Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 17.09.2014.
05:39
Ž. Marković - Vesti A

Srpskoj gas mimo Sarajeva

Predsednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović potpisala je u Moskvi sa generalnim direktorom kompanije Gasprom Aleksejem Milerom sporazum o direktnoj isporuci gasa Republici Srpskoj, bez posredovanja preduzeća BH gas.

Trgovina bez posrednika: Aleksej Miler u razgovoru s Miloradom Dodikom i delegacijom RS
 

Time će biti omogućeno povoljnije snabdevanje gasom Zvornika i Fabrike glinice Birač, područja Bijeljine, kao i rafinerija u Brodu i Modriči. Na ovaj korak vlasti Srpske odlučile su se zbog dugogodišnjih problema koje BH gas ima s ruskim partnerima, kao i određenim dugovanjima koje ima ova kompanija. Sada će gas iz Rusije direktno, bez posrednika kupovati kompanija Gas-res, a to će omogućiti i nižu cenu ovog energenta.


Predsednik Srpske Milorad Dodik izuzetno je zadovoljan što su Rusi pokazali razumevanje i što je prvi put iskorišćena takva mogućnost predviđena Dejtonskim sporazumom.

Čvrsto uz Rusiju

Milorad Dodik kaže da snažno podržava nastojanja Rusije da odbrani svoje nacionalne i državne interese, kao što je Rusija uvek podržavala odbranu Dejtonskog sporazuma, o čemu je na objektivan način govorio i ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.
- Lavrov je govorio o onome što smo svi znali, a to je da je Zapad očuvao BiH, da nisu želeli da muslimani budu sami, da su hteli da mi budemo unutra gradeći BiH na stalnom smanjivanju naših prava - rekao je Dodik.

- Mi imamo na to pravo prema Dejtonskom sporazumu. Ustav BiH predviđa da je za to da potrebna određena parlamentarna podrška. Nakon parafiranja sporazuma, tražićemo da parlament BiH da podršku i saglasnost. Ukoliko je ne dobijemo, bićemo u poziciji da redefinišemo svoju podršku prema radu institucija BiH - rekao je Dodik, posredno najavljujući žestok odgovor Srpske u slučaju da neko u Sarajevu pokuša da spreči ovaj sporazum.


Dodik podseća da su ranije, zbog nerazumevanja na nivou BiH, postojali veliki zastoji na nekim drugim kreditnim linijama za Klinički centar u Banjaluci, autoput i za krak gasovoda Južni tok.


- Mi više nismo spremni da naši projekti zavise od cinizma koji možemo da vidimo i čujemo u Sarajevu, nego hoćemo da to bude brzo i propusno. Jer ako ne bude tako, onda moramo da se zapitamo za šta će nam uopšte taj parlament i te strukture u Sarajevu - rekao je Dodik.

Potpis na dogovor: Željka Cvijanović potpisala sporazum s Gaspromom
 


On je istakao da gasovod Južni tok u Republici Srpskoj ničim ne dodiruje interese Federacije BiH, ne pravi obaveze ni za BiH u celini, niti za FBiH.


- To je projekat koji Republika Srpska razvija zajedno s ruskim partnerima i Ruskom Federacijom i mi ćemo nastaviti da to i dalje stavljamo u vrh prioriteta na svim mestima odlučivanja gde je potrebno, pa i u parlamentu BiH - rekao je Dodik.
 

Škotski recept

U analizi agencije Frans pres navodi se da Srpska pomno prati predstojeći referendum u Škotskoj u nadi da bi mogla da krene istim putem u slučaju otcepljenja te zemlje od Velike Britanije.
Agencija navodi da je Dodik nedavno rekao da RS prati sve što se događa u Južnom Tirolu, Škotskoj i Kataloniji, pošto su to ključna iskustva za bosanske Srbe. Frans pres podseća da Srbi do danas nisu prihvatili posleratnu bosansku državu kao i da je RS de fakto već država.

POVEZANE VESTI

Sreda 17.09.2014. 08:47
BRAVO ZA DODIKA!!!,VUČIĆU IZDAJNIČE UGLEDAJ SE NA DODIKA,A NE DA POPUSTAŠ SVAKIM DANOM BRISELU U KORIST,ŠIPTARIMA,I JOŠ SE HVALITE KAKO STE POSTIGLI DOGOVOR,KAKO ŠIPTARI MOGU SA NJIHOVIM LIČNIM KARTAMA I PASOŠIMA DA GAZE ZEMLJU SRBIJU,TO NEMA NI DDDDD.OD DOGOVORA NO ČISTO NAREDJENJE OD BRISELA I AMERA,ZAŠTO NE OBJAVITE ŠTA JE TO DOGOVORENO U KORIST SRBA NA KOSOVU,NIŠTA SVE NA ŠTETU,E ZATO TE IZDAJNIČE VUČIĆE PODRŽAVAJU EVRO-AMERIČKE NAKAZE.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online