Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 13.11.2012.
15:12
Ž. Marković - Vesti A

Srbima dosta tiranije Eufora

Vreme je da se stane u kraj okupaciji i kolonizaciji BiH, inače će Srpska biti prisiljena da se jednostrano proglasi članom Konfederacije BiH sa svim proizlazećim posledicama!

Zaštićeni od zatvora: Pripadnici Eufora u BiH
 


Ovo je u ponedeljak, povodom napada dvojice vojnika Eufora na Banjalučane Anu Ćurić i Stefana Brkića poručio potpredsednik Srpske Emil Vlajki, ocenivši da je to nastavak stradanja civilne populacije, posebno Srba, i da pripadnicima Eufora, po aneksima jedan i devet Dejtonskog sporazuma, niko ništa ne može jer uživaju diplomatski imunitet.

- To su oni isti koji su tenkovima zauzimali radio i TV stanice "šireći demokratiju" po RS, koji su prebijali pravoslavne sveštenike, koji su nekažnjeno divljačke preterali građane uništavajući njihovu imovinu - rekao je Vlajki i dodao da je red da se stane u kraj okupaciji i kolonizaciji BiH.


Po njegovom mišljenju, to se jedino može postići istorijskim kompromisom tri konstitutivna naroda BiH, i to u najkraćem mogućem roku. Ovo je samo jedna od brojnih reakcija javnosti u RS koja je zgrožena brutalnim napadom pijanih austrijskih pripadnika Eufora na dvoje mladih Banjalučana.


Podsetimo, dvojica pripadnika Eufora iz LOT (Tima za vezu i posmatranje) stacioniranog u Tuzli prišli su devojci u Banjaluci i nešto je pitali na njoj nerazumljivom jeziku, posle čega su je uhvatili za nos i počeli fizički da je maltretiraju.

Mesto napada na devojku i mladića u Banjaluci
 


Potom su je oborili na beton i nastavili da je tuku rukama i nogama. Videvši šta se dešava sa devojkom, njen prijatelj, koji je bio u neposrednoj blizini, pritrčao je da joj pomogne, ali su pripadnici Eufora počeli i njega da tuku. Kada je naišla policijska patrola, mladića su bacili na policijski automobil na kojem je od udara razbijen retrovizor i ulubljena karoserija.


I pored očigledne bahatosti i brutalnosti, vojnici Eufora, po svemu sudeći, proći će nekažnjeno, jer ih organi RS ne mogu da ih gone zato što su se pozvali na imunitet.
Policija je morala da ih pusti na slobodu budući da je u BiH nemoguće procesuirati pripadnike međunarodnih vojnih jedinica i drugih organizacija koji su zaštićeni imunitetom što im je omogućilo da prethodnih godina učestvuju u seriji sličnih incidenata za koje nikad nisu odgovarali.

Brojni incidenti: Emil Vlajki

U Euforu su, očekivano, zatvoreni i ćute o incidentu. Portparol Dejv Kolins kratko je rekao da je komanda upoznata sa događajima.


- Taj incident je sada predmet naše istrage. Zbog toga bilo bi neprimereno da dajemo bilo kako komentare dok se istraga ne završi - rekao je Kolins.


Reagovao je i premijer Aleksandar Džombić koji je osudio ponašanje vojnika Eufora i ocenio da je ovakav čin nasilja iskazan prema građanima Srpske apsolutno neprihvatljiv.


Džombić očekuje od komandanta Eufora u BiH general-majora Roberta Brigera da ovaj napad na građane Republike Srpske nadležni hitno procesuiraju.
 

Incidenti u policiji

Komandir Policijske stanice Centar Željko Stojnić izjavio je da vojnici Eufora prilikom privođenja nisu pružali otpor, ali da su u stanici pravili "manje incidente".
- Delovalo je kao da su u alkoholizovanom stanju, bili su drski i pravili su manje incidente, ali ništa ozbiljno. U stanici su pokazali identifikacione dokumente Eufora i odmah su tražili da ih pustimo - rekao je Stojnić.


Da je bilo obrnuto?

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS Željka Cvijanović izjavila je da je ponašanje dvojice pripadnika Eufora čin nasilja koji zaslužuje najžešću osudu i adekvatnu sankciju.
- Da je kojim slučajem nekoj dvojici pripadnika Eufora pala dlaka sa glave ili da su bili izloženi i najobičnijem verbalnom napadu, tada bi pola sveta i međunarodnih medija brujalo o tome šta im se desilo u RS i sve bi ambasade i međunarodne organizacije već osudile takav događaj - rekla je Cvijanovićeva.

 

POVEZANE VESTI

Utorak 13.11.2012. 16:30
1. znaci nisu bili turci nego svabe ? 2.posle pustanja iz policijske stanice iza 4oska je trebalo da se napravi sa4ekusha i onako nezvanicno za primer prebiti im ruke i noge...
Utorak 13.11.2012. 16:39
Republika Srpska odma je preduzela mere, za bolji zivot srba! A Srbija bode noz u ledjima srbima na Kosovu jer su joj to uslovi da bi usla u EU. A sada vi vidite razliku medju pravim srbima iz RS i ovim nasim izdajnicima iz Beograda.
Utorak 13.11.2012. 18:02
Miroslav Randjelovic@ I ne samo prosetvovati nego i malo zesce reagovati na njih.Da ne zalazim u detalje,da ne ispadne da pozivam na nasilje,ali dosta je i njih!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online