Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Petak 24.08.2012.
21:47
B92 A

Reakcije na izjavu o Jasenovcu

Izjava rimokatoličkog sveštenika i hrvatskog istoričara Stjepana Razuma da u koncentracionom logoru Jasenovac nije bilo genocida izazvala je burne reakcije.

Spomenik u Jasenovcu
 

Razum je u intervjuu zadarskom "Hrvatskom listu" rekao da su stradanja Srba, Jevreja, Roma i pripadnika drugih nacija i nacionalnosti preuveličana i da predstavljaju "srpski mit".

"Među prvima je reagovao ambasador Republike Srbije u Zagrebu Stanimir Vukićević, koji je rekao da se Ambasada obratila Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova Hrvatske i zatražila zvaničan stav i komentar hrvatskih vlasti povodom izjave hrvatskog istoričara i katoličkog sveštenika Stjepana Razuma", rekao je za "Politiku" ataše Dušan Vujović.

Predsednik Izraelitske kulturne zajednice austrijskih Jevreja Oskar Dojč oštro je osudio novi u nizu pokušaja poricanja Holokausta. "Hrvatska nije jedina evropska država u kojoj je evidentan nastavak monstruozne prakse da se u skladu sa populističkim potrebama dovodi u pitanje postojanje najjezivijeg genocida u istoriji čovečanstva", rekao je on za "Politiku".

Od izjave Razuma ogradila se i Zagrebačka nadbiskupija. Šef za odnose sa javnošću Zvonko Franc naglasio je u telefonskom razgovoru za beogradski list da je svaki zločin, posebno genocid, za osudu. Pri tom je istakao da je nadležnost njegove nadbiskupije u ovom slučaju ograničena.

U bečkom Vizental institutu za studije Holokausta, ističe se da je širom sveta u porastu broj "pokušaja kategorizacije Holokausta". Ta procedura zasniva se na pokušaju da se "parcijalnim faktima" ukaže da su patnje i broj žrtava preuveličani. Tako se nameće zaključak da je istina o Holokaustu politički motivisani mit pobednika, saveznika u Drugom svetskom ratu.

Trebalo bi, istini na volju, pomenuti da je u takozvanoj reviziji obima zločina u Jasenovcu, "hrvatskom Aušvicu", doprineo Simon Vizental čije ime bečki institut nosi, piše "Politika". Vizental je bio autor studije o Jasenovcu i koautor još tri studije u kojima je broj žrtava u tom logoru smrti između 77.000 i 93.000 Srba, Jevreja i pripadnika drugih nacija i nacionalnosti.

Osnova za različite procene bili su spiskovi poznatih i neznanih žrtava u Jasenovcu. Broj žrtava čija su imena i prezimena sačuvana u crnoj knjizi istorije iznosi 82.193 osobe. Međutim, na zaključak da ukupan broj ozbiljno premašuje ove podatke upućuje izveštaj Hitlerovog generala u Zagrebu, Gleza fon Horstenaua, za prvi kvartal 1944. godine.

Austrijski ratni zločinac Horstenau je napisao: "Ne može se utvrditi tačan broj osoba koje su u Jasenovcu privedene u postupku konačnog rešenja jevrejskog pitanja i rasnog prečišćavanja. Na osnovu podataka kojima raspolaže Gestapo i na osnovu razgovora sa operativcima Abvera (vojno obaveštajna služba Trećeg rajha), pouzdano tvrdim da broj nije manji od 300.000 ljudu, ni veći od 400.000."

Pokušaji umanjivanja obima hrvatskog genocida u Jasenovcu u novijoj istoriji dobili su na dinamici krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog veka. Uoči i posle proglašenja nezavisnosti današnje Hrvatske, pojavio se niz publikacija o jasenovačkoj "istini".

Na najoštriju kritiku naišla je knjiga Franje Tuđmana "Bespuća povjesne zbiljnosti" u kojoj je naveden broj jasenovačkih žrtava – samo 30.000. Tuđman je, kasnije, ovaj broj još smanjio i govorio o "svega" dvadesetak hiljada žrtava. U zvaničnom "dopisu povjesničarima" Hrvatskog državnog arhiva nedavno je "utvrđen" i stvarni broj stradalih – navodno, 15.792 osobe.

Reakcija Zagrebačke nadbiskupije u izjavi za "Politiku" nije prvi pokušaj tamošnjeg klera da se stavi na stranu istoričara koji umanjuju dimenzije jasenovačkog genocida.

Poznavaoci materije dovode ovakvo postavljanje hrvatskih crkvenih zvaničnika u vezu sa činjenicom da su upravo katolički sveštenici bili čelnici Jasenovca. Franjevac Miroslav Filipović, poznatiji pod nadimkom Brat đavo, bio je upravnik logora od juna do oktobra 1942, a u leto 1943. komandu u Jasenovcu je preuzeo sveštenik Ivica Brkljačić.

Seriju takozvanih studija o Jasenovcu, pre najnovijeg "otkrića" sveštenika Razuma, zaokružio je 1998. Adil Zulfikarpašić, osnivač "Bošnjačkog instituta" u Cirihu. On je došao do "objektivnog podatka" o ukupnom broju stradalih – 59.188.

POVEZANE VESTI

Petak 24.08.2012. 23:17
jedna jediina zrtva je previse a ne 700 000 a taj bolje nek menja prezime u nerazum jer je stvarno neuk covek
Petak 24.08.2012. 23:00
Upravo ovog trenutka su NATO vojnici vatrenom oružjem napali Srbe u Zuzpču na barikadama. Ne zna se dali ima povređenih i mrtvih . Pomoć Braćo Srbi
Subota 25.08.2012. 12:27
Ma mi Srbi smo preuvelicavali cifre za Jasenovac. Pisali smo o milion zrtava pa nam vise niko u svetu ne veruje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online