Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 09.09.2012.
18:51
Beta A

Patrijarh Irinej: Sarajevo je hrišćanski grad

Srpski patrijarh Irinej prisustvovao je danas misnom slavlju u Katedrali Srca Isusovog u Sarajevu, koje je upriličeno povodom početka Međunarodnog susreta za mir.

Patrijar Irinej
 

Pre zvaničnog otvaranja skupa, u sarajevskoj Katedrali je održano misno slavlje, koje je predvodio kardinal Vinko Puljić s više kardinala i biskupa, a svi zajedno molili su se za mir u svetu.

U pratnji srpskog patrijarha bili su episkop bački Irinej i episkop zahumsko hercegovački i primorski Grigorije. Patrijarh Irinej zahvalio je domaćinima na gostoprimstvu i izrazio zadovoljstvo, što može da poseti Sarajevo u kojem žive muslimani, rimokatolici i pravoslavci. On je nakon mise prošetao ulicama Sarajeva.

Međunarodni susret za mir "Naša je budućnost živeti zajedno - Religije i kulture u dijalogu", u organizaciji katoličke organizacije Santa Eđidio iz Rima, počela je danas u Sarajevu, a trajaće do 11. septembra.

Cilj susreta je dijalog između kultura i religija koji promoviše mir i suživot. Ovo je godišnja manifestacija koja se organizuje od 1986. godine, a koju je pokrenuo tadašnji papa Jovan Pavle Drugi.

Susreti se održavaju na različitim mestima širom sveta, a ove godine izabran je glavni grad BiH, jer se obeležava 20 godina od početka rata u toj zemlji.

Između ostalih, učestvuju premijer Italije Mario Monti, predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej.

Među najavljenim gostima su i predsednik Hrvatske Ivo Josipović, premijer Albanije Sali Beriša, predsednik Crne Gore Filip Vujanović, ministar za međunarodnu saradnju i integracije u Vladi Italije Andrea Rikardi i drugi.

Osim političkih predstavnika, u Sarajevo su doputovali i predstavnici različitih verskih zajednica iz mnogih zemalja sveta.

Na marginama konferencije biće održani brojni bilateralni sastanci. Članovi Predsedništva BiH će se sastati s predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem, predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompejem, premijerom Italije Marijom Montijem, predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem i drugima.

POVEZANE VESTI

Nedelja 09.09.2012. 21:19
Mole se za mir satani/luciferu.
Nedelja 09.09.2012. 20:45
А ти си усташко говно.
Nedelja 09.09.2012. 23:09
NIje sarajevo vise hriscanski grad.Po cemu ste vi to vase preosvenstvo sada zaklucili,ofarbani trotoari u zeleno,brojevi na kucama isto tako ,a kako sam cuo i nebo iznad sarajeva ce da farbaju u zeleno, a Vi nama prodajete sada nesto(mislim jaja za bubrege)kao da smo mala deca.Po Bogu trebalo bi da nas vodite ka Pravoslavlju a ne u ambis.A samo jos jedno:kakvu slobodu imaju hriscani danas u sarajevu?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online