Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 10.10.2012.
15:18
Beta A

Svedok: Mladić imao 200 cevi, muslimani samo dva tenka

U nastavku suđenja Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, svedok optužbe Džon Vilson (John Wilson) izjavio je danas da je u proleće 1992. Vojska Republike Srpske neselektivno, neproporcionalno i nasumično granatirala Sarajevo.

Mladić ne negira granatiranje, ali tvrdi da je bio provociran
 

Tadašnji komandant Vojske Republike Srpske, general Mladić (69) optužen je za terorisanje civilnog stanovništva Sarajeva, kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, 1992-95. Australijski general Vilson je od marta do kraja juna 1992. bio šef vojnih posmatrača UN u Sarajevu.

"Sarajevo je u to vreme bilo podvrgnuto stalnoj artiljerijskoj vatri, i rasprostranjenim snajperskim napadima... Jaka vatra iz artiljerije i minobacača bila je nasumično rasuta širom grada, a malo koji kraj je ostao netaknut", posvedočio je general Vilson.

Svedok je izjavio da je tokom pregovora o evakuisanju tri kasarne JNA iz Sarajeva, 24. maja 1992. general Mladić zapretio da će artiljerijom "sravniti pola Sarajeva", ukoliko kasarne ne budu evakuisane za tri dana. Vilson je naznačio da je tu pretnju ozbiljno shvatio, u uverenju da Mladić ima volju i sredstva da tu pretnju ostvari.

Kasarna Maršal Tito, kako je rekao Vilson, u navedenom roku nije bila evakuisana zbog Mladićevog odbijanja da se muslimanskim snagama ostavi teško oružje koje je bilo u njoj, što su nameravali da učine oficiri JNA.

Vilson je posvedočio da je 28. maja 1992. usledilo teško granatiranje grada bez vojne potrebe. Snimak presretnutog razgovora na kojem Mladić usmerava artiljerijsku vatru na područja gde "nema mnogo srpskog življa", svedok je naknadno čuo.

Prema njegovim rečima, na ponovljene proteste Unprofora zbog civilnih žrtava granatiranja i snajperisanja, general Mladić nije negirao odgovornost za te napade, ali ih je opravdavao, tvrdnjom da samo odgovara na provokacije.

Vilson je kazao i da je 30. maja 1992. preneo Mladiću apel generalnog sekretara UN da se uzdrži od napada na grad. Mladić je odgovorio da "brani srpski narod i svoju vojsku od napada".

Australijski oficir ocenio je da su muslimanske snage u Sarajevu imale nekoliko minobacača i topova, te "dva-tri tenka", a VRS "bar 200 artiljerijskih cevi" oko grada.

Potvrđujući da je Armija BiH provocirala srpske snage, otvarajući vatru iz pokretnih minobacača oko bolnice i komande Unpforora, koje je koristila kao "zaklon", protivno Ženevskim konvencijama, Vilson je naglasio da bi odgovor VRS bio "neproporcionalan" i "neselektivan".

"Na minobacačku granatu ili dve ispaljene iz grada, VRS bi odgovorila sa nekoliko stotina granata na gradsko područje od kvadratnog kilometra, iako bi prava meta bio jedan pokretni minobacač na kamionu", rekao je Vilson.

Svedok je naznačio da ni tokom ratova u Vijetnamu i Libanu, gde je služio, nije video takvu upotrebu teške artiljerije, naročito na civilne ciljeve.

Generala Vilsona, sutra će unakrsno ispitivati odbrana generala Mladića, optuženog i za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština; progon Muslimana i Hrvata širom BiH i za uzimanje "plavih šlemova" UN za taoce, 1992-95.

POVEZANE VESTI

Sreda 10.10.2012. 17:41
Čast izuzecima koji zaista izgubili nešto najvrednije u ovom glupom, krvavom ratu (na bilo kojoj strani), pa imaju za šta da jadikuju i kunu neku drugu stranu, ovi ostali umišljeni analitičari, voskovođe i kvazipatriote ispranih mozgova napunjenih mržnjom prema bilo kome bi bolje bilo da se uopšte ne javljaju i ne otvaraju stare rane. Ali, verovatno da nemaju pametnija posla, da im je život bedan i promašen, pa utehu traže i crpe iz jednog gorkog perioda našeg Balkana, te se na taj način identifikuju kao neka vrsta heroja ili sebe ubede da ih svi mrze i nipodaštavaju zato što su oni, u stvari, superiorni (došavši do toga zaključka nekom čudnom logikom). Svi smo žrtve jedne ohole propagande..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online