Sreda 28.11.2012.
06:51

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Hrvatskoj i Hagu pohvala iz pakla i Rima

Vladimir Dimitrijević

Kako komentarište hvalospeve kardinala Josipa Bozanića Anti Gotovini i Mladenu Markaču?
- Hvalospevi upućeni odluci ust(h)aškog tribunala u srcu Evrope nisu ni čudni ni slučajni. Crkva u Hrvata ima kult "domovinskog rata". Rušenje SFRJ počelo je još 1975. iz zagrebačke ispostave Vatikana. Za Gotovinu i Markača biskupi su se redovno molili, posećivali ih u Hagu, a, kako se čuje, i finansirali im odbranu. A pojedini srpski episkopi pozivali su Srbe, haške optuženike, da se predaju.

Da li je Bozanić za svoje izjave imao zeleno svetlo Vatikana?
- Ako znamo da je Vatikan sa Nemačkom prvi priznao Hrvatsku u avnojevskim granicama, da papa Jovan Pavle Drugi nije osudio "Bljesak" i "Oluju", a da je tražio napad NATO-a na Srbe u Bosni, onda je jasno da je Bozanić imao podršku Benedikta XVI, koji je i papa i Nemac.

Može li posle svega biti ekumenske saradnje?
- Posle Jasenovca (za koji su ustaše, kako reče vladika Nikolaj, "pohvalu dobile iz pakla i Rima"), posle "Bljeska" i "Oluje" - ne sme. U vrhu SPC nema dileme: ekumenizam ili smrt.

Zašto se SPC tek četvrti dan od oslobađanja Gotovine i Markača obratila javnosti saopštenjem?
- Da podsetim, i moleban u SPC za povoljno mišljenje Međunarodnog suda pravde u Hagu o pravu Kosova na otcepljenje održan je 22. jula 2010. u 17 časova, iako je sud javno izrekao negativan stav dva sata pre molebana. Zlobnici kažu da se i sada, kao i onda, po mišljenje Sinoda išlo kod svetovnih vlasti.

Zašto je ruski mitroplit Ilarion Alfejev prećutao presudu Gotovini i Markaču iako je tad bio u Srbiji?
- Kao što Vladimir Putin nije mogao biti veći Srbin od Borisa Tadića nekad, i Tomislava Nikolića sad, tako mitropolit Ilarion ne može biti veći svetosavac od patrijarha Irineja ili Sinoda SPC.

2024 © - Vesti online