Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 22.09.2012.
21:43
Večernje novosti A

"Južni tok" i kroz Republiku Srpsku

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik potpisao je u ime Republike Srpske Memorandum o saradnji sa kompanijom "Gasprom", u cilju podrške povećanja energetske efikasnosti Srpske, saopšteno je iz kabineta predsednika.

Saradnja Republike Srpske i Rusije: Milorad Dodik i Vladimir Putin
 

Memorandumom je, između ostalog, predviđena izgradnja kraka gasovoda "Južni tok" kroz Republiku Srpsku, gasifikacija i izgradnja gasnih elektrana u Srpskoj.

Memorandum je u, ime „Gasproma“, potpisao predsednik Upravnog odbora ove kompanije Aleksej Miler.

Potpisivanju koje je obavljeno u okviru 11. Međunarodnog investicionog foruma koji se održava u Sočiju, prisustvovali su ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju u Vladi Republike Srpske Željka Cvijanović i v. d. direktora preduzeća "Gas Res" Slobodan Puhalac.

Izgradnjom kraka gasovoda "Južni tok" kroz RS, izjavio je Dodik pre odlaska u Rusiju, biće promenjen ekonomski i privredni ambijent u regionu, kao i geopolitička i bezbednosna pozicija RS.

Putinova podrška

Izgradnju kraka „Južnog toka“ kroz Srpsku podržao je predsednik Rusije Vladimir Putin, koji se krajem juna u Sankt Peterburgu susreo sa Dodikom, na 16. Međunarodnom ekonomskom forumu. On je tom prilikom podržao i ostale projekte koji predviđaju ulaganje ruskih kompanija u RS, pre svega privatizaciju naftnog sektora u Srpskoj, čiji je vlasnik postala ruska naftna kompanija "Zarubežnjeft".

Posle potpisivanja Memoranduma u Sočiju biće formirano zajedničko preduzeće, koje će biti 60 odsto u vlasništvu „Gasproma“, a 40 odsto u vlasništvu RS, koje bi preuzelo investiranje izgradnje kraka gasovoda kroz Srpsku.

"Krak će se graditi zajedničkim naporima "Gasproma" i Vlade Republike Srpske. Sporazum podrazumeva definisanje međusobnih odnosa i omogućava izgradnju dve gasne elektrane na prostoru Srpske u narednim godinama, što predstavlja naš dodatni kapacitet za energetsku stabilnost i energetsku bezbednost Republike Srpske", rekao je Dodik i objasnio da će, posle potpisivanja sporazuma, ubrzano doći do formiranja zajedničke firme koja će ući u projektovanje trase.

Sve to, kaže Dodik, trebalo bi da traje od šest do osam meseci ili najduže godinu dana, posle čega bi se ušlo u izgradnju kraka gasovoda.

Trasa gasovoda trebalo bi da ide od Bijeljine, preko Posavine i Banjaluke, do Novog Grada.

POVEZANE VESTI

Subota 22.09.2012. 21:54
"Русија тера воду на нашу воденицу." Ипак се у невољи види ко нам је пријатељ.
Nedelja 23.09.2012. 00:16
Е још само да се направи и једно две три Руске војне базе, па мора неко и да чува тај ток.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online