Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 29.10.2012.
19:37
Beta A

Počelo suđenje poslednjem optuženom za slučaj "selotejp"

Na Županijskom sudu u Osijeku u ponedeljak je počelo suđenje Mirku Siviću, poslednjem optuženom u slučaju "selotejp", odnosno za ratni zločin protiv srpskih civila u Osijeku 1991. godine.

Foto - arhiva: Mirko Sivić je poslednji optuženi u slučaju "selotejp"
 

U tom slučaju pravosnažno su osuđeni Branimir Glavaš i još petoro pripadnika tzv. Samostalne uskočke čete (SUS). Postupak protiv Sivića (56) je izdvojen, jer on zbog zdravstvenih razloga nije bio sposoban za raspravu sredinom 2008.


Tužilaštvo tereti Sivića da je zajedno sa Stjepanom Bekavcem, pokojnim pripadnikom izviđačko-diverzantske jedinice čije je formiranje naredio Glavaš, nepoznatog muškarca vezao samolepljivom trakom, odveo ga na desnu obalu Drave, ubio ga, a potom bacio u Dravu.


Optuženi Sivić izjasnio se da nije kriv, prenela je Hrvatska radiotelevizija. Njegova odbrana tražila je da se kao svedoci ispitaju i već osuđeni iz tog slučaja da bi se utvrdilo da li je Sivić bio član jedinice koja je zlostavljala i ubijala civile srpske nacionalnosti. Sudsko veće je prihvatilo da se ispita samo Gordana Getoš Magdić.


Vrhovni sud Hrvatske u julu 2010. smanjio je sa deset na osam godina zatvorsku kaznu Branimiru Glavašu, koji je prvostepenom presudom zagrebačkog Županijskog suda osuđen za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991. u slučajevima poznatijim kao "selotejp" i "garaža".


Ostalih petoro iz tog slučaja osuđeni su na zatvorske kazne od 3,5 do sedam godina.


Županijski sud u Zagrebu utvrdio da je Glavaš pripadnicima SUS-a naredio hapšenje, mučenje i ubistva sedam srpskih civila. Ubijeni su bačeni u Dravu vezanih ruku i sa selotejp trakom zalepljenom preko usta.


Glavaš je osuđen i za mučenje i ubistvo Čedomira Vučkovića i mučenje Đorđa Petrovića u garaži osječkog Sekretarijata za narodnu odbranu, na čijem čelu je bio 1991.


Zatvorsku kaznu služi u BiH budući da je uoči izricanja presude u Hrvatskoj pobegao u susednu državu čije državljanstvo takođe ima.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 29.10.2012. 19:44
Mi Hrvati smo najveći izdajnici i zločinci sa velikom maštom kada je u pitanju ubijanje i različiti načini na koje smo ih radili. Mi smo najveći falsifikatori istorije i prvi u prisvajanju tuđeg. Najvećim dijelom današnje Hrvate sačinjavaju bivši Srbi. koji su najvećim dijelom pokatoličeni Srbi, oni koji su milom, odnosno silom pokatoličavani da bi se spasili od onoga šta su mnogi dobili u Jasenovcu i ostalim stratištima diljem Balkana. Hrvati lažu, da bi pokušali da prikriju nebrojene zločine, lažu da bi ubijedili sami sebe da ih Bog voli i da ih neće kazniti, a zločin je vid patriotizma u pravog Hrvata.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online