Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Ponedeljak 24.09.2012.
17:15
Beta A

"U Manjači je o logorašima brinuo i nutricionista"

U nastavku suđenja bivšem vojnom komandantu bosanskih Srba Ratku Mladiću, optuženom za genocid u BiH, zaštićeni svedok RM-051 rekao je danas pred Tribunalom u Hagu da su "jula 1992. pripadnici srpskih snaga počinili zločine nad muslimanskim zarobljenicima u logoru Manjača." Inače, svedok je u to vreme bio na dužnosti u tom logoru tvrdio i da bi Manjača, po dobroj organizaciji, bila "na prvom mestu" među logorima u BiH i da je o logorašima brinuo i nutricionista.

Na pitanje Mladićevog advokata o tome da li je o "eventualnim zločinima" izveštavao pretpostavljene, svedok je odgovorio potvrdno, uz opasku da je taj izveštaj "verovatno"išao do vrha komande
 

Svedok je u to vreme bio na dužnosti u tom logoru - iz njegovog iskaza proizlazi da je bio obaveštajno-bezbednosni oficir Vojske Republike Srpske i da je učestvovao u isleđivanju pritvorenika.

Svedok je tvrdio i da bi Manjača, po dobroj organizaciji, bila "na prvom mestu" među logorima u BiH zato što su pritvorenike redovno posećivali predstavnici Crvenog krsta, Merhameta i novinari. Tvrdio je i da je u logoru svakodnevno radio i - "nutricionista".

 

 

"Borili smo se da se koliko-toliko ljudski odnosimo prema tim ljudima, smatrajući da na svoje dve noge treba da izađu iz logora, odnosno živi i zdravi", tvrdio je RM-051.

Rekao je da je, pre no što je u leto 1992. prekomandovan na Manjaču, bio "podređen generalu (Zdravku) Tolimiru", tadašnjem Mladićevom pomoćniku za obaveštajno-bezbednosne poslove.

RM-051 je izjavio da su se 24 muslimanska zarobljenika ugušila u kamionima kojim su 7. jula 1992. bili dopremljeni iz Sanskog Mosta u Manjaču, a dvojica su ubijena u logoru.

Smrt 24 Muslimana u kamionima na putu za Manjaču, po rečima svedoka, bila je posledica "neprofesionalnog" i nehumanog" postupka srpskih policajaca koji su ih pratili."

Ubistvo dvojice pritvorenika u samom logoru bilo je "iznenađenje", ali su počinioci, vojni policajci, bili identifikovani "za pola sata", rekao je RM-051.

Kao "stvarni izgled" pritvorenika i logora, svedok je prihvatio snimak koji su tužioci prikazali u sudnici.

Na snimku su, na podu hangara ili iza bodljikave žice, uplašeni, uznemireni i onemoćali pritvorenici, od kojih neki mršavi do kostiju.

"Nema se ništa ni dodati, ni oduzeti...To je bilo stanje u momentu snimanja", kazao je RM-051.

Svedok je u kratkom iskazu potvrdio i da je ispitivanjem utvrđeno da stotine Muslimana koje su bile pritvorene, među njima i maloletnici, i starijih od 60 godina, nisu učestvovale u sukobima, niti u vojnim formacijama.

Odgovarajući tokom unakrsnog ispitivanja na pitanja Mladićevog branioca Miodraga Stojanovića, RM-051 je rekao da Muslimani koji su se ugušili na putu ka Manjači nisu bili primljeni u logor kao ratni zarobljenici, te da su stoga bili u nadležnosti MUP, a ne vojske RS.

"Mi smo u logor primali samo žive ljude. Ako bi neko preminuo, vraćali smo ih sa onima koji su ih dovodili", rekao je svedok i dodao: "Sve do zvanične predaje nama, zarobljenici su bili u nadležnosti MUP".

Za smrt dvojice pritvorenika, svedok je rekao da ga je "ražalostila" zato što je mislio "da se u našoj organizaciji to ne može desiti".

"Za pola sata su bili pronađeni počinioci, obavljen je uviđaj, doveden je patolog... I, jeste malo kasno, ali su na kraju i počinioci bili procesuirani i trojica od četvorice su dobila duge vremenske kazne", izjavio je RM-051.

Na pitanje Mladićevog advokata o tome da li je o "eventualnim zločinima" izveštavao pretpostavljene, svedok je odgovorio potvrdno, uz opasku da je taj izveštaj "verovatno" išao uz liniju komande do samog vrha.

Na Stojanovićevu primedbu da svedok "ne može znati da li su informacije o nedelima dostavljene Glavnom štabu VRS", RM-051 je rekao da veruje da ih je njegov pretpostavljeni prosledio.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 24.09.2012. 17:59
Живео Српсхи Херој Генерал Младић !
Ponedeljak 24.09.2012. 21:01
Nije on nikakav heroj , jer heroji ne cine to sto je on cinio.Jos uz to je covek teskog karaktera sto svakodnevno pokazuje u sudnici.
Ponedeljak 24.09.2012. 20:45
Odgovor vojvodjanskom srbinu.Mislim da ga administrator netreba da brise,a vojvodjanski srbin se trebao da stidi svog komentara iz dva razloga.Prvo stidjeti se za ono sto je neko nekom ucinio,a u tome nisi ucestvovao,a nisi mogao to ni da sprijecis stvarno trebas da se stidis.Drugo takve i slicne zlocine su cinjeni i srbima od strane i hrvata i muslimana,a njihovim se zlocinima malo sudi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online