Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 02.10.2012.
12:31
Đ. Barović - Vesti A

Srbi konačno izlaze iz geta

Srbi u Srebrenici na lokalnim izborima 7. oktobra prvi put posle 12 godina imaju šansu da dobiju načelnika opštine. Vesna Kočević, zajednički kandidat svih srpskih političkih partija u ovom gradu, u razgovoru za "Vesti", tvrdi da su Srbi napokon shvatili da samo ujedinjeni mogu da se izbore za svoja prava u gradu koji su Bošnjaci već prisvojili kao simbol patnje.

Srpska zajednica tvrdi da su ovo sudbonosni izbori. Zašto?


- Zato što su promenom izbornog zakona Srbi posle 12 godina napokon dobili priliku da dobiju većinu u Skupštini, ali i mesto načelnika opštine. Na ovaj način Srbi će napokon izaći iz geta i već uvrežene slike da smo narod koji treba da ispašta grehe.


Koliko je realno da se to i dogodi?


- Verujte da je jako realno, jer prvi put su sve srpske političke stranke stale u jedan blok i istakle zajedničkog kandidata. Ukoliko ne dođe do izbornih mahinacija, verujem da ćemo pobediti.


Mislite na "fantomske birače"?


- Proces registrovanja birača je završen 23. avgusta tako da toga više ne treba da se plašimo. Ali, moguće su druge mahinacije tokom samih izbora. Međutim, spremni smo da to sprečimo.


Srbi u Srebrenici su se ujedinili. Jel to znači da im je dogorelo do nokata?


- Verujem da jeste baš tako. Političke partije su shvatile da jedino ujedinjene mogu da zaštite srpske interese u Srebrenici. Ali, to ne znači da nam je želja da na ovaj način ugrozimo tuđe interese.


Doduše, pojavio se još jedan srpski kandidat?


- Taj čovek se predstavlja kao nezavisni kandidat, obećava kule i gradove, ali sam uverena da njegova kandidatura nije dobronamerna za srpski narod i da će bliska budućnost to i pokazati.


Zar niste mogli da se dogovorite?


- Nije nam dao priliku. Više puta smo ga pozivali na razgovor, ali svaki put je to odbijao. Iskreno, to me i ne čudi jer ipak nije reč o čoveku koji je iz Srebrenice i koji shvata kakav je život i položaj Srba u ovom gradu.


Kakav je to položaj Srba?


- Mi smo u Srebrenici građani drugog reda. Imamo tretman žigosanog naroda u kome su i nerođena deca kriva za nešto što se dogodilo u prošlosti.


Plašite li se više podmetanja Bošnjaka ili "klipova u točkove" sunarodnika?


- Iskreno, više se plašim ovog drugog. Uverena sam da će na izborima za mene glasati značajan broj Bošnjaka zato što sa većinom njih imam odličnu komunikaciju, a oni, posebno starosedeoci, odlično znaju i ko sam i iz kakve sam porodice.


Predsednik RS Milorad Dodik je izjavio da nije bilo genocida u Srebrenici, a onda su mediji preneli Vašu izjavu da je ipak bio?


- Rekla sam da osuđujem zločine i poštujem odluke suda, odnosno da je moj stav da za svaki zločin moraju da odgovaraju oni koji su ga i počinili i to je sve.
 

Previše laži

 

Može li se promeniti negativna slika o Srbima?


- Ukoliko dobijemo šansu verujem da možemo, ali to nije moguće preko noći. Previše je laži izrečeno, a pritom se Srbi i danas prikazuju kao loš narod. Potrebno je vratiti poverenje i izgraditi međunacionalne odnose koji će se bazirati na međusobnom poštovanju i ravnopravnosti. 


Prva žena načelnik

 

Možda budete prva žena na čelu Srebrenice od njenog osnivanja?


- Čudan je to osećaj, ali se time ne opterećujem puno. Verujem da je moguće upravljati gradom bez obzira na pol, ali sa dobrom organizacijom i dobrim saradničkim timom.

POVEZANE VESTI

Utorak 02.10.2012. 12:47
СССС
Utorak 02.10.2012. 15:40
Ma i ova mi se cini kao smradusa...u govoru indirektno priznaje genocid koji se nije dogodio...Ti si srpski heroj MLADICU!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online