Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 27.11.2012.
12:25 >> 14:00h
Jutarnji A

Srbi dižu krst nad Sarajevom

Saveza logoraša Republike Srpske već devet godina gaji ideju da na brdu Zlatište nad Sarajevom podigne ogroman krst, visok 26 metara. Od pre nekoliko dana za njenu realizaciju više nema pravnih prepreka.

Pogled na Sarajevo u svetlu i snegu
 

Krst bi trebalo da bude sagrađen na zemljištu koje je nekada pripadalo JNA, a gde su tokom rata vojnici Vojske RS držali položaj odakle je gađan grad. 

Logoraši iz RS su još 2003. godine inicirali gradnju krsta u spomen na sve srpske žrtve rata u okolini Sarajeva. Sve do pre nekoliko dana tu ideju nije bilo moguće sprovesti jer je zemljište, na kojem je bila planirana gradnja, bilo državno a za nju je važio režim "zabrane raspolaganja".

Bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Pedi Ešdaun početkom 2000. godine zabranio je prodaju, otuđenje i korišćenje te imovine sve dok domaće vlasti ne usvoje zakon kojim će biti određeno ko je vlasnik. Istovremeno je osnovana posebna komisija koja, u izuzetnim slučajevima, ima pravo da deo te imovine izuzme iz režima zabrane raspolaganja i dodeli je, na primer, lokalnim vlastima za gradnju škola, vrtića ili fakulteta.

Upravo je ta komisija pre nekoliko dana skinula zabranu raspolaganja nad vojnim kompleksom na Zlatištu. Zemljište je prepušteno RS, koja može da ga ustupi za gradnju krsta.

Ponovna priča o krstu na Sarajevom izazvala je revolt kod bošnjačkog stanovništva. Predsednik Udruženja žrtava opsade Sarajeva, Sejdalija Hodžić, kaže da su žrtve ogorčene jer bi krst mogao biti sagrađen na mestu s kojeg su ubijene hiljade građana Sarajeva, a desetine hiljada njih su ranjeni. "To je čista provokacija i mi ćemo učiniti sve da se to ne dogodi", rekao je Hodžić.


Odluka o skidanju zabrane raspolaganja tom imovinom izazvala je žestoke sukobe i u samoj komisiji. Edita Tafro, članica komisije, posle odluke je najavila ostavku, a Adnan Delić, takođe član, smatra da je sama ideja gradnje krsta iznad Sarajeva provokacija.

"Nemam ništa protiv gradnje crkava i krsteva, pa ni spomen-obeležja srpskim borcima, ali graditi ih na mestu s koga je granatirano Sarajevo i gde uopšte nije bilo žrtava čista je provokacija i obezvređivanje opsade Sarajeva", kazao je Delić.

Predstavnici RS-a, odnosno tamošnje geodetske uprave koja je i zatražila skidanje tog kompleksa s liste državne imovine kojom je zabranjeno raspolagati, i dalje ćute. Ne žele da otkriji šta planiraju.

POVEZANE VESTI

Utorak 27.11.2012. 16:29
Срби на својој територији имају право да раде шта хоће.Џамије се такође могу оквалификовати као провокација јер је ислам много окрвавио руке србима.Крст је симбол хришћанства,а муслимани којима то смета нека пукну од муке.Ми њих не дирамо и не мешамо им се у градњу џамија.Они увек први почињу са свађама.
Utorak 27.11.2012. 16:17
Zasto brisete komentare? Jeli to da bi se ulizali EU i balijama?
Sreda 28.11.2012. 12:00
bolje bi bilo da taj novac uruce sirotinji da ne prodaju bubrege kako bi djecu ishranili.tu je bacanje novca jer ce ga svedno srusit.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online