Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 19.09.2012.
12:04
M. Roknić - Vesti A

Kerum je Hitler iz našeg sokaka

Splitski gradonačelnik Željko Kerum podigao je priličnu prašinu izjavom da su za njegov poslovni krah krivi Srbi i Jugoslaveni i da o njima jednako misli većina u Hrvatskoj, samo se ne usuđuje to javno da kaže.

 

U kojoj je meri danas govor mržnje većinski govor u Hrvatskoj?

- Kerumova izjava, koju spominjete, doista je govor mržnje, ali je rečena u formi koja je bliže teoriji zavere, koja je inače tipična za desnoradikalne političke pozicije. Ono što je bitno, nije Kerumova izjava, iako je reč o gradonačelniku drugog po veličini grada u Hrvatskoj, veći je problem u njegovoj tvrdnji da tako misli i većina u Hrvatskoj. Da je blizu istine govori i činjenica da o tome nije imao šta da kaže ni predsednik najjače opozicione stranke Tomislav Karamarko jer je navodno neinformisan. To daje Kerumu za pravi, i to je ozbiljan problem ne Keruma, već hrvatskog društva - kaže u razgovoru za "Vesti" Žarko Puhovski, zagrebački profesor.

Sabor i tužilaštvo treba da reaguju


Kako bi se nositi sa govorom mržnje "manjine" u Hrvatskoj?


- Takve ispade treba rešavati na visokom političkom nivou. Na nivou Hrvatskog sabora. I to ne na način da se na to osvrće isključivo zastupnik srpske manjine, a ostali gledaju u pod, već da se sve parlamentarne stranke o tome izjasne. I s druge strane da državno tužilaštvo, bez obzira na saborski imunitet, barem pozove građanina Keruma na razgovor. 


Državni vrh je znao za zločine


Na suđenju Tomislavu Merčepu, hrvatski ratni premijer i šef tajnih službi, Josip Manolić, potvrdio je da je za zločine nad Srbima znao državni vrh, ali ih je tolerisao zbog viših interesa?


- Ja sam tih godina vodio Hrvatski helsinški odbor. Svaki naš izveštaj o kršenju ljudskih prava, a uglavnom se radilo o Srbima, prvo je išao na faks predsednika države. I Manolić je potvrdio da su sve znali, što i ne čudi jer je i ulica to sve znala.


Kome se u stvari Kerum obraća?


- Bojim da se radi o ozbiljnoj manjini koju Kerum dobro ilustruje, a koja polazi od nekih fantastičnih elemenata da su Srbi i danas opasnost za Hrvatsku. Samo da u tom kontekstu navedem jedan podatak. Srba danas u Hrvatskoj ima deset puta manje nego pre 100 godina. Ideja da bi ta šačica jada mogla biti opasna pretpostavlja zaista neka paranoične strukture, osobe koje nemaju kontrolu nad realnošću.


Pate li i politički prvaci u Hrvatskoj od te paranoje?


- Teško bi njih bilo svrstati u tu kategoriju. Ali kod njih se očito radi o stavu da bi preoštra kritika, odnosno napad na ovakav nacionalistički stav, mogao proizvesti štetu u izbornim utakmicama, nešto što bi biračko telo kaznilo. Donekle ih sputava činjenica da su izborni rezultati u Srbiji i neke skandalozne izjave novoizabranog predsednika Nikolića dale vetar u leđa nacionalističkom stavu o Srbima u hrvatskoj javnosti. S druge strane, što je isključivo hrvatski problem, imate taj otporni nacionalistički ostatak u hrvatskom društvu, koji sigurno nije većinski, ali ni zanemariva manjina.


Kerumova sestra brani ga tvrdnjom da ima najviše prijatelja Srba?


- To su stari vicevi. Ko su čiji prijatelji potpuno je privatna stvar. Nacisti su se često branili da su im "neki Židovi najbolji prijatelji", a znamo što im se dogodilo. Neukusno je upoređivati Keruma sa Hitlerom, on bi mogao biti Hitler iz našeg sokaka, to je njegov nivo. Ali kako ga sestra brani je čista besmislica. Ovde se radi o tome da Kerum ne zna šta govori, što je loše po njega, ili zna što govori, pa je to loše za Hrvatsku, jer imamo ozbiljan društveni problem, pogotovo što je izostalo ozbiljno reagovanje na njegovu izjavu. 

POVEZANE VESTI

Sreda 19.09.2012. 12:39
Ma sto mu bre dizete cenu...pa on je najobicnija i ucestala dzibra danasnjeg vremena. Ni sestra mu nije bolja...a ne zna ni da se kliza po ledu :d))))
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online