Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 03.11.2012.
05:46
D. Lj. Joksić - Vesti A

Biciklom osvaja Zemlju

Dejan Zafirov iz Štipa ponovo se sa svojim biciklom sprema na dug i neizvestan put oko sveta. Ne bi to bilo ništa čudno da njemu nije amputirana leva noga i oštećen nerv na desnoj.

Dejan Zafirov
 

Na put dug 3.000 km krenuo je 20. oktobra i voziće kroz Keniju i Tanzaniju da bi video i osetio pravu Afriku. U Najrobiju ću provesti 15 dana da bi se što bolje informisao kako da se zaštiti od životinja i raznih zaraznih bolesti.


Do sada je biciklom prešao ukupno 14.300 kilometara na četiri kontinenta. Vozio je kroz Evropu, Južnu Ameriku, Kinu i Severnu Ameriku. Prvi put je 2009. godine za samo 17 dana biciklom prešao 2.000 km od Štipa do Nice u Francuskoj. Godinu dana kasnije je izvozio 3.000 km kroz Južnu Ameriku. Kina, gde je vozio 3.930 km, bila je treća, a Severna Amerika i pređenih 5.300 km četvrta etapa u njegovoj nameri da biciklom obiđe svih šest kontinenata.

Topla voda za protezu

- Usput spavam u šatoru i vreći za spavanje, ali ne sve vreme zato što mi je higijena izuzetno važna. Ako temeljno ne operem protezu bar jednom u dva dana, lako se mogu razviti bolesti kože jer je u protezi veoma toplo i vlažno. Svaki dan se dva do tri puta pere mlakom vodom. Zato svaki drugi dan moram da spavam u nekom pansionu ili jeftinijem motelu gde ima čiste i tople vode - kaže Dejan.

Zafirov je levu nogu izgubio pre osam godina na jednoj farmi u Francuskoj, a vozeći bicikl po svetu želi da uputi poruku institucijama u Makedoniji da se više brinu o hendikepiranim osobama i invalidima, ali i da ohrabri sve osobe s fizičkim nedostatkom.


- U Monpelje, jedan od najvećih gradova na francuskoj obali Mediterana, otišao sam da živim 2004. godine. Radio sam na jednoj farmi za proizvodnju organske hrane. To je bilo nešto između posla i volontiranja. Radio sam malim motokultivatorom. Pogrešna procena i u jednom trenutku mašina mi je uhvatila obe noge. Leva je bila toliko povređena da su morali da mi je amputiraju iznad kolena, a desnu su uspeli da spasu presađivanjem nerva iz druge noge. Sada je ona skoro potpuno funkcionalna osim stopala - kaže Dejan Zafirov.

Iste godine nakon nesreće vratio se u Makedoniju, ali je rehabilitacija bila duga, spora i mučna.


- Trebalo mi je godinu i po dana da prohodam bez kolica, bez štaka i štapa. Najgore od svega bilo je što nisam mogao sam da se brinem o sebi, da privređujem, niti sam mogao da putujem. Do tada sam obišao više od 30 država u svetu, a bio sam i u Japanu. Najgore mi je bilo sedenje kod kuće, bez novca, bez perspektive. Pre nesreće, od Skoplja do Istanbula, a to je oko 2.000 kilometara, išao sam biciklom.

Na put sa protezom: Dejan Zafirov
 

Setio sam se toga i poželeo da nastavim vožnju biciklom. U početku mi je bilo veoma teško. Nisam imao informacija da li se može i sme voziti bicikl s protezom. Probao sam da pređem 20 km, pa 30, da bih na kraju shvatio da mogu. Tako sam odlučio da krenem na prvo putovanje do Francuske dugo 2.000 km. Iskreno, i sam se iznenadio kako sam uspeo da pređem sva ta silna brda preko Kosova, Albanije, Crne Gore i stignem do Francuske. Vozio sam 15 dana. To me je ohrabrilo i pomislio sam, ajde da okrenem ceo svet, i u toj nameri neću odustati - kaže Dejan Zafirov.


Do sada je prešao 14.300 km na četiri kontinenta. Ostale su mu još Afrika i Australija. Usput nije menjao bicikl, iako vozi obične i jeftine dvotočkaše, a i proteza ga je služila bez problema. Dejan nije imao većih problema, iako svetom putuje sam, bez pratioca. Svuda su ga prijateljski dočekivali. Naročito pozitivne reakcije je imao u Americi, Argentini i Kini. Ljudi su zaustavljali automobile i nudili mu prevoz i pomoć. Skoro svi su znali za Makedoniju, osim u Americi, ali samo kao termin iz istorije, a retko ko je tačno znao gde se ta zemlja nalazi i kolika je.


Sledeća i poslednja Dejanova destinacija biće Australija. Tamo planira da krene dogodine, najverovatnije u aprilu. Nakon toga, na bicikl stavlja katanac.

Subota 03.11.2012. 11:17
Bravo zemjak,samo napred !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online