Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 15.10.2012.
10:34
Vestionline A

Doris Pak: Hrvatska kao čedo koje zaostaje

Oštre poruke Hrvatskoj da još nije spremna za članstvo u EU nisu samo poruke nemačkih medija skeptičnih prema daljem proširenju Unije već i sveprisutan stav u redovima vladajuće CDU. Zastupnica CDU u Evropskom parlamentu, Doris Pak upozorila da će biti posledica po Hrvatsku ako ne ispuni uslove.

Ko god je bio na vlasti u Hrvatskoj ili Nemačkoj, Hrvatska je imala našu podršku . Doris Pak
 

"To je jasna poruka koja ne bi trebalo da iznenadi hrvatsku Vladu. Trebalo je više da rade na ispunjavanju uslova, a ne da gube vreme. Sad vreme ističe i Vlada mora ozbiljno raditi na ispunjavanju preostalih uslova", rekla je u telefonskom razgovoru za "Jutarnji list" Doris Pak, zastupnica CDU u Evropskom parlamentu koja se još pre 20 godina zalagala za pomoć Hrvatskoj oko priznanja nezavisnosti, a zatim i oko članstva u EU.

Doris Pak sad ističe da Hrvatska ne sme da okreće glavu od činjenice da je Evropska komisija identifikovala zadatke koji nisu ispunjeni i ne sme da bude iznenađena odjekom koji je ovaj izveštaj imao pre svega u nemačkoj javnosti.

"Mene ne iznenađuje ni ton u nemačkim medijima, ni stavovi mojih kolega. Naša je javnost izuzetno pažljiva i osetljiva oko proširenja zbog iskustva s Bugarskom i Rumunijom", rekla je Doris Pak.

Odbacila je sumnje da CDU postaje kritičan prema Hrvatskoj zato što je na vlasti SDP, a ne njihov stranački istomišljenik HDZ.

"To nije stranačka politika i to je Nemačka uvek dokazivala na primeru Hrvatske. Ko god je bio na vlasti u Hrvatskoj ili Nemačkoj, Hrvatska je imala našu podršku",

izjavila je Pak i upozorila da će biti posledica po Hrvatsku ako ne ispuni uslove.

Da je Hrvatska izgubila nepotrebno vreme računajući da je članstvo u EU gotova stvar, smatraju i neke diplomate EU u Briselu. Neke diplomate EU, koji dobro poznaju Hrvatsku, kažu da uslovi koje Komisija postavlja nisu teški, ali su dovoljni za konstataciju da Hrvatska nije spremna. Oni kritikuju i način na koji EU komunicira.

"Ne možete u zaključcima pretposlednjeg izveštaja o monitoringu dati deset uslova koji nisu ispunjeni i reći da je sve u redu te da ne sumnjate da će Hrvatska ući u EU za devet meseci. To Nemci s pravom smatraju neozbiljnim ponašanjem EU", rekao je jedan diplomat EU koji se ipak nada da neće doći do komplikacija i odlaganja ulaska Hrvatske.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online