Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 01.11.2012.
16:47
Beta A

Posmatrač UN: VRS 1992. nasumično granatirala Sarajevo

Bivši vojni posmatrač UN Ričard Mol posvedočio je suđenju bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom da je VRS u jesen i zimu 1992. nasumično granatirala Sarajevo. Optužnica generala Mladića (69) tereti za "terorisanje" stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, u periodu 1992-95.

Optužnica tereti generala Mladića (69) za "terorisanje" stanovništva Sarajeva

"Nijedan dan nije prošao bez granatiranja grada", izjavio je britanski potpukovnik Mol, koji je na službi u Sarajevu bio od septembra do kraja decembra 1992. Posvedočio je da je "nasumično grantiranje" sa položaja VRS "učinilo celo Sarajevo opasnim mestom za život".

Prema Molovom iskazu, vojni posmatrači UN procenjivali su da je u tom periodu u Sarajevu svakodnevno od artiljerijskih i snajperskih projektila ginulo petnaestak civila. Dan u kojem bi na Sarajevo palo 100 granata posmatrači bi opisivali kao "miran", s obzirom da se dešavalo da na grad bude ispaljeno i preko "600 projektila", izjavio je Mol.

Svedok je kazao i da je zbog toga često protestovao kod komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS generala Stanislava Galića, koji mu je odgovorio da će Sarajevo napadati u odgovoru na atake snaga Armije BiH na drugim mestima.

"Zaključio sam da je politika opsade Sarajeva koju su sprovodili Srbi bila da grad izlažu pritisku kako bi ostvarili svoje ciljeve na drugim mestima", izjavio je Mol, naglašavajući i da mu je general Galić rekao da će po Sarajevu uzvratiti na dejstva Armije BiH na drugim osetljivim područjima.

Mladić na snimku iz 1992: Dajmo šansu da mir progovori

U unakrsnom ispitivanju, Mol je Mladićevom braniocu Draganu Ivetiću potvrdio da je i ABiH imala tešku artiljeriju u Sarajevu, ali "u veoma ograničenom obimu" i da su njena dejstva bila znatno slabija od akcija artiljerije VRS.

Izvan linija sukoba, gde nije bilo posmatrača UN, ABiH je imala "značajan broj

artiljerijskih oruđa" koja su otvarala vatru na srpske položaje oko grada, naznačio je Mol, navodeci primer planine Igman.

Svedok je potvrdio da je u samom Sarajevu bilo legitimnih vojnih ciljeva, ali je naglasio da VRS njih nije napadala koncentrisanom vatrom, što bi bio vojnički odgovor, već neselektivnim granatiranjem raspršenim po celom gradu. Kretanje po gradu, stoga, nije bilo slobodno, a stanovništvo je bilo izloženo "ogromnom strahu" dok je pokušavalo da živi svakodnevni život, kazao je Mol.

Optuženi Mladić jutros je u sudnici bio samo na početku rasprave, a zatim se odrekao prava da prisustvuje suđenju zbog, kako je rekao njegov branilac Branko Lukić, zakazanih lekarskih pregleda. Iz istog razloga, Mladić neće prisustvovati ni sutrašnjem zasedanju. Bivši komandant VRS optužen je i za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština; progon Muslimana i Hrvata širom BiH i uzimanje "plavih šlemova" UN za taoce, 1992-95.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online