Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
19
Ponedeljak 15.10.2012.
00:30
Beta, Mondo A

Đukanović izgubio apsolutnu većinu

Koalicija Evropska Crna Gora, koju predvodi lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović, osvojila je najviše glasova na parlamentaranim izborima, ali nedovoljno sa ponovno osvajanje apsolutne vlasti, preliminarni su rezultati izbora koje je saopštio Centar za monitoring (CEMI).

Moraće u koaliciju sa manjinskim strankama ako želi da zadrži vlast: Milo Đukanović
 

To je prvi put posle izbora 2001. godine da koalicija koju predvodi Đukanovićeva DPS nije osvojila apsolutnu vlast u Crnoj Gori.

Prema podacima CEMI-ja, na obrađenom uzorku sa 80 odsto biračkih mesta, koalicija Evropska Crna Gora osvojila je 45,4 odsto glasova, Demokratski front koji predvodi Miodrag Lekić 23,8, Socijalistička narodna partija 10,7, a Pozitivna Crna Gora 8,6 odsto glasova. Pretočeno u poslaničke mandate,

Đukanovića koalicija imaće 38 mesta u Skupštini Crne Gore, DF 20, SNP devet, a Pozitivna Crna Gora sedam mandata.

Razočaranja u SNP-u

Lider do izbora najjače opozicione stranke,  Socijalističke narodne partije (SNP), Srđan Milić , čija je partija prema preliminarnim rezultatima pala sa 16 na 9 mandata, nije krio razočarenje rezultatima svoje partije.

Milić je na konferenciji za medije kazao da je "razočaran brojem
glasova" koje su osvojile vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratska partija (SDP), ali je ukazao da je kvalitet
izbora taj što manjine odlučuju o vladi.

Parlamentarni status obezbedila je i Bošnjačka stranka sa tri mandata, tri albanske nacionalne partije sa po jednim, koliko je osvojila i Hrvatska građanska inicijativa.

Za sve ove stranke važila su posebna izborna pravila, pošto je reč o izbornim listama manjinskih naroda.

U crnogorskom parlamentu ima 81 poslaničko mesto, odnosno za formiranje vlasti je potreban 41 mandat, tako da niko neće moći da je formira bez podrške partija manjinskih naroda.

Na današnim parlamentarnim izborima glasalo je oko 70 odsto upisanih birača, a pravo glasa imalo je 514.055 građana Crne Gore.

Predsednik crnogorske vladajuće Demokratske partije socijalista i lider koalicije te stranke i
Socijaldemokratske partije (SDP) i Liberalne partije (LP) Milo Đukanović, izjavio je da je pobeda te koalicije na izborima omogućila da se odmah počne sa formiranjem nove vlade u Crnoj Gori.

Đukanović se u ponoć obratio velikom broju političkih pristalica u staroj zgradi crnogorske vlade, ocenom da je vlast u Crnoj Gori "jedina u Evropi koja je u uslovima krize uspela da sačuva poverenje".

"To je jedan kuriozitet ovih izbora, a drugi je da smo na ovim izborima osvojili vise glasova nego pre četiri godine", rekao je Đukanović.

Crnogorske opozicione stranke različito su reagovale na rezultate parlamentranih izbora, ali su sve kao kvalitet istakle to što vladajuća koalicija Mila Đukanovića nije osvojila apsolutnu većinu pa će joj za formiranje vlade biti neophodne stranake manjinskih naroda.

Lider Demokratskog fronta (DF) Miodrag Lekić pozvao je manjinske stranke da prilikom formiranja većine "budu na visini zadatka" i najavio da će Front, koji je nakon ovih izbora najjača opoziciona snaga u parlamentu, razgovarati sa svim "demokratskim snagama" u zemlji o formiranju "vlade jedinstva".

DPS poražen u Nikšiću

Koalicija DPS i SDP je međutim, prema izbornim rezultatima izgubila vlast na lokalnim izborima u Nikšiću koji su  održani istovremeno sa parlamentarnim izborima.

Na lokalnim izborima u Budvi koalicija DPS i SDP je osvojila apsolutnu vlast, dok su u Kotoru, gde su, takođe, održani lokalni izbori, te dve stranke nastupile odvojeno.

U Kotoru DPS je osvojio najviše mesta, ali će novu lokalnu vlast najvjerovatnije činiti ta stranka, SDP i Liberalna partija.

"Ovo je početak kraja vladavine DPS-a" , poručio je na konferenciji za medije Lekić , čiji je Front prema preliminarnim podacima osvojio 20 mandata.

Front koji čine NOVA i Pokret za promene je osvojio sedam mandata više nego što su u prethodnom sazivu skupštine imale zajedno ove dve partije.

Parlamentrani status obezbedila je uoči izbora formirana Pozitivna Crna Gora sa sedam osvojenih mandata.

"Pozitivna Crna Gora je postala značajan politički faktor", ocenio je politički direktor te partije Srđan Perić, napominjući da je ta partija uoči izbora saopštila svoj koncept manjinske vlade.

Front, SNP i Pozitivna Crna Gora zajedno su osvojile 36 mandata, tri manje od vladajuće kolalicije i sa strankama manjinskih naroda mogle bi formirati većinu.

Analatičari, međutim ocenjuju da je izvestan postizborni savez Đukanovićeve koalicije sa strankama manjinskih naroda.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 15.10.2012. 00:49
Koliko procentualno ima onih koji zive u crnoj gori,a izjasnjavaju se kao Srbi? Po rezultatima glasanja za srpske stranke,kao da ih i nema! Glasali Srbi za Mila,i djetici iz BG! Konacno treba tim velikim Srbima iz crne gore ukinuti besplatno zdravstvo,skolovanje,i sve benefeficije koje uzivaju u Srbiji i da se tretiraju kao stranci.
Ponedeljak 15.10.2012. 00:57
Prosto mi je neverovatno da raja, ma gde bila, glasa za krimose koji se lazno predstavljaju kao politicari! Milo Djukanovic je svoju imovinu uvecao vise stotina puta u odnosu na onu koju je imao pre dvadesetak godina. Kojim se on to biznisom bavi? Da nije ustedjevina od predsednicke plate?! Svi vide koji je lazov i hohstapler, a glasaju ga! Odavno bi ga bar italijanski sudovi skembali da nemaju opomenu od NATO i Amerike. Jos im je potreban kao marioneta i verni saradnik.
Ponedeljak 15.10.2012. 01:20
Pola od tih osvojenih glasova je kupio !!! Što znači da bez toga ne bi imao ni 20 odbornika ! I to je veoma, veoma veliki pad mila djuk. ! Ljudi, DF je mnogo pripretio i sa velikim nadanjima ulazi u budućnost ! Videćete, živi bili pa videli, ovo je stvarno početak KRAJA D(R)PS-a ! I da dodam kako mediji iz cg javljaju, albanske stranke su mu spasile život !!! Dok su se bošnjaci okomili silovito na njega ! Ide sve kako treba i samo još da mi ovde u Srbiji budemo složni i da svako zlo koje nam pripreti zajedno do kraja uništimo ! I eto nam onda onakve Srbije kakva je i uvek bila, jaka, ponosna i domaćinska !!! Živeli braćo SRBI !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online