Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 03.11.2012.
00:46
Večernje novosti A

BiH: Medalje ubicama i mafijašima

Neke od osoba koje treba da dobiju priznanje Federacije BiH za "organizovanje otpora" vršili su zločine nad Srbima, pišu beogradske Večernje novosti.

Vlast u Sarajevu ponovo gura "prst u oko" srpskim žrtvama
 

Za medalju otpora je kandidovano 536 osoba, a preduslov je da te osobe nisu vršile ratne zločine. Ovaj list piše da su "ideju po kojoj bi medalje trebalo da dobiju predratni sarajevski kriminalci i ratni zločinci" osudili predstavnici srpskih udruženja.

Predlog odluke da se Medalje otpora dodele Jusufu Prazini, Ismetu Bajramoviću, Ramizu Delaliću, Taibu Torlakoviću prst je u oko srpskim žrtvama na području Sarajeva, navod beogradski dnevnik.

"Bošnjaci štite zločince"

Nedeljko Mitrović, predsednik Republičke organizacije porodica poginulih i nestalih civila i vojnika RS, kaže da je odluka o dodeli medalja sarajevskim krvnicima samo još jedna potvrda stava Republike Srpske da Bošnjaci štite zločince.
"U više navrata tražili smo da se pokrenu istrage oko etničkog čišćenja u Sarajevu. Ali, iz pravosuđa nije bilo odgovora. Umesto toga dobijemo odluku o dodeli medalja zločincima. Ovakva odluka pokazuje da u Federaciji BiH ne žele da rade na pomirenju naroda nego na rasplamsavanju mržnje i očigldeno će nastavitio da provociraju srpske žrtve ", istakao je Mitrović.

 

Branislav Dukić, predsednik Saveza logoraša RS, kaže za Večernje novosti“ da je na području Sarajeva bilo 136 logora gde su na najmonstruoznije načine mučeni i ubijani Srbi.

"Prazina, Delalić, Bajramović su ljudi koji su hapsili i mučili Srbe po Sarajevu. Umesto da se njihova imena nalaze u krivičnim procesima za zločine nad Srbima, oni se nagrađuju za zločine. Ali, očigledno u Federaciji ih smatraju herojima za etničko čišćenje Srba iz Sarajeva i ubistva i tako ih tretiraju", ističe Dukić.

S druge strane, Staša Košarac, šef Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta BiH, kaže za da ovakvim skandaloznim predlogom Bošnjaci potvrđuju da za njih rat u BiH još traje.

"Očigledno da politički vrh u Federaciji još veliča ratne zločionce poput Cace, Juke Prazine i Ćele. Sve dok se ovakve stvari budu dešavale u BiH teško se može govoriti o pravdi za srpske žrtve i kazne za počinioce tih zločina", ističe Košarac.

Spisak Komisije Vlade FBiH za verifikaciju i utvrđivanje spiska i statusa organizatora „pokretača otpora“ i dobitnika Spomenice i Medalje je predat ministru za pitanja boraca FBiH Zukanu Helezu. Na njemu se nalaze imena 124 pripadnika "Zelenih beretki“. Ovde su se našla imena poznatih kriminalaca i ratnih zločinaca Ismeta Bajramovića Ćele, Ramiza Delalića Ćele, Nijaza Karkelje Niske, Jusufa Juke Prazine, Taiba Torlakovića.

Posebno su zanimljive biografije predloženih za dobijanje medalja. Ramiz Delalić Ćelo, bio je optužen za ubistvo srpskog svata Nikole Gardovića kod SPC na Baščaršiji u martu 1992. godine. Taj proces nikada nije okončan. U ratu je bio komandant 9. brdske brigade Prvog korpusa Armije RBiH poznate po zverstvima nad sarajevskim Srbima, pišu Večernje novosti. Zvali su ga "kraljem bošnjačkog podzemlja“ i bio je miljenik Alije Izetbegovića, koji ga je zvao "sine“. Ubijen je 2007. pred stanom u Sarajevu.

Juka Prazina, poznati sarajevski "heroj", osuđivan i zatvaran više puta, osamdesetih se uključuje u organizovani kriminal kao dobro poznat član podzemlja, vodeći sopstvenu bandu. U ratu svoju bandu organizuje kao vojnu jedinicu nazvanu „Jukini vukovi“. Početkom 1993. beži na područje Hercegovine i priključuje se Hrvatskom vijeću odbrane, gde postaje komandant posebnih jedinica Herceg-Bosne. Pronađen je ubijen u jednom belgijskom kanalu na Novu godinu 1994.

POVEZANE VESTI

Subota 03.11.2012. 01:00
Вештачка држава са безвредним медаљама. Срби треба да гледају своју будућност.Босна није та будућност.
Subota 03.11.2012. 11:42
муслимански "хероји" од зла оца и од горе матере хехе.Имаће им деца на кога да се угледају, багра!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online