Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 26.05.2014.
10:54
Beta A

Đukanović: DPS je pobednik! Lekić: DPS izgubio Podgoricu

Lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović saopštio je da je ta partija na nedeljnim lokalnim izborima u Podgorici osvojila 29 mandata, jedan manje nego što je neophodno da bi samostalno formirala vlast u glavnom gradu Crne Gore. S druge strane, lider Demokratskog fronta Miodrag lekić je ocenio da je dosadašnja koalicija DPS, SDP i još nekih stranaka "izgubila Podgoricu" i da je to glavno obeležje ovih lokalnih izbora.

Fali mu jedan odbornik u Podgoricu za apsolutnu većinu: Milo Đukanović, lider DPS-a
 

Izborni rezultat DPS, prema rečima Đukanovića, bolji je za 10 odsto nego raniji, kada je ta partija na izborima nastupila sa Socijaldemokratskom partijom (SDP), koja je na ovim izborima u Podgorici nastupila zajedno sa Pozitivnom Crnom Gorom (PCG).

Da li Demokratski front ulazi u koaliciju sa SDP?

Lider DF Miodrag Lekić je, takođe, najavio mogućnost koalicije DF sa drugim izbornim listama u Podgorici, ne precizirajući na koga se to odnosi, ali je nagovesti da u tom savezu treba da bude i SDP, sadašnji koalicioni partner DPS na državnm nivou.

 

Miodrag Lekić
 

"Pobedile su snage promena", rekao je Lekić, opisujući tako sumarni rezultat lokalnih izbora u 11 opština i u Podgorici.

Sličnu ocenu lokalnih izbora dao je i nosilac izborne liste Socijalističke narodne partije Aleksa Bečić.

Đukanović je kasno sinoć, komentarišući izbore, rekao da je "sumarno", DPS na lokalnim izborima u 11 opština i u glavnom gradu Crne Gore, "veliki pobednik".

Kao "izuzetan izborni rezultat" lider DPS je naveo činjenicu da je ta stranka u Pljevljima, gde je do sada bila u opoziciji, osvojila 17 mandata, a samo jedan mandat joj fali da samostalno formira vlast u toj opštini.

Apsolutnu vlast DPS je ostvario u Danilovgradu, Žabljaku i Šavniku. U Bijelom Polju je dobila 19 odborničkih mesta u lokalnom parlamentu, a u Baru ta partija je i dalje najjjača, sa 13 osvojenih mandata. DPS je apsolutnu vlast osvojila i u gradskim opštinama Podgorice, Tuzima i Golubovcima. U Plavu je, prema rečima Đukanovića, DPS "ubedljivo najjača partija", a u Kolašinu je "najjača partija". I u Gusinju, novoosnovanoj opštini, DPS je u savezu sa drugim partnerima najjača izborna lista.

U Rožajama DPS nije više najjača stranka, rekao je Đukanović, iako je dobila 12 mandata, čime, kako je ocenio, može biti interesantan partner za formiranje koalicione vlasti. Đukanović je kazao da DPS "tradicionalno" nije ostvarila pobednički rezultat u Plužinama, ali je i u toj opštini popravila raniji izborni rezultat.

Govoreći o mogućnosti koalicije DPS u Podgorici i u opštinama, gde joj fali, uglavnom, po jedan mandat za apsolutnu vlast, Đukanović je kazao da je koalicija u glavnom gradu Crne Gore moguća, ali nije precizirao sa kojom strankom.

Đukanović je ocijenio da su rezultati lokalnih izbora u Crnoj Gori pokazali da politika DPS ostvaruje konstantan uspeh. On je ocenio da je politika opozicionog Demokratskog fronta (DF) u kome su Nova strpska demokratija i Pokret za promene, na ovim izborima pretrpela poraz. Tu politiku Đukanović je opisao kao politiku protiv interesa Crne Gore.

Politički analitičari su ocenili da je pojedinačno, najbolji izborni rezultat na lokalnim izborima u Crnoj Gori ostvarila Socijalistička narodna partija, a da je najveći "gubitnik " SDP.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 26.05.2014. 11:08
Namestaljka po naredbi eU-a, ti koji su ga doveli oni ga i cuvaju...........on je isto ko oni u avganistanu-iraku-libiji.......Srbski Balkan je pod okupacijom...........prvo turska 500 god..........sad eU i naci-nato............nista se promenit nece dok god se neoslobodimo ko sto su SLAVNI PRECI..........
Ponedeljak 26.05.2014. 13:01
Fašističkoj Eevropi odgovara poslušna gnjida on ni jedne izbore nije dobijo sve je to Evropska laž i prevara.To je ta demokratija evrope gde narko karteli silom drže vlas u ovim okupiranim državama.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online