Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
21
Petak 23.11.2012.
15:44
Beta A

Partizani i četnici, nikad jednaki

Partizani i četnici nikada ne mogu biti izjednačeni, jer su u Drugom svetskom ratu imali sasvim različite uloge, poručeno je sa petog kongresa Saveza boraca Narodnooslobodilačkog rata i antifašista Crne Gore, koji se danas održava u Podgorici.

 Srpski SUBNOR u poseti Crnoj Gori
 

Potpredsednik SUBNOR-a Crne Gore Zuvdija Hodžić, u uvodnom izlaganju je rekao da "niko ne može pomisliti, ni zamisliti, da se u Crnoj Gori izglasa zakon koji bi izjednačio partizane i četnike".

Predsednik SUBNOR-a Andrija Nikolić je rekao da je pred Crnom Gorom samo jedan put - onaj kojim su Crnogorci krenuli 13. jula 1941. godine i koji je predvodio Josip Broz Tito.

Petom kongresu SUBNOR-a Crne Gore prisustvuju predstavnici boračkih organizacija Srbije i Hrvatske, kao i dubrovačke regije, i delegacija ratnih veterana Ukrajine.

"Naša znamenja su vučedolski barjak (bitka protiv Turaka iz 1876.), zatim, barjak sa Sutjeske komandanta Save Kovačevića i ovaj današnji barjak Crne Gore, čiji je orao raširio krila nad nezavisnom Crnom Gorom", rekao je Nikolić.

Hodžić je kazao da su borci NOR-a voleli Jugoslaviju, za nju su se borili, ali su na referendumu, u maju 2006. godine, glasali za nezavisnu Crnu Goru, jer su shvatili da se Jugoslavija želi pretvoriti u velikosrpski državni projekat.

Prema oceni Hodžića, u današnjoj Crnoj Gori potrebno je više socijalne pravde, privredna tranzicija je bila "loša", a vlast je "inertna" u odnosu na neke atake na državu Crnu Goru.

Antifašizam i Crna Gora

 

Predsednik Crne Gore Filip
Vujanović izjavio je danas da antifašizam ostaje trajna vrednost crnogorskog društva.

"Zato je 13. jul (1941. godine) najveći crnogorski praznik", rekao je Vujanović.

 

Prema njegovim rečima, bez antifašizma ne bi bilo ni suverene Crne Gore i zato je, kako je rekao, izuzetna čast pozdraviti antifašiste.

 

"Posebna je privilegija učiniti to na vašem kongresu. Ja to činim
punog srca, s maksimalnim poštovanjem, znajući da vi nosite najsvetliju, najsvetiju i najtrajniju misiju Crne Gore - promociju našeg antifašizma", kazao je Vujanović.

Kao primer takvih napada na suštinu međuetničkih odnosa u Crnoj Gori, Hodžić je naveo činjenicu da još nije uklonjena metalna crkva sa Rumije kod Bara, koju je pre šest godina postavio mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohije.

Zbog toga, dodao je Hodžić, na vrh Rumije više ne izlaze vernici tri vere, kao što je to čninjeno vekovima, nego "samo Amfilohijevi zaluđenici".

Crkvu na Rumiji pomenuo je i narodni heroj Jovo Kapičić, u svom pozdravnom govoru.

Kapičić je, u prisustvu predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića, predsednika parlamenta Ranka Krivokapića i mandatara za sastav nove vlade Mila Đukanovića, kazao da je sadašnja crnogorska vlast "meka vlast".

Kapičić je takvu tvrdnu objasnio svojim uverenjem da vlast ne reaguje na pokušaje negiranja nezavisne Crne Gore, a posebno na nepoštovanje njenih državnih simbola.

"Ne treba se služiti silom, nego strogim zakonom", rekao je Kapičić. On je kazao da Crna Gora "ima što niko nema, ima 13. juli 1941. godine", ali da ima i svoje "greške". Jedna od njih je, po njegovim rečima, da neki u Crnoj Gori, koji suoduvek tu, kažu za sebe da nisu Crnogorci.

"Ima li Nemca koji kaže 'ja nisam Nemac'? Nema, a kod nas neki kažu, 'ja nisam Crnogorac'", rekao je Kapičić. Dodao je "neka svako bude šta hoće, ali Crnu Goru, njene granice, niko ne sme da dovodi u pitanje".

POVEZANE VESTI

Petak 23.11.2012. 15:47
To na primer ubija Srbiju...deljenje naroda na partizane i cetnike....eee gde bi Srbima bio kraj da ima sloge...
Petak 23.11.2012. 16:01
Naravno da ne mogu da se izjednače: Partizani su upropastili Srbiju, a Četnici i pored najbolje volje nisu uspeli da je spasu. Zna se da je jedna polovina Crnogoraca bila u partizanima a druga u četnicima, tako da ona polovina koja pobedi spasi onu koja izgubi. A vaš Jovo Kapičić je Srbe slao na "Goli otok". Da su četnici pobedili, vi biste sada paertizane pljuvali!
Petak 23.11.2012. 16:04
Тачно партизани и четници никад једнаки. Док су се четници борили за краља и отаџбину, партизани се борили за Тита и отимачину. И хвала богу што сте се отцепили. Волео бих да у вашој љепој однесете мошти свог свеца Јосипа и да вас никад наше очи не виде. Ускоро ћемо у Србији ударити глогов колац званом комунизам.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online