Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Sreda 27.08.2014.
19:02
Beta A

Oficir VRS: Nismo činili zločine

Bivši komandant Igmanske brigade Vojske Republike Srpske Velimir Dunjić posvedočio je u sredu u Hagu da njegova jedinica na sarajevskom ratištu, tokom rata u BiH, nije počinila nijedan ratni zločin.

Odbrana u četvrtak: Ratko Mladić

Major Dunjić je to izjavio na suđenju ratnom komandantu VRS Ratku Mladiću (71), optuženom za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, 1992-95.

Dunjić je izjavio da je njegova brigada isključivo branila šest sarajevskih opština u kojima su živele "desetine hiljada" Srba pred
ofanzivama Armije BiH.

Svedok je negirao da je njegova jedinica koristila snajpere, tvrdeći da je teren bio nepovoljan za to. Potvrdio je, međutim, da je brigada koristila artiljerijske granate teških kalibara protiv ciljeva u gradu, "jer ovo je bio rat, a ne partija šaha".

Sugestiju tužioca, tokom unakrsnog ispitivanja, da su te granate pogađale i civilne objekte, Dunjić je odbacio rečima: "Mi smo otvarali vatru na neprijatelja, njegove jedinice i borbene položaje".

"Znači, ne na civile?", pitao je zastupnik optužbe.

"Možda ih je i bilo, ali ako neprijateljske snage na nas dejstvuju iz civilnog
objekta, to više nije civilni objekat, nego legitimni vojni cilj po kojem smo mi delovali", odgovorio je svedok.

Upitan o generalu Armije BiH Jovu Divjaku, Dunjić je uzvratio: "On je Srbin koji je izdao srpski narod i stavio se na muslimansku stranu". Svedok je potvrdio da je pod njegovom komandom u Igmanskoj brigadi bila i grupa "šešeljevaca" koju je predvodio Branilav Gavrilović zvani Brne, rekavši da su oni bili pripadnici VRS i da su se pridržavali međunarodnih ratnih konvencija.

Prema tužilaštvu, ta grupa je palila i pljačkala imovinu Muslimana i Hrvata i činila druga zlodela. Dunjić je tvrdio i da su kroz zonu odgovornosti njegove jedinice ka
Sarajevu slobodno prolazili humanitarni konvoji, uprkos tome što ih je ABiH koristila za švercovanje oružja i municije.

Sledećeg svedoka odbrane, Mladićevi advokati će pred sudije izvesti u četvrtak.

POVEZANE VESTI

Sreda 27.08.2014. 19:53
Bivsi pripadnik UNPROFOR-a, oficir kanadske vojske James Davis u svojoj knjizi "Kanadski vojnik u Jugo ratu", izdatoj u Vakuveru 1997g., opisuje bezbrojne zlocine tkzv. armije BiH, pocinjenih nad civilima u Sarajevu, sa ciljem da se za zlocine optuze Srbi. Davis koji se je u Sarajevu svega nagledao, ne krije svoje gadjenje prema vojnicima tkzv. armije BiH te ih doslovno naziva ZIVOTINJAMA.
Sreda 27.08.2014. 21:09
Slomili su krilo, MI PAMTIMO LET !!!! Đenerale, nek' je Tvojoj majci VEČNO hvala !!!
Četvrtak 28.08.2014. 18:10
velika Srbija :) moš si mislit, živjela republika Vojvodina, još malo pa će Srbija biti teritorijalno manja od Hrvatske :D
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online