusti Anta Gotovinu u Mladena Markača.

Vladimir Dimitrijević

Kako komentarište hvalospeve kardinala Josipa Bozanića Anti Gotovini i Mladenu Markaču?
- Hvalospevi upućeni odluci ust(h)aškog tribunala u srcu Evrope nisu ni čudni ni slučajni. Crkva u Hrvata ima kult "domovinskog rata". Rušenje SFRJ počelo je još 1975. iz zagrebačke ispostave Vatikana. Za Gotovinu i Markača biskupi su se redovno molili, posećivali ih u Hagu, a, kako se čuje, i finansirali im odbranu. A pojedini srpski episkopi pozivali su Srbe, haške optuženike, da se predaju.

Da li je Bozanić za svoje izjave imao zeleno svetlo Vatikana?
- Ako znamo da je Vatikan sa Nemačkom prvi priznao Hrvatsku u avnojevskim granicama, da papa Jovan Pavle Drugi nije osudio "Bljesak" i "Oluju", a da je tražio napad NATO-a na Srbe u Bosni, onda je jasno da je Bozanić imao podršku Benedikta XVI, koji je i papa i Nemac.

Može li posle svega biti ekumenske saradnje?
- Posle Jasenovca (za koji su ustaše, kako reče vladika Nikolaj, "pohvalu dobile iz pakla i Rima"), posle "Bljeska" i "Oluje" - ne sme. U vrhu SPC nema dileme: ekumenizam ili smrt.

Zašto se SPC tek četvrti dan od oslobađanja Gotovine i Markača obratila javnosti saopštenjem?
- Da podsetim, i moleban u SPC za povoljno mišljenje Međunarodnog suda pravde u Hagu o pravu Kosova na otcepljenje održan je 22. jula 2010. u 17 časova, iako je sud javno izrekao negativan stav dva sata pre molebana. Zlobnici kažu da se i sada, kao i onda, po mišljenje Sinoda išlo kod svetovnih vlasti.

Zašto je ruski mitroplit Ilarion Alfejev prećutao presudu Gotovini i Markaču iako je tad bio u Srbiji?
- Kao što Vladimir Putin nije mogao biti veći Srbin od Borisa Tadića nekad, i Tomislava Nikolića sad, tako mitropolit Ilarion ne može biti veći svetosavac od patrijarha Irineja ili Sinoda SPC.

POVEZANE VESTI

Sreda 28.11.2012. 07:24
Не желим да грешим душу, али шта рећи кад свештеник даје благослов злочинцима. Немогу да замислим каква мука њега чека на оном свету.
Sreda 28.11.2012. 07:46
Тако је брате Владимире, свака ти је златна! Екуменисти покушавају да униште Православље !
Sreda 28.11.2012. 09:23
Zasto je ruski mitropolit precutao presudu ? Tacno. Zasto ako svi kritikuju Vatikan , ne kazu zasto onda ta ruska crkva nije dala svoje misljenje.Vatikan nema drugog posla sem da pokatolicava samo Srbe i da vec vekovima podrzava agresore., a niko ne kaze sta su komunisti radili upravo Srbima i SPC. Sta je sovjetska revolucija uradila pravoslavnim Rusima, sta je KPJ uradila srpskim pravoslavcima. To se ne spominje i to nije vazno.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online