Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 27.09.2012.
13:04
Đ. Barović - Vesti A

U istoj školi deca uče dve istorije

Od 1. septembra u centralnoj osnovnoj školi u Srebrenici "Petar Petrović Njegoš" zaživeo je novi obrazovni program po kome će ubuduće srpska deca učiti jednu, a bošnjačka deca drugu istoriju i geografiju.

Poseban program za učenike srpske i bošnjačke nacionalnosti: Osnovna škola Petar Petrović Njegoš u Srebrenici
 

Da apsurd bude veći, oni će tokom ovih časova biti i fizički razdvojeni, odnosno pratiće ove predmete u različitim učionicama.


Direktor škole Marinko Backović smatra da je uvođenje dvostrukog obrazovnog sistema greška, ali tvrdi da je sve urađeno po zakonu.

Nov naziv škole

Napori srpske zajednice u Srebrenici da se ne dozvoli promena naziva OŠ "Petar Petrović Njegoš" ipak nisu urodili plodom.
Prema rečima direktora ove škole Marinka Backovića, za nešto manje od mesec dana ona će se zvati Prva osnovna škola.
- To je jednoglasna odluka Školskog odbora i po meni u ovom trenutku najbolje i najneutralnije rešenje. Bošnjaci su tražili da se naziv promeni i predlagali kao rešenje naziv OŠ Srđan Aleksić, po mladiću iz Trebinja koji je spasao druga muslimana - kaže Backović.


- Od ove godine bošnjački mališani će u grupi nacionalnih predmeta - maternji jezik, istorija i geografija - učiti po planu i programu Tuzlanskog kantona, dok će srpska deca nastaviti da uče po planu i programu Republike Srpske. Ne smatram da je ovo rešenje dobro, ali Bošnjaci su iskoristili svoje pravo u skladu sa zakonima RS - kaže Backović i objašnjava da su deca već počela da se navikavaju da tokom maternjeg, istorije i geografije jedni odlaze u jednu, a drugi u drugu učionicu. Backović se ipak ne plaši incidenata zbog "naučenih istorijskih lekcija".

Sve je po zakonu: Marinko Backović, direktor škole

- Koliko sam upoznat, i jedni i drugi udžbenici iz istorije se veoma malo bave poslednjim Otadžbinskim ratom, pa se ne treba plašiti zbunjivanja dece. Osnovna razlika je u bavljenju ranijom istorijom i poimanju nacionalnih junaka. Ipak, verujem da će ovo biti samo prelazno rešenje i da će neki pametni ljudi, pre nego što u istorije stignu događaji iz bliske prošlosti, ipak smisliti bolje rešenje od ovog - veli Backović.


S druge strane, predstavnici srpske zajednice u Srebrenici ne kriju ogorčenje zbog toga što se u Republici Srpskoj uči po programu iz Federacije. Većina naglašava da ovakva podela nikako neće doprineti pomirenju, već još dubljoj podeli dva naroda.

Bosanski predaje nastavnik srpskog

U nedostatku nastavnog kadra, trenutno grupu nacionalnih predmeta Bošnjacima predaju srpski nastavnici. Direktor škole kaže da je i to u skladu sa zakonom.
- Stručnost je ipak najvažnija, pa tako bosanski jezik predaje nastavnik srpskog. Ne vidim u tome nikakav problem - kaže Backović.

- Odeljenja u toj školi su mešovita, a sada će bošnjačka deca na svojim časovima učiti kako su Srbi tokom istorije bili agresori, a srpski mališani o vekovnim stradanjima. Pri tom, bošnjački osnovci će u pola noći znati koliko Zenica ili Bihać imaju stanovnika, ali ne i koji je glavni grad Republike Srpske. Nažalost, nastavljeno je s razdorom dva naroda i još jednom se pokazalo da nije bitna nauka, već da muslimani žele da svojoj deci od malih nogu usade u glavu kako nema života sa susedima Srbima - kaže ogorčeno predsednik SDS-a u ovom gradu i direktor srednje škole Momčilo Cvjetinović.


Prema njegovim rečima, greška države je što je još pre desetak godina, pod pritiskom međunarodne zajednice, dozvolila da se ovakav sistem primenjuje u Potočarima i drugim srebreničkim mestima gde su Bošnjaci u većina.


- Nažalost, niko ne govori da u školu u Potočarima idu i srpski mališani koji uče isključivo po obrazovnom programu iz Federacije - zaključuje Cvjetinović.
Inače, udžbenici po kojima će ubuduće učiti bošnjačka deca ne mogu se kupiti ni u jednoj knjižari u Srebrenici, a prema rečima prodavaca, deca do njih dolaze tako što se direktno naručuju u Tuzli.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 27.09.2012. 14:33
Права историја се никад није ни учила у школи него уз гусле и огњиште.
Četvrtak 27.09.2012. 15:37
Поједини ``Срби`` праве већу штету од потурица. Примјер је овај приглупи директор.
Četvrtak 27.09.2012. 14:30
Zar je potrebno jos nesto reci na ove nebuloze...??!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online