Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 29.10.2012.
14:24 >> 14:50h
Beta A

Nastavljeno suđenje, Mladić kasnio zbog doručka

Suđenje Ratku Mladiću pred Tribunalom u Hagu je danas nastavljeno, posle dvonedeljne pauze. Saslušan je svedok optužbe Grga Stojić, koji je opisao kako je u jesen 1992. kod Sanskog Mosta preživao streljanje šestorice bosanskih Hrvata, koje su počinili pripadnici lokalnih snaga.


Ratko Mladić nije na vreme krenuo iz pritvorske jedinice u sud
 

Generala Mladića, tadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske, optužnica tereti za progon Muslimana i Hrvata širom BiH.

Stojić koji je u to vreme imao 24 godine, svedočio je da su ga dvojica srpskih paravojnika zarobila 2. novembra 1992. dok se sa rođakom vraćao sa pijace u Sanskom Mostu u selo Škrljevita. Kako je rekao, odveli su ih do lokalne škole, u kojoj su već bila zatvorena četvorica Hrvata.

Četvorica Srba, na čelu sa Daniluškom Kajtezom, zarobljenike su odvela do šumice, postrojili ih i opljačkali i pucali im u leđa iz puškomitraljeza.

"Kad su nas postrojili i pretresali, rekli su da su Šešeljevi", rekao je svedok.

Stojić je kazao da je bio pogođen u levu ruku i da je pao, a da ga je potom u kuk pogodio još jedan hitac i izašao na stomak. Pošto su počinioci streljanja otišli, Stojić je pobegao do prvih kuća, a prva pomoć bila mu je ukazana u Sanskom Mostu, odakle je prebačen u banjalučku bolnicu gde je operisan.

Izjavio je da je, pošto je bio prebačen u improvizovani zatvor u bolnici, dvaput prebijen. Oslobođen je i upućen u Hrvatsku u decembru 1992. Posle više operacija, svedok je ostao 70-odstotni invalid.

Unakrsno ispitujući svedoka, Mladićev branilac Dejan Ivetić je sugerisao da je Kajtez bio "običan kriminalac" koji je zločin počinio "iz koristoljublja", a ne pripadnik VRS. Stojić se s tim nije složio, rekavši da "kriminalac ne čini baš takva zlodela". Potvrdio je da je Kajtez u vreme zločina bio u civilnoj odeći, i da je njegovo ime prvi put čuo od policijskog inspektora u banjalučkoj bolnici.

Advokat Ivetić predočio je, a svedok je prihvatio kao tačno, da su dvojica od trojica Kajtezovih saučesnika u zločinu bili maloletni i da je jedan imao samo 15 godina. Stojić je rekao i da je čuo da ih je Kajtez pozvao da Hrvate ubiju u znak osvete zbog poginulih prijatelja.

Na pitanje Mladićevog branioca, svedok je potvrdio da 2007, na suđenju Kajtezu i jednom saučesniku, nije mogao da ih identifikuje i da su oni potom oslobođeni. Stojić je izjavio i da ne zna ko je naredio otvaranje vatre na njega i ostale zarobljenike.

Današnje zasedanje počelo je u odsustvu optuženog generala Mladića koji je, kako je rekao predsedavajući sudija Alfons Ori, odbio da napusti sudski pritvor u Sheveningenu dok ne završi doručak. Mladić se u sudnici pojavio sat kasnije, posle prve pauze.

Bivši komandant VRS optužen je i za genocid u Srebrenici; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanej "plavih šlemova" UN za taoce, 1992-95.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online