Nedelja 6. 10. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 13.10.2012.
21:46
Srna A

"Ozbiljno shvatiti terorističke pretnje vehabija"

Ekspert za bezbednost Predrag Ćeranić upozorava da bi realizacija glavnih političkih ciljeva ideologa vehabijskih pokreta - obnova kalifata i stvaranje ume ( jedinstvene muslimanske države po uzoru na Otomansko carstvo) - mogla da uđe u narednu fazu, te da u tom smislu treba ozbiljno shvatiti upozorenja o mogućim terorističkim napadima u zemljama Balkana.

Foto: Arhiva
 


"Izvesno je da će u zemljama koje su nekad bile dio Otomanske imperije, a danas se nalaze na prostoru projektovane ume - jedinstvene islamske države, doći do radikalizacije prilika, prvenstveno u oblasti bezbednosti", rekao je Ćeranić Srni.

Ako se to dogodi, ističe Ćeranić, onda neki krupni projekti kao što je "Južni tok" mogu da budu dovedeni u pitanje, a kapital, uopšte, neće moći da dolazi u onom kapacitetu u kojem bi trebalo da dolazi.

On napominje da treba imati na umu da je terorizam samo metod koji neki pokreti, organizacije ili pojedinci koriste za realizaciju političkih ciljeva.

"Dovoljno je pratiti u kontinuitetu sajtove kao što su 'Put vernika' i 'Balkanski emirat' i videti da vesti sa Kavkaza veoma brzo dolaze na sajtove na bošnjačkom jeziku. Cilj informacija o ubijenim pripadnicima ruske vojske i policije jeste da se na ovom prostoru stvori slična atmosfera, pa da onda pojedinci kao što je Mevlid Jašarević uzmu oružje u ruke i postanu junaci za istomišljenike", rekao je Ćeranić.

On smatra da bi mnogo jače mogle da postanu "kopče" između BiH i Egipta ,gde su selafisti, odnosno pripadnici vehabijskog pokreta, došli na vlast, kao i u još nekim zemljama.

"Iako zapadne zemlje putem vojske nastoje da ograniče vlast Muhameda Mursija, legitimnog predsednika, ta odluka se ne prihvata u Egiptu", naveo je Ćeranić, te dodao da muslimanska braća u Egiptu imaju i te kako snažan uticaj i da su infiltrirali svoje kadrove u egipatske službe bezbjednosti, ali nastoje da budu prisutni i u drugim islamskim zemljama.

Prema njegovim rečima, zabrinjava i izbor novog poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića, s obzirom na to da je završio visoke teološke škole na kairskom islamskom fakultetu koji je poznat po tome što protežira vehabijsko učenje.

"Neki od pripadnika Al kaide takođe su završili isti taj fakultet", rekao je Ćeranić i ukazao i na uticaj Turske koja je duboko inkorporirana u političke prilike u BiH.

"Novoizabrano versko vođstvo Islamske zajednice u BiH primljeno je u Turskoj i sa njima je razgovarano na veoma visokom nivou. Cilj je da verski lideri postanu i političke vođe u BiH", navodi Ćeranić.

Ako se to u potpunosti realizuje, upozorava on, BiH bi onda mogla bespovratno da se nađe na putu da postane islamska država.

"Jedan od metoda stvaranja islamske države BiH zasnovan je na šerijatu. Te sadržaje otvoreno na seminarima i na inernet iznose pojedini vehabijski lideri. Neki su nedavno privođeni, pa pušteni", naveo je Ćeranić.

Ističući da misionarski rad i terorizam predstavljaju metode za realizaciju stvaranja vjerske države od BiH, uvođenje šerijata, Ćeranić objašnjava da je, u stvari, reč o rušenju ustavnog poretka.

"To bi svakako trebalo da bude veliki izazov za sve agencije koje su u funkciji provođenja zakona u BiH, ali i za sve druge političke institucije", napominje Ćeranić.

On je poručio da je krajnje vreme da se zauzme jedinstven političi stav i da se donese zakon kojim bi bilo zabranjeno delovanje lidera vehabijskog pokreta zato što je upereno protiv ustavnog poretka BiH i zato što se zalažu za različite vidove diskriminacije.

"Rešenje je donošenje zakona na nivou BiH koji bi se podrobno i kvalitetno obrazložio na osnovama koje sam iznio. Nakon usvajanja tog zakona, koji bi sadržavao jasno zaprećene kazne, trebalo bi da deluju Tužilaštvo i agencije za provođenje zakona", zaključio je Ćeranić.

POVEZANE VESTI

Subota 13.10.2012. 21:57
hm............jeli treba mi Srbi da krenemo da ih prevaspitamo? I onda kada bilo sta preduzmemo da zavrsimo pred NATO sudom u Hagu? Neka dizu Americke i Jevrejske zgrade po celom svetu ako treba bicemo i sponzori :-)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online