Subota 03.11.2012.
05:46
D. Lj. Joksić - Vesti

Biciklom osvaja Zemlju

Dejan Zafirov
 

Na put dug 3.000 km krenuo je 20. oktobra i voziće kroz Keniju i Tanzaniju da bi video i osetio pravu Afriku. U Najrobiju ću provesti 15 dana da bi se što bolje informisao kako da se zaštiti od životinja i raznih zaraznih bolesti.


Do sada je biciklom prešao ukupno 14.300 kilometara na četiri kontinenta. Vozio je kroz Evropu, Južnu Ameriku, Kinu i Severnu Ameriku. Prvi put je 2009. godine za samo 17 dana biciklom prešao 2.000 km od Štipa do Nice u Francuskoj. Godinu dana kasnije je izvozio 3.000 km kroz Južnu Ameriku. Kina, gde je vozio 3.930 km, bila je treća, a Severna Amerika i pređenih 5.300 km četvrta etapa u njegovoj nameri da biciklom obiđe svih šest kontinenata.

Topla voda za protezu

- Usput spavam u šatoru i vreći za spavanje, ali ne sve vreme zato što mi je higijena izuzetno važna. Ako temeljno ne operem protezu bar jednom u dva dana, lako se mogu razviti bolesti kože jer je u protezi veoma toplo i vlažno. Svaki dan se dva do tri puta pere mlakom vodom. Zato svaki drugi dan moram da spavam u nekom pansionu ili jeftinijem motelu gde ima čiste i tople vode - kaže Dejan.

Zafirov je levu nogu izgubio pre osam godina na jednoj farmi u Francuskoj, a vozeći bicikl po svetu želi da uputi poruku institucijama u Makedoniji da se više brinu o hendikepiranim osobama i invalidima, ali i da ohrabri sve osobe s fizičkim nedostatkom.


- U Monpelje, jedan od najvećih gradova na francuskoj obali Mediterana, otišao sam da živim 2004. godine. Radio sam na jednoj farmi za proizvodnju organske hrane. To je bilo nešto između posla i volontiranja. Radio sam malim motokultivatorom. Pogrešna procena i u jednom trenutku mašina mi je uhvatila obe noge. Leva je bila toliko povređena da su morali da mi je amputiraju iznad kolena, a desnu su uspeli da spasu presađivanjem nerva iz druge noge. Sada je ona skoro potpuno funkcionalna osim stopala - kaže Dejan Zafirov.

Iste godine nakon nesreće vratio se u Makedoniju, ali je rehabilitacija bila duga, spora i mučna.


- Trebalo mi je godinu i po dana da prohodam bez kolica, bez štaka i štapa. Najgore od svega bilo je što nisam mogao sam da se brinem o sebi, da privređujem, niti sam mogao da putujem. Do tada sam obišao više od 30 država u svetu, a bio sam i u Japanu. Najgore mi je bilo sedenje kod kuće, bez novca, bez perspektive. Pre nesreće, od Skoplja do Istanbula, a to je oko 2.000 kilometara, išao sam biciklom.

Na put sa protezom: Dejan Zafirov
 

Setio sam se toga i poželeo da nastavim vožnju biciklom. U početku mi je bilo veoma teško. Nisam imao informacija da li se može i sme voziti bicikl s protezom. Probao sam da pređem 20 km, pa 30, da bih na kraju shvatio da mogu. Tako sam odlučio da krenem na prvo putovanje do Francuske dugo 2.000 km. Iskreno, i sam se iznenadio kako sam uspeo da pređem sva ta silna brda preko Kosova, Albanije, Crne Gore i stignem do Francuske. Vozio sam 15 dana. To me je ohrabrilo i pomislio sam, ajde da okrenem ceo svet, i u toj nameri neću odustati - kaže Dejan Zafirov.


Do sada je prešao 14.300 km na četiri kontinenta. Ostale su mu još Afrika i Australija. Usput nije menjao bicikl, iako vozi obične i jeftine dvotočkaše, a i proteza ga je služila bez problema. Dejan nije imao većih problema, iako svetom putuje sam, bez pratioca. Svuda su ga prijateljski dočekivali. Naročito pozitivne reakcije je imao u Americi, Argentini i Kini. Ljudi su zaustavljali automobile i nudili mu prevoz i pomoć. Skoro svi su znali za Makedoniju, osim u Americi, ali samo kao termin iz istorije, a retko ko je tačno znao gde se ta zemlja nalazi i kolika je.


Sledeća i poslednja Dejanova destinacija biće Australija. Tamo planira da krene dogodine, najverovatnije u aprilu. Nakon toga, na bicikl stavlja katanac.

2024 © - Vesti online