Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 22.08.2012.
13:10
Ž. Marković - Vesti A

Grobnica puna ženskih lobanja

Službena ekshumacija posmrtnih ostataka nekoliko desetina žrtava ustaških zločina koje je u petak u Bistrici, nedaleko od Gradiške, pronašao jedan meštanin još nije počela, a kad će - ne zna se.

 

Ovaj slučaj već danima zaokuplja pažnju javnosti u zapadnom delu RS, naročito zbog činjenice da je masovnu grobnicu našao i otkopao meštanin Duško Batić. On tvrdi da je u grobnici koju je našao zakopano oko 30 žena, ali nikakve zvanične potvrde te priče još uvek nema.

Duško Batić

- U toj grobnici leži oko 30 žena koje su ustaše pobile tokom Drugog svetskog rata. One su bile zatvorene u Jasenovcu, a u Bistricu su dovođene da rade na poljima. Prema nekim ranijim napisima i knjigama, izgledno je da su one pobijene 1943. godine. Za taj događaj se zna 70 godina, ali komunističke vlasti su sprečavale ekshumaciju - ispričao je Batić.


On je samoinicijativno angažovao bager i počeo sa kopanjem. Pronašao je pet ljudskih lobanja i na stotine kostiju i sve prijavio policiji, koja od petka obezbeđuje mesto i nikome ne dozvoljava pristup.


U banjalučkom Okružnom tužilaštvu najavili su da će dati naredbu za ekshumaciju, ali nije poznato kada će ona početi i u kom pravcu će otići istraga.
Celi slučaj izaziva reakcije mnogih koji se bave ustaškim zločinima. Predsednik Udruženja logoraša Srpske iz Drugog svetskog rata Gojko Knežević kaže da već godinama niko nema sluha da istražuje te događaje. On kaže da samo u Bistrici postoje još dve grobnice.

"Ekonomije" smrti

 

Prema istorijskim podacima, u Bistrici su postojale takozvane ustaške ekonomije gde su zarobljenici iz Jasenovca dovođeni da obrađuju zemlju. Bistrica se u knjigama pominje i u kontekstu brutalnog zločina koji su nad 30-ak Jevreja u Bistrici počinile snage koje je vodio zloglasni ustaški oficir, fratar, Miroslav Filipović Majstorović koji je ostao upamćen kao kolovođa strašnih zločina u Banjaluci i okolini.


- Jedna se nalazi na mestu gde je pre rata počeo da se gradi most. Sa gradnjom se prekinulo i tu su ostale velike betonske rupe, u koje su kasnije ubacivani leševi jasenovačkih logoraša. Osim toga, na obali Save u Bistrici postoji jedna uvala u koju je reka nanosila te leševe, koji su kasnije zatrpani - naveo je Knežević.


Stručnjaci tvrde da ne postoji ni najmanja sumnja da žrtve nisu iz Drugog svetskog rata. Direktor Zavoda za sudsku medicinu RS i patolog Željko Karan koji je pregledao grobnicu prilično je siguran da je reč o kostima starim više od 50 godina.


- Nismo još dobili naredbu za ekshumaciju posmrtnih ostataka, tako da za sada ništa nije rađeno. To je ozbiljan projekat i ukoliko dobijemo naredbu očekuje nas veliki posao.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online