Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 18.10.2012.
13:11
Đ. Barović - Vesti A

Irski general otkrio tajnu granatiranja

Penzionisani general irske vojske i nekadašnji vojni posmatrač UN u Sarajevu Pol Konvej izjavio je na suđenju Radovanu Karadžiću da je decembra 1995. ili januara 1996. godine uočio tajni minobacački položaj muslimanske vojske sa najmanje četiri minobacača čije su cevi bile okrenute ne ka položajima bosanskih Srba, već ka centru Sarajeva, te da je sa ovog položaja mogla da dođe i granata koja je eksplodirala na pijaci Markale 1995. godine.

UN lažirale izveštaj o granatiranju Sarajeva: Radovan Karadžić
 

Konvej koji je od 2005. godine u sastavu Parlamenta Irske objasnio je da je taj položaj video tokom redovnog patroliranja i da je bio šokiran.


- Taj položaj je bio dobro maskiran i nalazio se na jednoj strmini sa severne strane puta i paralelno sa rekom, blizu položaja Armije BiH u južnom delu Sarajeva.


- Otkriće tog borbenog položaja ostavilo je na mene dubok utisak jer nisam bio svestan njegovog postojanja uprkos činjenici da se nalazio u zoni odgovornosti Zulu tima UN kome sam pripadao. Pritom, kao oficir za vezu sam bio upoznat sa fiksnim rasporedom borbenih položaja. Ne sećam se ni da su drugi oficiri Zulu tima ili štaba UNMO znali za postojanje tog borbenog položaja - kazao je Konvej.

Pet hitaca

Pol Konvej

Konvej je izjavio da je onog dana, kada se odigrao incident na pijaci Markale, čuo pet hitaca.
- Međutim, zvuk tih granata nije bio onakav kakav bi se očekivao od projektila 120 milimetara, nego mnogo tiši. Zato sam i mislio da se eksplozije nisu odigrale u nadležnosti našeg tima. Ali, video sam pramenove dima i komandi potvrdio da je došlo do pogodaka - kazao je Konvej.


Odgovarajući na pitanje tužioca na šta je mislio kada je rekao da su cevi minobacača sa tajnog položaja bile usmerene ka Sarajevu, svedok je objasnio da je to bio "dosta dobar vojni položaj" za sever grada.


Tokom prepodneva, svoje svedočenje je završio prvi Karadžićev svedok, penzionisani pukovnik ruske vojske i nekadašnji visoki oficir Unprofora u Sarajevu, Adrej Demurenko.

Bramercu dovoljno dokaza

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je da o krivici Karadžića ima dovoljno dokaza.
"Prezentovali smo veoma jak slučaj protiv Karadžića. Njegovo pravo je da prezentuje u svojoj odbrani ono što želi, ali na kraju dana do sudija je da odluče. Mi smo izložili sve dokaze koje smo prikupili, odnosno oko 300 svedoka i više od 6.000 dokaznih materijala", kazao je Bramerc.

Demurenko, koji je i vojni ekspert, ponovio je raniju tvrdnju da Srbi nisu avgusta 1995. godine granatirali sarajevsku pijacu Markale kako je označeno u tadašnjem izveštaju UN, što je poslužilo i za bombardovanje položaja Vojske RS.


- Smatram da pijaca Markale nije bila pogođena minobacačkom granatom, već da je to bio teroristički akt na ulicama Sarajeva. Ovakav krater je mogao da bude posledice i mine postavljene na tlu. Takva eksplozija bi proizvela isti efekat - objasnio je ruski pukovnik koji je nedugo posle ove eksplozije obelodanio i rezultate svoje istrage o tom događaju.


- Obišao sam tri moguća položaja Vojske Republike Srpske oko grada odakle je mogla da bude ispaljena minobacačka granata 120 milimetara, ali da ni sa jedne od njih konfiguracija terena to nije dozvoljavala. Ali, sa isto toliko položaja Armije BiH bližim gradu bilo je moguće ispaliti ovu granatu - kazao je Demurenko.


Unakrsno ispitujući Karadžićevog svedoka, tužilac Alan Tiger je izneo tvrdnju da je ovaj svedok pogrešno razumeo pravac koji su utvrdili Unproforovi francuski stručnjaci zbog različitih mernih jedinica što je svedok odbacio kao nerelevantnim.


- Utvrđujući moguću putanju granate služio sam se upravo pravcima ispaljenja koja su na karti utvrdili francuski istražitelji - uzvratio je ovaj ruski pukovnik i dodao da je nakon javnog protivljenja zvaničnoj verziji događaja na Markalama očekivao reakciju svojih pretpostavljenih i komande Unprofora koja je izostala.


- Očekivao sam da će me barem neko bilo šta pitati o mom izveštaju, ali to se nije dogodilo. Umesto toga uglavnom sam dobijao pretnje: "Bićeš otpušten" ili "Ubićemo te" - kazao je Demurenko.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 18.10.2012. 13:25
Генералу ирске војске, велико хавала! Да је жив и здрав !
Četvrtak 18.10.2012. 13:24
Ma svi sve znaju, samo glumataju da ocrne Srbe do srzi ! Sude nas kao da smo izazvali svjetsku apokalipsu ! Do sada nevidjeni medijski, politicki i na kraju vojni rat protiv jednog malog naroda !
Četvrtak 18.10.2012. 14:27
Tako su mudžosi pobili svoju omladinu na tuzlanskoj kapiji, postavili bombu ispod auta (postoje snimci sa uvidjaja) a kasnije rekli da su Srbi sa Ozrena ispalili granatu koja je pri tom letela svoj teorijski maksimum i iz prvog pokušaja pogodila metu bez odstupanja. Takve glupost sreću se samo u vicevima o Čak Norisu i u optužnicama protiv Srba.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online